YAB Perdana Menteri Hadir Ke Majlis Townhall Bersama Penjawat Awam Negeri Perak : 5 Mei 2019

YAB Perdana Menteri Hadir Ke Majlis Townhall Bersama Penjawat Awam Negeri Perak

YB Setiausaha Kerajaan Negeri Perak menyampaikan cenderahati kepada YAB Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Bin Mohamad.

IPOH, 5 MEI 2019 - YAB Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Bin Mohamad menghadiri Majlis Townhall Bersama Penjawat Awam Negeri Perak di Kelab Golf Diraja Perak.

Turut hadir dalam majlis berkenaan adalah YAB Menteri Besar, Dato' Seri Ahmad Faizal Bin Dato' Azumu, YB Setiausaha Kerajaan Negeri, Tuan Haji Zainal Azman Bin Abu Seman dan barisan Exco Kerajaan Negeri Perak.

Dalam majlis tersebut juga seramai lebih 1500 penjawat awam diperingkat kementerian, jabatan, Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) dan badan berkanun negeri turut hadir bagi mendengar amanat yang disampaikan oleh YAB Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Bin Mohamad.

YAB Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Bin Mohamad dalam ucapannya menegaskan kerajaan sememangnya member penekanan dalam membasmi rasuah selain setiap penjawat awam perlu mematuhi dasar dan polisi yang telah digariskan.

Menurut beliau, sekiranya amalan rasuah masih berlaku, ia dibimbangi akan merencatkan pembangunan dan kemajuan sesebuah negara.

"Kerajaan tidak dapat melakukan apa-apa hanya boleh berbicara memutuskan undang-undang untuk kebaikan Negara sedangkan pelaksanaannya dilakukan anggota kerajaan sedia ada.

"Sebab itu kita mestilah bersama sanggup berkorban diri, menghalang rasuah untuk kebaikan diri dan nikmatnya nanti turun ke anak cucu kerana matlamat pembangunan menjadikan Malaysia sebagai Harimau Asia sekali lagi dapat dicapai dengan mudah," kata beliau.

Dalam perkembangan berkaitan,  beliau turut mengingatkan kepada semua bahawa kerajaan sememangnya perlu mengagihkan peluang dan kekayaan Negara secara adil tanpa mengira warna kulit, bangsa atau agama  bagi mengelak berlakunya huru-hara.

Tambah beliau, jika agihan itu tidak dilakukan dengan baik, Negara berkemungkinan tidak dapat dibangunkan secara holistic berikutan menghadapi tekanan serta rusuhan keganasan akibat rasa  tidak puas hati antara satu sama lain.

"Jika kita abaikan usaha agihkan kekayaan dan hasil Negara dengan baik, maka berlalulah perasaan tidak senang yang lama kelamaan akan mencetuskan huru-hara, bahkan lebih daripada itu.

"Sebab itu dalam semua usaha agihan kekayaan, peluang dalam Negara dan hasil dari pentadbiran yang tidak terlibat dengan rasuah perlu dirasai oleh semua," ujar beliau.

YAB Perdana Menteri Hadir Ke Majlis Townhall Bersama Penjawat Awam Negeri Perak YAB Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Bin Mohamad menyampaikan ucapan di majlis tersebut.
YAB Perdana Menteri Hadir Ke Majlis Townhall Bersama Penjawat Awam Negeri Perak YAB Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Bin Mohamad bersalaman dengan para tetamu yang hadir.
YAB Perdana Menteri Hadir Ke Majlis Townhall Bersama Penjawat Awam Negeri Perak YAB Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Bin Mohamad bergambar bersama tetamu yang hadir di majlis tersebut.

Sumber : Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Khamis 26 November 2020, 18:25:53.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
Aduan Rakyat
Sebarang aduan di Negeri Perak hendaklah menerusi saluran yang disediakan disini

Pihak kami akan menjawab semua kiriman dalam tempoh 5 hari bekerja. Terima kasih.

Klik Disini: e-Aduan Perak
QR Code

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive