Sambutan Hari Wanita Antarabangsa Peringkat Negeri Perak 2019 Iktiraf Sumbangan Dan Peranan Wanita : 1 Mac 2019

Sambutan Hari Wanita Antarabangsa Peringkat Negeri Perak 2019 Iktiraf Sumbangan Dan Peranan Wanita

YB Pengerusi Jawatankuasa Kesejahteraan Sosial, Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Puan Wong May Ing bersama beberapa agensi yang akan terlibat dalam sambutan hari wanita itu.

IPOH, 1 MAC 2019 - Sambutan Hari Wanita Antarabangsa Peringkat Negeri Perak 2019 yang bertemakan 'Seimbang Untuk Sejahtera' dianjurkan bertujuan memberi pengiktirafan terhadap peranan selain sumbangan wanita dalam pembangunan di peringkat negeri dan negara.

YB Pengerusi Jawatankuasa Kesejahteraan Sosial, Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Puan Wong May Ing berkata, program yang akan berlangsung pada 9 dan 10 Mac di Aeon Big Falim itu melibatkan 40 pertubuhan daripada pelbagai agensi termasuk badan bukan kerajaan (NGO) dan individu perseorangan. 

Beliau berkata, semua pertubuhan itu akan terlibat secara langsung dalam pelbagai pengisian yang merangkumi bidang keusahawanan, kesenian, kesihatan dan sebagainya. 

"Antara agensi yang akan terlibat adalah Jabatan Pembangunan Wanita (JPW), Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM), Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP), Persatuan Suri dan Anggota Perkhidmatan Awam (PUSPANITA), Lembaga Penduduk dan Pembangunan Keluarga Negara (LPPKN) Perak, MamaCare, Sama Sama, Pink Champion,dan lain-lain. 

"Semua pertubuhan itu juga akan terlibat secara langsung dalam pengisian program berbentuk seminar, forum dan bengkel. Ada di antaranya juga akan membuka gerai-gerai jualan produk kraf tangan dan kecantikan untuk para wanita," kata beliau pada sidang media di Bangunan Perak Darul Ridzuan. 

Selain itu, beliau turut menjangkakan seramai 10,000 pengunjung terdiri di kalangan warga negeri akan menyertai sambutan yang berlangsung setiap tahun itu. 

"Walaupun program ini lebih ke arah golongan wanita namun kita amat alu-alukan penyertaan kaum lelaki dalam memastikan mereka memahami peranan, kepentingan dan sokongan yang diperlukan oleh wanita," ujar beliau. 

Sementara itu, Pengerusi MamaCare Perak, Puan Asma Binti Ahmad berkata, program itu dilihat memberi ruang kepada masyarakat untuk mengetahui dengan lebih lanjut berkaitan perkhidmatan dan kepentingan urutan tradisional Melayu yang ditawarkan pihaknya. 

"Kita akan beri khidmat nasihat, taklimat dan mungkin ada sedikit demonstrasi berkaitan urutan tradisional yang kita tawarkan khususnya kepada wanita. 

"Kita juga akan menerangkan secara terperinci berkaitan penjagaan ibu selepas bersalin yang meliputi urutan mandi herba, bertungku dan sebagainya," kata beliau.

Sambutan Hari Wanita Antarabangsa Peringkat Negeri Perak 2019 Iktiraf Sumbangan Dan Peranan Wanita

YB Pengerusi Jawatankuasa Kesejahteraan Sosial, Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Puan Wong May Ing ketika berucap pada sidang media berkaitan sambutan hari wanita yang bakal diadakan.

Sumber : Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Khamis 24 Jun 2021, 11:12:53.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive