CUEPACS Cadang Kerajaan Pinda Seksyen 52, Akta Perhubungan Perusahaan 1967 : 2 Mei 2019

CUEPACS Cadang Kerajaan Pinda Seksyen 52, Akta Perhubungan Perusahaan 1967

Antara peserta yang hadir turut membacakan ikrar dalam program berkenaan.

IPOH, 2 MEI 2019 - Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (CUEPACS) mencadangkan supaya kerajaan dapat meminda Seksyen 52, Akta Perhubungan Perusahaan 1967 demi menjamin hak dan keadilan penjawat awam serta pekerja di badan berkanun kerajaan.

Presidennya, Dato’ Azih Bin Muda berkata pindaan tersebut akan membolehkan pekerja merujuk kepada Mahkamah Perusahaan terhadap sebarang perkara yang berlaku, termasuk hal-hal seperti pembuangan pekerja.

Katanya pada masa kini, sekiranya hendak berbuat demikian mereka harus mendapat perkenan daripada Yang DiPertuan Agong terlebih dahulu, sebelum ia dibawa ke Mahkamah Tinggi. 

Proses-proses ini memakan kos yang tinggi. Tidak adil kepada pekerja kerajaan yang terpaksa mengeluarkan sejumlah kos seumpama itu hanya untuk mereka membela diri.

“Kita mahu prinsip kerajaan berkenaan ‘rule of law’ ini diserap dalam sistem perundangan pekerja kita yang membolehkan mereka mendapat keadilan,” katanya.

Ia turut disuarakan Pengerusi CUEPACS Perak, Encik Zainal Bin Ismail yang menuntut pembelaan sewajarnya kepada penjawat awam oleh kerajaan.

Katanya sudah tiba masanya kerajaan pimpinan Pakatan Harapan (PH) kini meminda Akta Perhubungan Perusahaan 1967.

Di agensi swasta, pekerja-pekerja mereka jika dianiaya, akan mendapat pembelaan di Mahkamah Perusahaan. Namun di sektor awam sekiranya ada pekerja dianiaya pihak atasan, mereka tiada tempat untuk dirujuk,” katanya.

Beliau berkata demikian pada Sambutan Hari Pekerja CUEPACS 2019 di Stadium Indera Mulia, di sini, hari ini.

Hadir sama, YB Menteri Sumber Manusia, M Kulasegaran, YB Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan, Sumber Manusia, Hal Ehwal Pengguna dan Integrasi Nasional Perak Tuan A.Sivanesan; dan barisan Exco Kerajaan Negeri.

Sementara itu, YB Tuan M. Kulasegaran berkata, beliau akan membawa cadangan tersebut di peringkat Jemaah Menteri dan kepada Perdana Menteri, sebelum ia diluluskan untuk dibawa ke Dewan Rakyat.

Beliau yang juga bekas pengamal undang-undang berkata menyedari bahawa memang berlaku kesulitan seperti yang disebutkan.

“Semalam saya ada menyatakan bahawa kerajaan sedang merangka dan meminta beberapa akta supaya semua pekerja dapat menikmati pembelaan.

“Kita memang ada mendapati beberapa akta sedia ada tidak mampu untuk memberi perlindungan kepada mereka sepenuhnya,” jelas beliau.

CUEPACS Cadang Kerajaan Pinda Seksyen 52, Akta Perhubungan Perusahaan 1967 Salah seorang wakil CUEPACS membaca ikrar dalam program yang berlangsung.
CUEPACS Cadang Kerajaan Pinda Seksyen 52, Akta Perhubungan Perusahaan 1967 Presiden CUEPACS, Dato' Azih Bin Muda menyampaikan replika CuepacsPA-Raya kepada YB Setiausaha Kerajaan Negeri,Tuan Haji Zainal Azman Bin Abu Seman dalam majlis sambutan tersebut.
CUEPACS Cadang Kerajaan Pinda Seksyen 52, Akta Perhubungan Perusahaan 1967 Presiden CUEPACS, Dato' Azih Bin Muda menyampaikan replika CuepacsPA-Raya kepada Timbalan Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam (Pembangunan), Dato' Dr Rosalina Binti Ahmad dalam majlis sambutan tersebut.
CUEPACS Cadang Kerajaan Pinda Seksyen 52, Akta Perhubungan Perusahaan 1967 Menteri Sumber Manusia, Tuan M Kulasegaran merasmikan sambutan Hari Pekerja CUEPACS 2019.

Sumber : Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Khamis 24 Jun 2021, 11:12:53.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive