MOU Eratkan Hubungan Antara MPT Dan Bandaraya Fukouka : 24 Januari 2019

MOU Eratkan Hubungan Antara MPT Dan Bandaraya Fukouka

Yang Dipertua MPT, Dato' Haji Abdul Rahim Bin Md Ariff dan Datuk Bandar Fukuoka, Encik Takashima Soichiro ketika pertukaran MoU antara kedua-dua pihak.

IPOH, 24 JANUARI 2019 - Majlis Perbandaran Taiping (MPT) dan Bandaraya Fukuoka, Jepun telah menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU) bagi melaksanakan program pertukaran  haiwan antara kedua-dua negara yang dijangka dilakukan pada tahun ini.

YAB Menteri Besar Perak Dato' Seri Ahmad Faizal Bin Dato' Azumu berkata, pertukaran haiwan itu membabitkan haiwan yang terdapat di kedua-dua zoo dari negara berkenaan  dalam jangka masa yang akan ditetapkan kelak.

"Para pegawai dari pihak zoo di Taiping dan Fukuoka akan mengadakan perbincangan lebih lanjut bagi mengenal pasti haiwan-haiwan yang sesuai untuk dilakukan pertukaran dan ia bukan untuk selama-lamanya.

"Saya percaya ini (program pertukaran haiwan) adalah simbolik kepada hubungan erat antara Bandaraya Fukuoka dengan negeri Perak yang diharap jalinan persahabatan antara kedua-dua negara dapat diperkukuhkan lagi  dengan pelbagai kerjasama yang dapat dilaksanakan pada masa akan datang," ujar beliau. 

Beliau berkata demikian selepas majlis pemeteraian MoU berkenaan di Bangunan Perak Darul Ridzuan. 

Pada majlis  yang berlangsung di Bangunan Perak Darul Ridzuan, MPT diwakili Yang Dipertuanya, YBhg Dato' Haji Abdul Rahim Bin Md Ariff manakala Bandaraya Fukuoka diwakili Datuk Bandarnya, Encik Takashima Soichiro sambil disaksikan YAB Menteri Besar, Dato' Seri Ahmad Faizal Bin Dato' Azumu. 

Sementara itu, YBhg Dato' Abdul Rahim Bin Md Ariff berkata, antara kepentingan perjanjian MoU itu adalah ia mampu mengeratkan hubungan antara kedua-dua pihak khususnya berkaitan penyelidikan haiwan dan sebagainya. 

Beliau berkata, kedua-dua pihak juga mempunyai misi yang sama iaitu meningkatkan kesedaran dan kepentingan kepada masyarakat dalam memastikan kehidupan flora dan fauna sentiasa terpelihara. 

"Kita berharap ia (perjanjian) ini akan menjadi batu loncatan kepada kedua-dua pihak bagi memastikan kehidupan alam seperti flora dan fauna sentiasa dijaga dan dipelihara," kata beliau.

MOU Eratkan Hubungan Antara MPT Dan Bandaraya Fukouka

YAB Menteri Besar, Dato' Seri Ahmad Faizal Bin Dato' Azumu menyampaikan cenderahati kepada Datuk Bandar Fukuoka, Encik Takashima Soichiro.

MOU Eratkan Hubungan Antara MPT Dan Bandaraya Fukouka

YB Pengerusi Jawatankuasa Pelaburan dan Pembangunan Koridor Perak, Dato' Seri Ir Mohammad Nizar Bin Jamaluddin bersama Datuk Bandar Fukouka, Encik Takashima Soichiro sebelum majlis menandatangani Mou.

MOU Eratkan Hubungan Antara MPT Dan Bandaraya Fukouka

Majlis menandatangani MoU antara MPT yang diwakili YBhg Dato' Haji Abdul Rahim Bin Md Ariff dan Datuk Bandar Fukuoka, Encik Takashima Soichiro.

MOU Eratkan Hubungan Antara MPT Dan Bandaraya Fukouka

YAB Menteri Besar, Dato' Seri Ahmad Faizal Bin Dato' Azumu beramah mesra bersama Datuk Bandar Fukuoka, Encik Takashima Soichiro.

MOU Eratkan Hubungan Antara MPT Dan Bandaraya Fukouka

Kerajaan Negeri menyampaikan sumbangan RM20,000 kepada Zoo Taiping selepas majlis menandatangani MoU antara MPT dan Bandar Fukuoka.

Sumber : Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Khamis 06 Mei 2021, 10:11:39.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive