Lebih 2000 Rumah Mesra Milik Perakku Akan Dibina Di Perak : 22 Januari 2019

Lebih 2000 Rumah Mesra Milik Perakku Akan Dibina Di Perak

YB Setiausaha Kerajaan Negeri, Tuan Haji Zainal Azman Bin Abu Seman bersama wakil syarikat King Ong Development, Datuk Koh King Ong yang menandatangani perjanjian pembinaan perumahan di Sitiawan.

IPOH, 22 JANUARI 2019 - Kerajaan negeri menerusi Lembaga Perumahan dan Hartanah Perak (LPHP) dan Perbadanan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (SSI) menjalinkan kerjasama dengan empat syarikat pemaju perumahan untuk membina hampir 2,000 unit rumah mampu milik di bawah Program Rumah Mesra Milik Perakku.

YAB Menteri Besar Dato' Seri Ahmad Faizal Bin Dato' Azumu berkata, rumah yang bakal siap dalam tempoh dua atau tiga tahun itu adalah membabitkan LPHP dengan syarikat King Ong Development Sdn Bhd, Tract Evo Sdn Bhd dan Mimbar Nusantara Homes Sdn Bhd manakala SSI bersama syarikat Bimbingan Simfoni Sdn Bhd.

"Ia melibatkan 1,684 unit rumah iaitu 326 unit rumah kos rendah, 66 unit rumah kos sederhana dan 1,292 unit rumah mampu milik di empat lokasi terpilih iaitu di Stesen Temoh, Mukim Chenderiang, Batang Padang sebanyak 338 unit, Kampung Serdang, Manjung sebanyak 447 unit, Tanjung Tualang, Kampar 301 unit dan Tanah Hitam, Kinta sebanyak 598 unit," ujar beliau. 

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas menyaksikan majlis menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU) Antara YB Setiausaha Kerajaan Negeri, Tuan Haji Zainal Azman Bin Abu Seman bersama syarikat-syarikat pemaju perumahan berkenaan di sini hari ini.

Beliau berkata kerajaan negeri melalui agensi-agensinya seperti SSI, Perbadanan Kemajuan Negeri Perak (PKNP) dan Perbadanan Menteri Besar (MB Inc) juga telah merancang dan sedang melaksanakan kira-kira 10,000 unit skim-skim perumahan mampu milik yang dijangka siap tahun ini. 

"Saya berharap dengan inisiatif kerajaan negeri ini projek-projek ini serba sedikit dapat menceriakan golongan isi rumah berpendapatan rendah (B40) yang menyimpan hasrat untuk memiliki rumah sendiri sebagai tempat berteduh dan juga sebagai aset peribadi untuk membesarkan anak-anak serta keluarga.

"Selain daripada itu, projek-projek perumahan yang dirancang ini juga akan dapat menyumbangkan kepada 'gross domestic product (GDP)' (keluaran dalam negara kasar)  kepada negeri serta menjana pelbagai peluang ekonomi kepada penduduk setempat,” kata beliau.

Mengulas mengenai pemilihan kriteria pemaju, YAB Datuk Seri Ahmad Faizal Bin Dato' Azumu berkata kerajaan negeri terlebih dahulu telah meneliti kelebihan dan kekuatan syarikat sebelum menjalinkan kerjasama dengan agensi kerajaan bagi menghindari masalah projek tergendala.

“Keempat-empat syarikat kita kerjasama ini perlu ambil maklum bahawa ada harapan besar diletakkan kepada anda untuk menyiapkan projek seperti yang dirancang,” kata beliau. 

Selain itu, beliau berkata, kerajaan negeri turut menyasarkan pembinaan 50,000 rumah mampu milik dalam tempoh lima tahun.

Lebih 2000 Rumah Mesra Milik Perakku Akan Dibina Di Perak

YB Setiausaha Kerajaan Negeri, Tuan Haji Zainal Azman Bin Abu Seman bersama wakil syarikat, Bimbingan Simfoni Sdn Bhd, Tan Sri Lim Hock San yang menandantangani perjanjian pembinaan perumahan di Temoh.

Lebih 2000 Rumah Mesra Milik Perakku Akan Dibina Di Perak

YAB Menteri Besar, Dato' Seri Ahmad Faizal Bin Dato' Azumu ketika meneliti replika Rumah Mesra Milik Perakku yang bakal dibangunkan.

Lebih 2000 Rumah Mesra Milik Perakku Akan Dibina Di Perak

YB Setiausaha Kerajaan Negeri, Tuan Haji Zainal Azman Bin Abu Seman bersama wakil syarikat Tract Evo Sdn Bhd, Puan Lean Suok Huay yang menandatangani perjanjian pembangunan perumahan di Kampar.

Lebih 2000 Rumah Mesra Milik Perakku Akan Dibina Di Perak

YB Setiausaha Kerajaan Negeri, Tuan Haji Zainal Azman bersama wakil syarikat Mimbar Nuzantara Homes Sdn Bhd yang menandatangani perjanjian pembangunan perumahan di Tanah Hitam.

Lebih 2000 Rumah Mesra Milik Perakku Akan Dibina Di Perak

YAB Menteri Besar bersama para pemaju yang akan membina perumahan Perakku di sekitar negeri ini.

Lebih 2000 Rumah Mesra Milik Perakku Akan Dibina Di Perak

YAB Menteri BesarPerak ketika berucap dalam sidang media selepas majlis menandatangani perjanjian pembinaan perumahan.

Sumber : Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Khamis 06 Mei 2021, 10:11:39.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive