Kerajaan Negeri Lulus Cadangan Penambahbaikan Dasar Perumahan Negeri 2019 : 14 Februari 2019

Kerajaan Negeri Lulus Cadangan Penambahbaikan Dasar Perumahan Negeri 2019

YAB Menteri Besar, Dato' Seri Ahmad Faizal Bin Dato' Azumu bersama barisan Exco dan Ahli SPA Perak yang baru dilantik.

IPOH, 14 FEBRUARI 2019 - Kerajaan negeri telah meluluskan cadangan bagi Penambahbaikan Dasar Perumahan Negeri Perak 2019 dan ianya akan mula berkuat kuasa pada 1 April tahun ini.

YAB Menteri Besar Perak, Dato’ Seri Ahmad Faizal Bin Dato’ Azumu berkata, langkah tersebut antara lain bertujuan menyelaraskan Dasar Perumahan Negeri dengan Dasar Perumahan Negara (DRN) 2018–2025.

Beliau berkata, antara penambahbaikan yang dilaksanakan ialah menyelaraskan harga Rumah PerakKu berdasarkan lokasi bandar (Zon A) dan luar bandar (Zon B).

“Rumah PerakKu Kos Rendah bagi Zon A akan dijual dengan harga RM90,000 ke bawah dan Zon B akan dijual dengan harga RM70,000 ke bawah.

“Bagi Rumah PerakKu Kos Sederhana, untuk Zon A, ia akan dijual pada harga RM90,001 sehingga RM180,000 sementara Zon B, ia akan dijual dalam RM70,001 sehingga RM140,000.

“Rumah PerakKu Mampu Milik pula, bagi Zon A, ia akan dijual pada harga RM180,001 sehingga Rm250,000 dan Zon B, akan dijual pada harga RM140,001 sehingga RM240,000,” ujar beliau pada sidang media di Bangunan Perak Darul Ridzuan.

Menurut beliau, semua pemaju yang ingin menjalankan pembangunan di Perak mesti mendaftar dengan Lembaga Perumahan dan Hartanah Perak (LPHP) terlebih dahulu.

“Pihak Jabatan Perumahan Negara juga perlu merujuk kepada LPHP sebelum sesuatu permit pengiklanan dan lesen pemajuan perumahan diluluskan kepada syarikat pemaju perumahan di Perak.

“Dengan ini Kerajaan Negeri, melalui LPHP dapat memantau pembangunan dan pematuhan dasar perumahan sesuatu projek perumahan yang dilaksanakan di negeri Perak,” kata beliau.

Selain itu, beliau berkata, diskaun sebanyak lima peratus untuk harga rumah dan kuota 20 peratus untuk golongan Bumiputera bagi projek perumahan oleh pemaju swasta, masih dikekalkan.

Namun, ujar beliau, proses penjualannya akan dipercepatkan daripada dua tahun kepada enam bulan, bagi mengelakkan lambakan rumah yang tidak terjual.

“Kalau boleh kita mahu tingkatkan kepada 20 atau 30 peratus, supaya kita dapat membantu lebih ramai kaum Bumiputera yang susah. Ini tanggungjawab kita membantu golongan berpendapatan rendah.

“Ia termasuk juga dengan kadar penalti dan pelepasan kuota Bumiputera yang disebutkan. Duit itu kita akan gunakan untuk membina lebih banyak rumah kos rendah,” kata beliau.

Kerajaan Negeri Lulus Cadangan Penambahbaikan Dasar Perumahan Negeri 2019

YAB Menteri Besar Perak, Dato' Seri Ahmad Faizal Bin Dato' Azumu beramah mesra dengan Ahli SPA Perak dalam majlis berkenaan.

Kerajaan Negeri Lulus Cadangan Penambahbaikan Dasar Perumahan Negeri 2019

YAB Menteri Besar, Dato' Seri Ahmad Faizal Bin Dato' Azumu menyampaikan watikah pelantikan Pengerusi SPA Perak, YDH Dato' Pahlawan Hasnan Bin Hassan.

Kerajaan Negeri Lulus Cadangan Penambahbaikan Dasar Perumahan Negeri 2019

YAB Menteri Besar, Dato' Seri Ahmad Faizal Bin Dato' Azumu menyampaikan watikah pelantikan Ahli SPA Perak kepada Tuan Haji Tarmizi Bin Abd Manap.

Kerajaan Negeri Lulus Cadangan Penambahbaikan Dasar Perumahan Negeri 2019

YAB Menteri Besar, Dato' Seri Ahmad Faizal Bin Dato' Azumu menyampaikan watikah pelantikan Ahli SPA Perak, YBhg Dato' Haji Mat Lazim Bin Idris.

Kerajaan Negeri Lulus Cadangan Penambahbaikan Dasar Perumahan Negeri 2019

YAB Menteri Besar, Dato' Seri Ahmad Faizal Bin Dato' Azumu menyampaikan watikah pelantikan Ahli SPA Perak kepada YBhg Dato' Haji Kamaruddin Bin Awang.

Kerajaan Negeri Lulus Cadangan Penambahbaikan Dasar Perumahan Negeri 2019

YAB Menteri Besar, Dato' Seri Ahmad Faizal Bin Dato' Azumu menunjukkan Dasar Perumahan Negara (DRN) 2018–2025 kepada pihak media.

Sumber : Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Khamis 26 November 2020, 18:25:53.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
Aduan Rakyat
Sebarang aduan di Negeri Perak hendaklah menerusi saluran yang disediakan disini

Pihak kami akan menjawab semua kiriman dalam tempoh 5 hari bekerja. Terima kasih.

Klik Disini: e-Aduan Perak
QR Code

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive