GBS@IPOH Tawar Lebih 1,500 Peluang Pekerjaan Kepada Rakyat Perak : 31 Mei 2019

GBS@IPOH Tawar Lebih 1,500 Peluang Pekerjaan Kepada Rakyat Perak

YAB Menteri Besar, Dato' Seri Ahmad Faizal Bin Dato' Azumu bersama wakil lima syarikat pelancongan, perkhidmatan perniagaan global (GBS) selepas menyaksikan majlis pertukaran dokumen MoU.

IPOH, 31 MEI 2019 - Lima syarikat peneraju Perkhidmatan Perniagaan Global (GBS) memilih untuk melebarkan operasi di Ipoh sekali gus menyediakan lebih 1,500 peluang pekerjaan di negeri ini.

YAB Menteri Besar Perak, Dato’ Seri Ahmad Faizal Bin Dato’ Azumu berkata, inisiatif GBS@Ipoh dipacu oleh Pihak Berkuasa Pelaksanaan Koridor Utara (NCIA) dengan kerjasama kerajaan negeri Perak.

Menurut beliau, Bandaraya Ipoh sememangnya diiktiraf sebagai destinasi GBS dalam Wilayah Ekonomi Koridor Utara (NCER).

"Lima syarikat ini akan memulakan operasi di Bandaraya Ipoh pada suku ketiga dan keempat tahun ini.

"GBS@Ipoh ini dijangka akan menarik pelaburan berjumlah RM486 juta dan paling penting akan mewujudkan lebih 1,500 peluang pekerjaan termasuk pekerjaan berpendapatan tinggi," kata beliau kepada pemberita selepas menyaksikan Majlis Pertukaran Memorandum Persefahaman (MoU) di antara NCIA, Kerajaan Perak dan Syarikat-syarikat GBS, di Bangunan Perak Darul Ridzuan.

Hadir sama pada majlis itu, YB Setiausaha Kerajaan Negeri Perak, Tuan Haji Zainal Azman Bin Abu Seman; YBhg Ketua Pegawai Eksekutif NCIA, Dato’ Seri Jebasingam Issace John serta wakil-wakil syarikat terlibat.

Menurut beliau, kehadiran lima syarikat yang akan berpusat di Falim itu sekali gus bakal menjana lebih banyak aktiviti ekonomi di Ipoh.

Ujar beliau, paling penting GBS@Ipoh akan mengurangkan aliran keluar modal insan dan menarik minat rakyat Perak kembali berkhidmat di negeri sendiri.

"Usaha sama ini juga dijangka akan membuka peluang pekerjaan bernilai tinggi untuk graduan tempatan dan Perak amnya.

"Ia sekali gus membantu menyelesaikan isu pengangguran di Perak yang mana statistik menunjukkan 22.7 peratus daripada sejumlah 20,341 graduan di Perak masih menganggur," kata beliau.

Sementara itu, Dato’ Seri Jebasingam Issace John berkata, GBS memilih Perak sebagai lokasi mengembangkan perniagaan kerana potensi yang ada di negeri ini khususnya di Bandaraya Ipoh.

Katanya, sebelum ini GBS sudah pun bertapak di Kuala Lumpur dan Pulau Pinang, namun Perak berada dalam landasan terbaik untuk berkembang dengan kemudahan serta kos operasi yang masih rendah.

GBS@IPOH Tawar Lebih 1,500 Peluang Pekerjaan Kepada Rakyat Perak YAB Menteri Besar, Dato' Seri Ahmad Faizal Bin Dato' Azumu ketika berucap dalam sidang media pada majlis MoU berkenaan.
GBS@IPOH Tawar Lebih 1,500 Peluang Pekerjaan Kepada Rakyat Perak YBhg Ketua Pegawai Eksekutif NCIA, Dato’ Seri Jebasingam Issace John ketika sesi pertukaran dokumen MoU dengan salah seorang wakil syarikat peneraju Perkhidmatan Perniagaan Global (GBS).
GBS@IPOH Tawar Lebih 1,500 Peluang Pekerjaan Kepada Rakyat Perak Wakil daripada syarikat peneraju Perkhidmatan Perniagaan Global (GBS) bertukar-tukar dokumen MoU pada majlis yang berlangsung.

Sumber : Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Khamis 06 Mei 2021, 10:11:39.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive