Perak Ungguli Pertandingan Pengiktirafan Tandas Awam Bersih 2019 Peringkat Kebangsaan : 26 Januari 2019

Perak Ungguli Pertandingan Pengiktirafan Tandas Awam Bersih 2019 Peringkat Kebangsaan

YB Senator Dato' Raja Kamarul Bahrin Shah Ibni Raja Ahmad Baharuddin Shah menyampaikan hadiah kepada MAPS yang menjuarai kategori kawasan pelancongan.

IPOH, 26 JANUARI 2019 - Perak mengungguli Pertandingan Pengiktirafan Tandas Awam Bersih 2019 sempena Sambutan Hari Tandas Sedunia Peringkat Kebangsaan 2019.

Daripada 12 kategori dipertandingkan, empat kategori dimenangi tempat pertama, dua kategori mendapat tempat kedua manakala satu kategori di tempat ketiga.

Bagi kategori Pihak Berkuasa Tempatan (Bandar raya/Perbandaran), Tandas Awam Jalan Dato’ Tahwil Azar di bawah pengurusan Majlis Bandaraya Ipoh (MBI) berjaya mendapat tempat pertama diikuti Tandas Awam Kuching Lake, Taman Rekreasi Majlis Bandaraya Kuching Selatan di tempat kedua dan Tandas Awam Anjung Selera Kompleks Sukan Laut Antarabangsa Labuan di tempat ketiga.

Bagi kategori Kawasan Pelancongan, tandas awam Taman Tema Studio Animasi (MAPS), Ipoh menang tempat pertama diikuti Tandas Awam Rantau Abang, Dungun dan Tandas Awam Pelancongan Tanah Tinggi Brinchang, Cameron Highlands.

Perak turut mengungguli tempat pertama bagi kategori Kedai Makan/Restoran apabila tandas awam 22 Hale Street di umum sebagai pemenang.

Tandas Sekolah Kebangsaan (SK) Tanah Hitam, Chemor turut meraih tempat pertama kategori Sekolah Rendah menewaskan SK St Francis Xavier, Kanowit yang berada di tempat kedua diikuti SK Sri Pulai Perdana, Johor Bahru di tempat ketiga.

Kategori lain yang dipertandingkan Tandas Awam Milik PBT (Daerah), Pejabat Kerajaan, Rumah Ibadat, Hentian Awam, Institut Pengajian Tinggi Awam/Swasta, Pusat Membeli Belah, Stesen Minyak dan Sekolah Menengah.

Majlis penyampaian hadiah disempurnakan YB Timbalan Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Senator Dato' Raja Kamarul Bahrin Shah Ibni Raja Ahmad Baharuddin Shah di Stadium Indera Mulia.

Sementara itu, beliau pada sidang media selepas majlis mencadangkan kategori pemenang keseluruhan mengikut negeri diperkenalkan pada masa akan datang untuk pertandingan tandas bersih tersebut.

Perak Ungguli Pertandingan Pengiktirafan Tandas Awam Bersih 2019 Peringkat Kebangsaan

YB Senator Dato' Raja Kamarul Bahrin Shah Ibni Raja Ahmad Baharuddin Shah menyampaikan hadiah kepada Sekolah Kebangsaan Tanah Hitam yang menjuarai kategori kategori sekolah rendah.

Perak Ungguli Pertandingan Pengiktirafan Tandas Awam Bersih 2019 Peringkat Kebangsaan

YB Senator Dato' Raja Kamarul Bahrin Shah Ibni Raja Ahmad Baharuddin Shah menyampaikan hadiah kepada MBI yang menjuarai kategori PBT.

Perak Ungguli Pertandingan Pengiktirafan Tandas Awam Bersih 2019 Peringkat Kebangsaan

YB Senator Dato' Raja Kamarul Bahrin Shah Ibni Raja Ahmad Baharuddin Shah menyampaikan hadiah kepada pemilik 22 Hala Street yang menjuarai kategori restoran.

Perak Ungguli Pertandingan Pengiktirafan Tandas Awam Bersih 2019 Peringkat Kebangsaan

Antara hadirin yang hadir pada majlis tersebut.

Perak Ungguli Pertandingan Pengiktirafan Tandas Awam Bersih 2019 Peringkat Kebangsaan

YB Senator Dato' Raja Kamarul Bahrin Shah Ibni Raja Ahmad Baharuddin Shah bersama para pemenang dan hadirin yang hadir bagi menjayakan program tersebut.

Sumber : Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Khamis 24 Jun 2021, 11:12:53.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive