20,500 Kotak Makanan Diagih Kepada Pasukan Keselamatan Sempena Hari Raya Aidilfitri : 29 Mei 2019

20,500 Kotak Makanan Diagih Kepada Pasukan Keselamatan Sempena Hari Raya Aidilfitri

YAB Menteri Besar, Dato' Seri Ahmad Faizal Bin Dato' Azumu ketika menyerahkan kotak makanan kepada Panglima 2 Briged, Brigadier Jeneral, Dato' Mohd Nizam Bin Jaafar dalam majlis yang berlangsung.

IPOH, 29 MEI 2019 - Sejumlah 20,500 kotak makanan juadah raya akan diagihkan kepada 22 pasukan keselamatan dan berpakaian seragam yang terpaksa bertugas dan berjauhan dengan keluarga pada sambutan Aidilfitri tahun ini.

YAB Menteri Besar Perak, Dato' Seri Ahmad Faizal Bin Dato' Azumu, berkata setiap kotak makanan berisi rendang tok, serunding, kuah kacang, beras dan kopi itu sebagai menghargai pengorbanan mereka yang perlu bertugas pada hari raya minggu depan.

Beliau berkata, urusan pembungkusan semua juadah berkenaan sebelum ini dilakukan 510 petugas daripada pelbagai agensi kerajaan berkaitan termasuk pertubuhan bukan kerajaan (NGO) seperti Persatuan Amal Isteri Harapan Perak (KASIH), Persatuan Kaum Ibu Tentera (BAKAT), Puteri Islam dan Wanita Prihatin.

“Semua NGO ini berganding bahu untuk menyediakan kotak makanan ini dan perkara ini diadakan setiap tahun dan ia untuk menghargai jasa mereka yang terpaksa berkorban berjauhan dengan keluarga dan tidak dapat beraya bersama keluarga semata-mata bagi memberi perkhidmatan kepada rakyat di negeri ini,” ujar beliau.

Beliau bercakap pada sidang media selepas majlis penyerahan juadah Aidilfitri 2019 Kerajaan Perak Darul Ridzuan dan KASIH kepada pasukan berpakaian seragam di Dewan Bankuet.

Hadir sama, isterinya yang juga Pengerusi KASIH, Datin Seri Dr Nomee Ashikin Bin Dato Mohammed Radzi; empat EXCO Kerajaan Negeri iaitu YB Tuan Haji Asmuni Bin Awi, YB Prof. DR. Abdul Aziz Bin Bari, YB Abdul Yunus Bin Jamahri dan YB Hasnul Zulkarnain Bin Abd Munaim; YB Setiausaha Kerajaan Negeri, Tuan Haji Zainal Azman Bin Abu Seman; Ketua Polis Perak, Dato’ Razarudin Bin Husain dan Panglima 2 Briged, Brigadier Jeneral Dato’ Mohd Nizam Bin Jaafar.

Antara pasukan menerima kotak makanan berkenaan ialah Polis Diraja Malaysia (PDRM), Markas 2 Briged Tentera Darat, Pasukan Gerakan Am (PGA), Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM), Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM), Agensi Kawalan Sempadan Malaysia (AKSEM), Pasukan 69 Komando PGA, Pasukan Polis Marin, Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) dan Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia Perak.

20,500 Kotak Makanan Diagih Kepada Pasukan Keselamatan Sempena Hari Raya Aidilfitri YAB Menteri Besar, Dato' Seri Ahmad Faizal Bin Dato' Azumu menyerahkan kotak makanan kepada Ketua Polis Perak, Dato' Razaruddin Bin Husain dalam majlis berkenaan.
20,500 Kotak Makanan Diagih Kepada Pasukan Keselamatan Sempena Hari Raya Aidilfitri YAB Menteri Besar, Dato' Seri Ahmad Faizal Bin Dato' Azumu ketika melihat juadah yang disediakan dalam kotak makanan terbabit.
20,500 Kotak Makanan Diagih Kepada Pasukan Keselamatan Sempena Hari Raya Aidilfitri YAB Menteri Besar, Dato' Seri Ahmad Faizal Bin Dato' Azumu bersama Persatuan Kaum Ibu Tentera (BAKAT) dalam majlis tersebut.
20,500 Kotak Makanan Diagih Kepada Pasukan Keselamatan Sempena Hari Raya Aidilfitri Isteri YAB Menteri Besar, Datin Dr Nomee Ashikin Binti Dato' Mohammed Radzi bersama PERKEP Perak dalam majlis penyerahan juadah Aidilfitri 2019 kerajaan negeri kepada pasukan berpakaian seragam.

Sumber : Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Isnin 02 Ogos 2021, 12:07:20.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code
qrms

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive