1200 Anggota Penguatkuasa Bertugas Sempena Ops Bersepadu Tahun Baharu Cina : 1 Februari 2019

1200 Anggota Penguatkuasa Bertugas Sempena Ops Bersepadu Tahun Baharu Cina

YB Tuan Abdul Yunus Bin Jamahari ketika menyerahkan goodies bag kepada para pengguna jalan raya di Hentian RnR Bukit Gantang.

BUKIT GANTANG, 1 FEBRUARI 2019- Seramai 1200 penguat kuasa melibatkan pasukan beruniform telah ditugaskan sepanjang Ops Bersepadu dan Kempen Keselamatan Jalan Raya sempena Perayaan Tahun Baharu Cina 2019.

YB Pengerusi Jawatankuasa Kemudahan Awam, Infrastruktur, Pertanian dan Perladangan, Tuan Abdul Yunus Bin Jamahari berkata, ke semua mereka akan ditempatkan di 15 'hot spot' yang dikenal pasti sebagai kawasan kemalangan maut.

Beliau berkata, antara faktor Ops bersepadu dan kempen itu dilaksanakan adalah bertujuan untuk meningkatkan kesedaran pengguna jalan raya mengenai keselamatan jalan raya pada musim perayaan di samping mengawal selia pergerakan kenderaan bagi mengurangkan kesesakan lalu lintas.

"15 kawasan panas itu meliputi Jalan Persekutuan, Jalan Bandaran, Jalan Negeri dan Lebuhraya Utara Selatan di kesemua daerah di Perak kecuali daerah Kerian yang kerap berlaku kemalangan maut.

"Kerajaan berharap penerapan inisiatif kempen ini dapat memastikan usaha menangani statistik kemalangan maut sepanjang musim perayaan dapat ditangani dengan sebaiknya," ujar beliau.

Beliau berkata demikian dalam sidang media selepas merasmikan Ops Bersepadu dan Kempen Keselamatan Jalan Raya Bersempena Tahun Baru Cina peringkat negeri di kawasan Rehat dan Rawat (R&R) Bukit Gantang arah utara.

Turut hadir Pemangku YDH Ketua Polis Perak, Dato' Razarudin Bin Husain@Abd Rashid, YBrs Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak, Puan Norsham Binti Rahman dan Pengarah Jabatan Pengangkutan Jalan(JPJ) Perak, Tuan Mohd Zawawi Bin Zakaria.

Sementara itu, YDH Datuk Razarudin Bin Husain@Abd Rashid berkata, keseluruhan pengguna jalan raya di negeri Perak masih menunjukkan tahap pemanduan berhemah sepanjang tiga hari Ops Bersepadu dijalankan apabila tiada rekod kemalangan maut dicatatkan berbanding 10 kes pada tempoh waktu sama.

Menurut beliau, pengguna jalan raya dilihat lebih mematuhi undang-undang keselamatan jalan raya berbanding tahun lalu dan perkembangan baik diharapkan dapat diteruskan pada sepanjang tempoh Ops Bersepadu dijalankan.

"Cuma kita akan terus mengenakan tindakan tegas kepada mana-mana pengguna yang masih berdegil melakukan tujuh kesalahan lalu lintas utama iaitu tidak mematuhi lampu isyarat, memotong di garisan berkembar, menggunakan telefon bimbit semasa memandu, memotong barisan, tidak memakai tali pinggang keledar, memandu di lorong kanan secara berterusan dan memandu di lorong kecemasan,"kata beliau.

1200 Anggota Penguatkuasa Bertugas Sempena Ops Bersepadu Tahun Baharu Cina

YB Tuan Abdul Yunus Bin Jamahari berucap dalam Ops Bersepadu dan Kempen Keselamatan Jalan Raya sempena Perayaan Tahun Baharu Cina 2019.

1200 Anggota Penguatkuasa Bertugas Sempena Ops Bersepadu Tahun Baharu Cina

YB Tuan Abdul Yunus Bin Jamahari ketika melacarkan perasmian ops bersepadu dan kempen jalan raya yang diadakan.

1200 Anggota Penguatkuasa Bertugas Sempena Ops Bersepadu Tahun Baharu Cina

YB Tuan Abdul Yunus Bin Jamahari ketika menyampaikan hadiah kepada para pemenang cabutan bertuah.

1200 Anggota Penguatkuasa Bertugas Sempena Ops Bersepadu Tahun Baharu Cina

YB Tuan Abdul Yunus Bin Jamahari ketika melakukan 'flag off' melibatkan penguatkuasa yang bertugas dalam ops bersepadu dan kempen jalan raya berkenaan.

Sumber : Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Khamis 06 Mei 2021, 10:11:39.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive