Perak Berpotensi Jadi Pengeluar Komoditi Air Mentah Di Malaysia : 11 Januari 2019

Perak Berpotensi Jadi Pengeluar Komoditi Air Mentah Di Malaysia

YB Tuan Abdul Yunus Bin Jamahari menerima poster daripada Pengarah Pusat Kajian Pantai & Osenaografi, Ir Hj Mohd Radzi Bin Abdul Hamid.

IPOH, 11 JANUARI 2019 - Kerajaan negeri sedang bekerjasama dengan Institut Penyelidikan Hidraulik Kebangsaan Malaysia (NAHRIM) bagi mempertingkatkan kualiti air selari dengan potensi Perak menjadi antara pengeluar komoditi air mentah di Malaysia.

YB Setiausaha Kerajaan Negeri, Tuan Haji Zainal Azman Bin Abu Seman berkata, perkara itu ditekankan kerana kajian menunjukkan sumber air mentah yang dimiliki oleh Negeri Perak mencukupi untuk keperluan domestik selain berpotensi untuk dijadikan komoditi ke negeri-negeri jiran.

“Selain itu, lembangan Sungai Perak merangkumi 70 peratus daripada keluasan Negeri Perak. Oleh yang demikian, NAHRIM sedang menjalankan kajian bagi membantu kerajaan negeri bagi mempertingkatkan kualiti air sekali gus berupaya menjana ekonomi negeri,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam satu kenyataan media rasmi yang dikeluarkan.

Beliau berkata, polisi urus Tadbir sumber air Negeri Perak juga perlu diteliti dan di perkasa bagi memastikan pengurusan air yang lebih efisien ke arah sekuriti, kelestarian dan adaptasi sumber air bertaraf dunia.

Selain itu, dalam perkembangan lain, wakil NAHRIM semasa kunjungan ke Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri menjelaskan kerjasama antara kedua-dua pihak penting bagi meneliti sejauh mana isu dan permasalahan berkaitan air dapat dikenal pasti sekali gus diatasi.

Melalui kunjungan itu juga, wakil NAHRIM telah mengedarkan 1000 keping poster dan pelekat kenderaan bertemakan selamatkan bumi kita selain selamatkan air kita yang bertujuan meningkatkan kesedaran umum terhadap kepentingan air serta persekitaran sekeliling.

Dalam pada itu, ia juga sebagai satu promosi kepada NAHRIM yang diketahui merupakan sebuah institusi penyelidikan yang menyediakan kepakaran dan perkhidmatan berasaskan air.

Perak Berpotensi Jadi Pengeluar Komoditi Air Mentah Di Malaysia

YB Setiausaha Kerajaan Negeri, Tuan Haji Zainal Azman Bin Abu Seman ketika sesi perkongsian maklumat berkaitan kajian oleh NAHRIM.

Perak Berpotensi Jadi Pengeluar Komoditi Air Mentah Di Malaysia

Antara wakil jabatan dan agensi kerajaan negeri yang terlibat dalam sesi perkongsian maklumat berkenaan.

Perak Berpotensi Jadi Pengeluar Komoditi Air Mentah Di Malaysia

YB Tuan Abdul Yunus Bin Jamahari menunjukkan pelekat kenderaan yang disampaikan oleh Pengarah Pusat Kajian Pantai & Oseanografi,Ir. Hj. Mohd Radzi Bin Abdul Hamid.

Perak Berpotensi Jadi Pengeluar Komoditi Air Mentah Di Malaysia

YB Setiausaha Kerajaan Negeri, Tuan Haji Zainal Azman Bin Abu Seman menerima cenderahati daripada Pengarah Pusat Kajian Pantai dan Oseanografi NAHRIM, Ir Hj Mohd Radzi Bin Abdul Hamid.

Perak Berpotensi Jadi Pengeluar Komoditi Air Mentah Di Malaysia

YB Tuan Abdul Yunus Bin Jamahari menyampaikan cenderahati kepada Pengarah Pusat Kajian, Pantai & Oseanografi, Ir Hj. Mohd Radzi Bin Abdul Hamid.

Sumber : Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Khamis 06 Mei 2021, 10:11:39.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive