Penduduk Jangan Panik, Kandungan Arsenik Sungai Rui Rendah : 10 April 2019

Penduduk Jangan Panik, Kandungan Arsenik Sungai Rui Rendah

YAB Menteri Besar, Dato' Seri Ahmad Faizal Bin Dato' Azumu ketika sesi sidang media khas di Bangunan Perak Darul Ridzuan.

IPOH, 10 APRIL 2019 - Orang ramai khususnya di Gerik diminta tidak panik dengan laporan pencemaran Sungai Rui yang didakwa mengandungi arsenik, sejenis logam berat kerana ia pada paras yang rendah.

YAB Menteri Besar Perak Dato' Seri Ahmad Faizal Bin Dato' Azumu berkata, ujian ke atas sampel air yang diambil dari Loji Air Ganda (LRA) Air Ganda di Gerik menunjukkan paras arsenik kurang daripada 0.01 miligram iaitu rendah daripada piawaian ditetapkan Pertubuhan Kesihatan Sedunia.

"Ini bermakna, air terawat yang dibekalkan oleh Lembaga Air Perak (LAP) kepada penduduk di situ adalah selamat untuk digunakan.

"LRA Air Ganda yang terletak di Sungai Perak membekalkan air sebanyak 0.50 juta liter sehari untuk kegunaan seramai 1,000 orang penduduk Kampung Air Ganda, Gerik," katanya dalam satu sidang media khas di Bangunan Perak Darul Ridzuan.

Hadir sama YB Setiausaha Kerajaan Negeri, Tuan Haji Zainal Azman Bin Abu Seman.

Mengulas lanjut, beliau berkata, berdasarkan kajian, arsenik secara semulajadi wujud dalam tanah di daerah Hulu Perak dan peningkatan bahan kimia itu dalam air sungai berkemungkinan berpunca daripada aktiviti penerokaan tanah.

"Terdapat aktiviti 2,000 pendulang berlesen dan aktiviti pendulang haram di Sungai Pahit yang mana tindakan mereka menjalankan aktiviti mencuci bijih timah menggunakan bahan kimia turut menyumbang kepada pencemaran Sungai Hitam yang bersambung dengan Sungai Rui," kata beliau.

Selain itu beliau turut menegaskan kerajaan negeri juga membekukan semua aktiviti pembalakan di Hulu Perak dan sepanjang Sungai Rui sehingga laporan konklusif hasil daripada semua kajian ke atas sungai tersebut diperoleh.

"Kerajaan negeri tidak akan teragak-agak untuk menghentikan mana-mana aktiviti ekonomi yang menyumbang secara terus kepada pencemaran alam sekitar di negeri Perak khususnya di sepanjang Sungai Rui.

"Bagaimanapun, ia perlu dilakukan dengan cermat dan penuh tanggungjawab supaya tidak menimbulkan keresahan dan keadaan panik dalam kalangan rakyat," katanya sambil menambah pembekuan aktiviti pembalakkan menyebabkan kerajaan negeri hilang sumber pendapatan kira-kira RM30 juta setahun. 

Selain itu, beliau berkata, ketika ini kurang daripada 20 orang penduduk Kampung Air Ganda dikesan mempunyai tanda serta gejala penyakit kulit selain ke semua mereka telah menjalani rawatan dibawah Jabatan Kesihatan negeri.

Bagaimanapun, kata beliau, jabatan tersebut merumuskan hasil kajian termasuk pemerhatian dan pemeriksaan fizikal ke atas penduduk masih awal dan belum dapat dipastikan sama ada ia disebabkan arsenik atau sebaliknya.

YAB Menteri Besar Perak itu turut berkata, sampel rambut daripada 300 penduduk di kampung tersebut juga telah diambil untuk dianalisis oleh Institut Kajian Perubatan Malaysia (IMR) bagi mengenal pasti punca penyakit kulit dan keputusannya dijangka diketahui selewat-lewatnya pada Jun ini.

Tambah beliau, satu Jawatankuasa Khas telah ditubuhkan sebagai langkah proaktif kerajaan negeri memelihara kepentingan rakyat walaupun proses mendapatkan pengesahan berhubung sumber pencemaran Sungai Rui masih dijalankan.

Memandangkan pencemaran ini melibatkan risiko keselamatan awam, pihak kerajaan negeri telah bersetuju supaya semua tindakan yang dijalankan oleh jawatankuasa ini diletakkan di bawah Jawatankuasa Kerja Keselamatan Negeri, ujar beliau.

Penduduk Jangan Panik, Kandungan Arsenik Sungai Rui Rendah

YAB Menteri Besar, Dato' Seri Ahmad Faizal Bin Dato' Azumu ketika menjawap persoalan yang diajukan oleh wartawan.
Penduduk Jangan Panik, Kandungan Arsenik Sungai Rui Rendah YAB Menteri Besar, Dato' Seri Ahmad Faizal Bin Dato' Azumu ketika menyampaikan ucapan pada sidang media khas yang diadakan di Bangunan Perak Darul Ridzuan.

Sumber : Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Isnin 02 Ogos 2021, 12:07:20.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code
qrms

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive