Menteri Besar Perak Sempurnakan Pelancaran Kedai Bergerak 1 Amanjaya - 19 Mac 2014

Lenggong, 19 Mac 2014 - Kerajaan Negeri Perak telah melancarkan sebuah projek komuniti iaitu Kedai Bergerak 1 Amanjaya (KB1AJ) bagi membantu rakyat di pedalaman dan luar bandar bagi mendapatkan barang keperluan asas pada harga yang lebih rendah dan berpatutan.

KB1AJ telah dilancarkan oleh YAB Menteri Besar Perak, Dato’ Seri DiRaja Dr Zambry bin Abd Kadir di Dataran Tasek Raban, Lenggong Perak.

Yayasan Bina Upaya Darul Ridzuan (YBUDR) dipilih untuk melaksanakan KB1AJ ini dengan menggunakan beberapa buah lori yang diubahsuai sebagai kedai bergerak.

YB Pengerusi Yayasan Bina Upaya Darul Ridzuan (YBUDR), Dato’ Saarani bin Mohamad, dalam ucapannya memberitahu cetusan idea KB1AJ ini datang daripada YAB Dato’ Seri DiRaja Dr Zambry bin Abd Kadir yang mahu memperluaskan lagi idea konsep Kedai Rakyat 1 Malaysia yang telah diilhamkan oleh YAB Perdana Menteri Malaysia.

Dalam ucapan beliau lagi, YB Dato’ Saarani bin Mohamad berkata KB1AJ tidak bermaksud bersaing dengan Kedai Rakyat 1 Malaysia (KR1M) sebaliknya konsep KR1M diperluaskan konsep penyampainya kerana geografi negeri Perak yang luas dan tidak mahu rakyat yang tinggal di pedalaman ketinggalan untuk bersama mendapat faedah dari KR1M.

Menurut YB Dato’ Saarani bin Mohamad, tapak yang dikenal pasti bagi KB1AJ ialah kawasan pasar malam, pasar pagi, pasar tani, padang, perkarangan masjid, dewan orang ramai dan tapak-tapak lain yang akan dikenal pasti dari semasa ke semasa. Menurut beliau lagi, setakat ini KB1AJ akan bergerak ke empat zon yang meliputi 36 kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) di seluruh kawasan pedalaman Perak.

Antara barang-barang yang terdapat di KB1AJ ialah beras, minyak masak, gula, tepung gandum, sardin, susu pekat manis, susu krim, kicap lemak manis, minuman coklat, kopi , serbuk the, sos cili, bihun, biskut, biskut potong gula, biskut potong majerin, jem roti buah-buahan, bawang besar, bawang merah, bawang putih, cili kering, dan ubi kentang.

Turut hadir menyaksikan pelancaran KB1AJ ialah, YB Setiausaha Kerajaan Negeri Perak, Dato’ Abd Puhat bin Mat Nayan; YB Penasihat Undang-undang Negeri, Pn. Rohana binti Abd Malik; YB Pegawai Kewangan Negeri, Dato’ Haji Mohd Gazali bin Jalal dan barisan EXCO Kerajaan Negeri.

Lori yang telah diubah suai sebagai Kedai Bergerak 1 Amanjaya
Pengunjung bertuah wanita terpilih yang diberi peluang memberi barangan runcit daripada YAB Menteri Besar Perak di KB1AJ
YAB Dato' Seri DiRaja Dr Zambry Abd Kadir menyempurnakan Pelancaran Kedai Bergerak 1 Amanjaya.
YAB Dato' Seri DiRaja Dr. Zambry bin Abd Kadir bersama dif-dif kehormat berdiri menyanyikan lagu Negaraku di awal majlis.
YAB Dato' Seri DiRaja menyampaikan sumbangan berupa barangan runcit kepada ketua kampung sambil diperhatikan YB Dato' Saarani bin Mohamad.
YAB Menteri Besar Perak beramah mesra bersama pengunjung yang hadir ke Majlis Pelancaran KB1AJ di Lenggong Perak.

Sumber: Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Isnin 02 Ogos 2021, 12:07:20.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code
qrms

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive