99 Unit Rumah Perakku PPR Seri Iskandar Telah Diserahkan Kepada Pembeli Berkelayakan : 12 Februari 2019

99 Unit Rumah Perakku Ppr Seri Iskandar Telah Diserahkan Kepada Pembeli Berkelayakan

YAB Menteri Besar, Dato' Seri Ahmad Faizal Bin Dato' Azumu merasmikan rumah PPR Seri Iskandar.

IPOH, 12 FEBRUARI 2019 - Kerajaan negeri telah menyerahkan sebanyak 99 unit rumah Perakku Program Perumahan Rakyat (PPR) di Bandar Iskandar kepada para pembeli yang melepasi had kelayakan.

YAB Menteri Besar Perak, Dato’ Seri Ahmad Faizal bin Dato’ Azumu berkata, projek perumahan yang siap sepenuhnya pada 28 April musim lalu itu dilengkapi dengan pelbagai kemudahan asas seperti dewan komuniti, surau, gerai makan, ruang niaga, tadika, taman permainan dan sebagainya.

Beliau berkata, meskipun kos pembinaan bagi seunit rumah berkenaan bernilai RM158,000 namun ia telah dijual dengan harga RM35,000 sahaja tanpa mengira lot tengah, hujung atau tepi.

“Rumah PPR di Bandar Seri Iskandar ini telah dibina bermula 29 April 2016 dan siap sepenuhnya pada 28 April 2018 dengan tempoh projek hanya mengambil masa selama 24 bulan.

“Walaupun projek ini merupakan milik Jabatan Perumahan Negara tetapi pemilihan bagi peserta terletak di bawah seliaan Lembaga Perumahan dan Hartanah Perak (LPHP) dengan kerjasama Pejabat Daerah dan Tanah Perak Tengah,” ujar beliau.

Beliau berkata demikian dalam ucapan selepas menghadiri Majlis Penyerahan Kunci Rumah Perakku PPR Seri Iskandar di Tapak PPR Seri Iskandar.

Hadir sama YB Pengerusi jawatankuasa Pelaburan, Industri dan Pembangunan Wilayah, Dato’ Seri IR Haji Mohammad Nizar Bin Jamaluddin dan Pengerusi Jawatankuasa Perumahan, Kerajaan Tempatan, Pengangkutan Awam, Hal Ehwal Bukan Islam dan Kampung Baharu, YB Encik Yong Choo Kiong.

Selain itu, YAB Dato’ Seri Ahmad Faizal Bin Dato’ bin Dato’ Azumu berkata, kerajaan negeri juga telah membina satu unit rumah khas kepada orang kurang upaya (OKU) demi memenuhi permintaan semua rakyat.

“Terdapat sedikit perbezaan di antara unit rumah biasa dan dengan unit rumah OKU di mana dua pintu utamanya akan menggunakan pintu gelongsor dan di bilik air akan disediakan grab bar bagi kemudahan mereka,” katanya.

99 Unit Rumah Perakku Ppr Seri Iskandar Telah Diserahkan Kepada Pembeli Berkelayakan

YAB Menteri Besar, Dato' Ahmad Faizal Bin Dato' Azumu menyampaikan replika kunci kepada penerima rumah PPR Seri Iskandar, Abdul Muhammad Johari Bin Abdul.

99 Unit Rumah Perakku Ppr Seri Iskandar Telah Diserahkan Kepada Pembeli Berkelayakan

Penerima rumah PPR Seri Iskandar, Fatin Zahilah Binti Zaimi sebak menerima replika kunci yang disampaikan YAB Menteri Besar, Dato' Seri Ahmad Faizal Bin Dato' Azumu.

99 Unit Rumah Perakku Ppr Seri Iskandar Telah Diserahkan Kepada Pembeli Berkelayakan

Rumah PPR Seri Iskandar yang berharga di antara RM30,000 dan RM35,000 seunit.

99 Unit Rumah Perakku Ppr Seri Iskandar Telah Diserahkan Kepada Pembeli Berkelayakan

Penerima Rumah PPR Seri Iskandar melakukan pendaftaran dalam majlis berkenaan.

99 Unit Rumah Perakku Ppr Seri Iskandar Telah Diserahkan Kepada Pembeli Berkelayakan

YAB Menteri Besar, Dato' Seri Ahmad Faizal Bin Dato' Azumu bersama para penerima rumah PPR Seri Iskandar.

Sumber : Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Khamis 24 Jun 2021, 11:12:53.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive