Pelancaran Kad Perak Prihatin Beri Manfaat Kepada Rakyat Negeri : 10 April 2019

Pelancaran Kad Perak Prihatin Beri Manfaat Kepada Rakyat Negeri

YAB Menteri Besar, Dato' Seri Ahmad Faizal Bin Dato' Azumu selepas merasmikan pelancaran Kad Perak Prihatin di Dewan Bankuet, Bangunan Perak Darul Ridzuan.

IPOH, 10 APRIL 2019 - Kerajaan Negeri Perak melancarkan Kad Perak Prihatin yang dilihat berupaya memberikan manfaat dan faedah kepada rakyat yang memerlukan khususnya di negeri ini.

YAB Menteri Besar Perak Dato' Seri Ahmad Faizal Bin Dato' Azumu berkata, peruntukan sebanyak RM22 juta yang akan diserahkan kepada 17 ribu penerima daripada Jabatan Kebajikan Masyarakat dan Baitumal itu adalah satu janji yang telah diumumkan kerajaan negeri pada pembentangan Belanjawan 2019 negeri.

“Kerajaan negeri sedar bahawa jumlah penerima yang layak untuk program ini di seluruh negeri Perak adalah jauh lebih besar. Begitupun kemampuan kerajaan negeri adalah terhad dan setakat ini sekadar mampu membelanjakan peruntukan sebanyak RM22 juta bagi tahun ini.

“Namun kita akan berusaha dengan lebih kuat untuk meningkatkan hasil kerajaan negeri supaya kita dapat terus membela nasib lebih ramai rakyat di luar sana,” ujar beliau pada sidang media selepas merasmikan pelancaran kad berkenaan di Dewan Bankuet, Bangunan Perak Darul Ridzuan.

Beliau berkata pihaknya akan bekerjasama dengan semua jabatan dan agensi berkaitan untuk menjalankan inisiatif perusahaan atau perniagaan sosial (social enterprising) di kalangan golongan miskin dan miskin tegar.

“Adalah menjadi harapan kita, supaya lebih ramai rakyat Perak mampu menjana pendapatan melalui perniagaan kecil-kecilan seterusnya membina perniagaan yang mampu mewujudkan peluang-peluang pekerjaan kepada individu.

“Ini adalah kitaran positif yang kita mahu wujudkan dalam usaha memastikan semua rakyat dapat menikmati kekayaan negeri dan negara ini,” kata beliau.

Sementara itu, YB Pengerusi Jawantankuasa Kesejahteraan Sosial, Pembangunan Wanita, Keluarga dan Kebajikan Masyarakat, Puan Wong May Ing berkata daripada keseluruhan jumlah peruntukan, sebanyak RM17 juta digunakan untuk barang keperluan asas manakala RM5 juta bagi tujuan kesihatan.

Tambah beliau, penerima Kad Perak Prihatin akan menikmati dua manfaat iaitu jumlah perbelanjaan barang keperluan asas sebanyak RM80 sebulan dan RM300 bagi perbelanjaan perubatan setahun.

“Dengan kad ini, urusniaga ini akan dilaksanakan tanpa tunai, di mana pihak kerajaan yakin bahawa inisiatif ini bukan sahaja dapat membantu golongan berpendapatan rendah malahan dengan perbelanjaan atas barangan di kedai-kedai seluruh Perak,” ujar beliau.

Beliau berkata sebanyak 169 kedai runcit serta 400 klinik panel berdaftar dengan kerajaan negeri bagi tujuan program berkenaan dan para penerima boleh melayari laman web www.perakprihatin.com untuk mendapatkan senarai-senarai kedai runcit dan klinik panel berkenaan.

Pelancaran Kad Perak Prihatin Beri Manfaat Kepada Rakyat Negeri

YAB Menteri Besar, Dato' Seri Ahmad Faizal Bin Dato' Azumu bersama sebahagian daripada penerima Kad Perak Prihatin di Bangunan Perak Darul Ridzuan.
Pelancaran Kad Perak Prihatin Beri Manfaat Kepada Rakyat Negeri YAB Menteri Besar, Dato' Seri Ahmad Faizal Bin Dato' Azumu beramah mesra dengan salah seorang penerima Kad Prihatin Perak.
Pelancaran Kad Perak Prihatin Beri Manfaat Kepada Rakyat Negeri YAB Menteri Besar, Dato' Seri Ahmad Faizal Bin Dato' Azumu beramah mesra dengan penerima Kad Prihatin Perak berbangsa India.
Pelancaran Kad Perak Prihatin Beri Manfaat Kepada Rakyat Negeri MYDIN juga menjadi panel kedai runcit bagi program tersebut.
Pelancaran Kad Perak Prihatin Beri Manfaat Kepada Rakyat Negeri YAB Menteri Besar, Dato' Seri Ahmad Faizal Bin Dato' Azumu menerima sijil pengiktirafan Kad Perak Prihatin daripada wakil Persatuan Perubatan Malaysia.

Sumber : Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Khamis 24 Jun 2021, 11:12:53.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive