Enam Kampung Orang Asli Terima Air Terawat Sumbangan YSAS : 26 April 2019

Enam Kampung Orang Asli Terima Air Terawat Sumbangan YSAS

Pertukaran dokumen perjanjian persefahaman antara wakil YSAS dan pihak IMARET.

IPOH, 26 APRIL 2019 - Lebih 1,100 penduduk dari enam kampung orang asli di daerah Batang Padang, Perak akan menerima bekalan air terawat dengan pemasangan sistem rawatan air lapangan SafeWhere sumbangan Yayasan Sultan Azlan Shah (YSAS) dengan kerjasama Pasukan Tindakan dan Bantuan Perubatan Islam Malaysia (IMARET) dan Pejabat Kesihatan Daerah Batang Padang.

Pembinaan 10 unit sistem rawatan air berkuasa solar yang dibangunkan oleh IMARET itu dijangka siap Ogos depan dengan membabitkan dana keseluruhan sekitar RM 1 juta ringgit termasuk kos penyelenggaraan selama 10 tahun dan pembinaan empangan mini.

YAB Menteri Besar Perak, Dato' Seri Ahmad Faizal Bin Dato’ Azumu berkata, beliau merasa amat bertuah kerana badan sukarelawan seperti IMARET, yang dibarisi oleh pakar-pakar perubatan dan sukarelawan tampil untuk menyahut seruan membantu komuniti Orang Asli di negeri ini.

“Ini sehaluan dengan iltizam kerajaan negeri iaitu untuk membantu menaik taraf kehidupan masyarakat Orang Asli di negeri ini secara menyeluruh.

“Komuniti itu juga perlu mendapat pembelaan yang sewajarnya, sama seperti kaum-kaum lain di negeri ini. Mereka wajar diberi perhatian dan menikmati kemajuan, kerana golongan ini juga mempunyai hak keistimewaan yang dijamin oleh Perlembagaan," kata beliau.

Beliau berkata demikian pada Majlis Menandatangani (MOU) pemasangan sistem SafeWhere antara Yayasan Sultan Azlan Shah dan IMARET di Hotel Impiana.

Turut hadir pada majlis tersebut, Ahli Lembaga Pemegang Amanah Saham YSAS, YTM Raja Dato' Seri Eleena Binti Almarhum Sultan Azlan Muhibbudin Shah; Penasihat IMARET, Dato' Dr Musa Bin Nordin dan YB Pengerusi Jawatankuasa Komunikasi, Multimedia, NGO dan Pembangunan Koperasi Negeri Perak, Hasnul Zulkarnain Bin Abd Munaim.

Ujar beliau lagi, enam kampung orang asli yang akan dipasang dengan sistem rawatan air lapangan itu ialah Kampung Orang Asli Batu 14, Kampung Orang Asli Batu 15, Kampung Orang Asli Batu 16, Kampung Orang Asli Batu 17 Sekam Bawah, Kampung Orang Asli Batu 17 Landing Zone dan Kampung Orang Asli Batu 19 di Daerah Batang Padang.

“Kampung ini dipilih selepas kajian dijalankan IMARET dan Pegawai Kesihatan Daerah Batang Padang yang memerlukan keperluan air terawat dan mereka sebelum ini hanya bergantung kepada sumber semulajadi yang terdedah kepada risiko penyakit bawaan air” ujar beliau.

Pada perkembangan sama, data terkini menunjukkan terdapat 261 kampung Orang Asli di Perak dengan 95 darinya terletak di Daerah Batang Padang.

Enam Kampung Orang Asli Terima Air Terawat Sumbangan YSAS YAB Menteri Besar, Dato' Seri Ahmad Faizal Bin Dato' Azumu ketika berucap pada majlis yang berlangsung.
Enam Kampung Orang Asli Terima Air Terawat Sumbangan YSAS YAB Menteri Besar, Dato' Seri Ahmad Faizal Bin Dato' Azumu menyaksikan majlis menandatangani perjanjian persefahaman antara YSAS dan IMARET.
Enam Kampung Orang Asli Terima Air Terawat Sumbangan YSAS YAB Menteri Besar, Dato' Seri Ahmad Faizal Bin Dato' Azumu bersama tetamu kehormat yang hadir pada majlis menandatangani perjanjian persefahaman antara YSAS dan IMARET.
Enam Kampung Orang Asli Terima Air Terawat Sumbangan YSAS YAB Menteri Besar, Dato' Seri Ahmad Faizal Bin Dato' Azumu bersama wakil enam kampung orang asli yang menerima kemudahan sistem rawatan air lapangan SafeWhere sumbangan YSAS.
Enam Kampung Orang Asli Terima Air Terawat Sumbangan YSAS Ahli Lembaga Pemegang Amanah Saham YSAS, YTM Raja Dato' Seri Eleena Binti Almarhum Sultan Azlan Muhibbudin Shah beramah mesra dengan tetamu kehormat yang hadir dalam majlis tersebut.

Sumber : Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Khamis 06 Mei 2021, 10:11:39.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive