Mesyuarat Pertama Penggal Kedua, Dewan Negeri Yang Ke-14 Perak Darul Ridzuan Akan Bermula 16 April 2019 Hingga 23 April 2019 : 9 April 2019

Mesyuarat Pertama Penggal Kedua, Dewan Negeri Yang Ke-14 Perak Darul Ridzuan Akan Bermula 16 April 2019 Hingga 23 April 2019

YB Speaker DUN, Dato' Ngeh Koo Ham ketika ditemui pada sidang media di Bangunan Perak Darul Ridzuan.

IPOH, 9 APRIL 2019 - Mesyuarat Pertama Penggal Kedua, Dewan Negeri Yang ke-14 Perak Darul Ridzuan Persidangan akan diadakan selama enam hari bermula 16 April hingga 23 April ini.

YB Speaker DUN Perak, Dato' Ngeh Koo Ham berkata, persidangan DUN dilaksanakan bertujuan bagi membentangkan belanjawan dan pembangunan negeri.

“Selain belanjawan negeri, terdapat lain-lain agenda, enakmen yang hendak diluluskan dan usul-usul yang akan dibawa pada persidangan tersebut," ujar beliau pada sidang media di Bangunan Perak Darul Ridzuan.

Tambah beliau, persidangan atau takwim untuk seluruh tahun ini  juga telah ditetapkan supaya ke semua Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) dapat merancang jadual mereka sepanjang tahun.

“Pada tahun ini, mesyuarat pertama akan bermula pada  16 hingga 23 April, 23 hingga 30 Julai untuk mesyuarat kedua dan 12 hingga 20 November 2019 bagi mesyuarat ketiga,” kata beliau.

Menurut beliau, masa akan ditambah untuk memastikan setiap ADUN menggunakan masa dengan baik semasa sesi soal jawab serta bagi melancarkan proses persidangan.

“Lapan minit telah ditetapkan kepada setiap Exco untuk sesi soal jawab, jika dibandingkan di Parlimen, mereka hanya diberikan 6 minit dan ini bertujuan untuk memperjelaskan lagi tentang isu yang dibangkitkan,” kata beliau.

Selain itu, beliau berkata, DYMM Paduka Seri Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah turut berkenan merasmikan Istiadat Pembukaan Dewan Undangan Negeri pada 16 April nanti.

Kata beliau, Jalan Panglima Bukit Gantang Wahab akan ditutup pada jam 8 hingga 10 pagi bagi memberi laluan kepada istiadat tersebut.

"Orang ramai dinasihatkan agar menggunakan jalan alternatif yang lain bagi mengelakkan kesesakan lalu lintas," ujar beliau.

Mesyuarat Pertama Penggal Kedua, Dewan Negeri Yang Ke-14 Perak Darul Ridzuan Akan Bermula 16 April 2019 Hingga 23 April 2019

Antara media yang hadir pada sidang media yang dipengerusikan oleh YB Speaker DUN, Dato' Ngeh Koo Ham.
Mesyuarat Pertama Penggal Kedua, Dewan Negeri Yang Ke-14 Perak Darul Ridzuan Akan Bermula 16 April 2019 Hingga 23 April 2019 YB Speaker DUN, Dato' Ngeh Koo Ham menyampaikan pas media kepada wakil NTV7.
Mesyuarat Pertama Penggal Kedua, Dewan Negeri Yang Ke-14 Perak Darul Ridzuan Akan Bermula 16 April 2019 Hingga 23 April 2019 YB Speaker DUN, Dato' Ngeh Koo Ham menyampaikan pas media kepada wakil daripada Bernama.

Sumber : Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Isnin 02 Ogos 2021, 12:07:20.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code
qrms

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive