Sultan Nazrin Shah Sempurnakan Penganugerahan Bintang, Pingat Pengakap Malaysia : 4 Mei 2019

Sultan Nazrin Shah Sempurnakan Penganugerahan Bintang, Pingat Pengakap Malaysia

DYMM Paduka Seri Sultan Perak berkenan menganugerahkan Bintang Semangat Padi Kelas Kedua Perak (BSP II) kepada YAB Menteri Besar Perak, Dato' Seri Ahmad Faizal Bin Dato' Azumu.

IPOH, 4 MEI 2019 - DYMM Paduka Seri Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah berkenan berangkat menyempurnakan majlis penganugerahan bintang, pingat dan Sijil Pengakap Raja Persekutuan Pengakap Malaysia (PPM) Perak di Dewan Bankuet, Bangunan Perak Darul Ridzuan.

Pada majlis tersebut, YAB Menteri Besar Perak, Dato’ Seri Ahmad Faizal Bin Dato’ Azumu dilantik sebagai Yang Dipertua PPM negeri selari dengan Undang-Undang Kecil PPM Perak serta dianugerahkan Bintang Semangat Padi Kelas Kedua Perak (BSP II).

BSP II merupakan anugerah kedua tertinggi PPM yang disampaikan kepada tokoh terbilang dan penganugerahannya amat terhad dan eksklusif, justeru penerimanya hanya terdiri daripada kalangan pemimpin negeri, negara serta pemimpin pengakap yang telah banyak berjasa.

Baginda turut berkenan menyampaikan anugerah Sijil Pengakap Raja kepada 287 ahli pengakap negeri ini yang telah lulus dengan cemerlang bagi tahun 2017 dan 2018 sementara 70 pemimpin pelbagai peringkat pula menerima penganugerahan bintang dan pingat PPM.

Hadir sama YB Setiausaha Kerajaan Negeri Perak, Tuan Haji Zainal Azman Bin Abu Seman; Ketua Pengakap Negara, Tan Sri Dr Mohd Shafie Bin Mohd Salleh; Ketua Pesuruhjaya Pengakap Negara, Mejar Jeneral (B) Prof. Dato’ Dr. Mohd Zin Bin Bidin dan Ketua Pesuruhjaya Pengakap Perak, Encik Ahmad Azam Shah Bin Abd Majid.

Terdahulu, ketika berucap pada majlis tersebut, Encik Ahmad Azam Shah berkata, pengakap mula bertapak di Perak pada tahun 1926 di Kolej Melayu Kuala Kangsar dan hanya berbaki tujuh tahun untuk mencapai usia 100 tahun.

Menurut beliau, pada 27 Februari lalu, impian PPM Perak untuk memiliki bangunan baharu telah tercapai dengan mempunyai sebuah ruang pejabat dua tingkat terletak di Pusat Komersil Jelapang yang turut beroperasi sebagai pusat pentadbiran.

“Harapan dan impian kedua kami ialah memiliki sebuah kem latihan dan kemahiran pengakap negeri Perak. Kami telah membuat kunjungan hormat kepada Menteri Besar Perak dan mempersembahkan lokasi sebidang tanah kerajaan negeri yang dicadangkan di pusat pelancongan Pantai Teluk Senangin.

“Menjadi doa dan harapan kami agar impian berkenaan dapat direalisasikan lebih-lebih lagi di bawah kepemimpinan Datuk Seri Ahmad Faizal sendiri,” katanya.

Sultan Nazrin Shah Sempurnakan Penganugerahan Bintang, Pingat Pengakap Malaysia DYMM Paduka Seri Sultan Perak menganugerahkan pingat Bintang Seri Maharajalela (Emas) kepada Pemangku Timbalan Pesuruhjaya Pengakap Wilayah Satun Thailand Kochem Meenhem.
Sultan Nazrin Shah Sempurnakan Penganugerahan Bintang, Pingat Pengakap Malaysia DYMM Paduka Seri Sultan Perak, Sultan Nazrin Shah berkenan menyampaikan Anugerah Sijil Pengakap Raja kepada Muhammad Ilyas Bin Ismail.
Sultan Nazrin Shah Sempurnakan Penganugerahan Bintang, Pingat Pengakap Malaysia DYMM Paduka Seri Sultan Perak berkenan menganugerahkan pingat Bintang Seri Maharajalela (Emas) kepada YDP Persekutuan Pengakap Brunei, Matusin Orang Kaya Sura Tuba.
Sultan Nazrin Shah Sempurnakan Penganugerahan Bintang, Pingat Pengakap Malaysia DYMM Paduka Seri Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah bersama penerima anugerah Pengakap Malaysia Perak.

Sumber : Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Khamis 06 Mei 2021, 10:11:39.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive