Konsep Bandar Belia Malaysia Perlu Diperluas : 18 Jun 2019

Konsep Bandar Belia Malaysia Perlu Diperluas

YB Menteri Wilayah Persekutuan ketika menghadiri Sesi Taklimat Pembangunan BBM Tanjung Malim.

TANJUNG MALIM, 18 JUN 2019 - Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) yang berminat menyertai konsep perancangan bandar mesra belia di kawasan berpotensi untuk dibangunkan digalakkan mengemukakan permohonan kepada Kementerian Wilayah Persekutuan.

YB Menteri Wilayah Persekutuan, Tuan Haji Khalid Bin Abdul Samad berkata, pembangunan Bandar Belia Malaysia (BBM) Tanjung Malim yang lengkap dan memenuhi kehendak belia pada masa kini diharap menjadi penanda aras bagi perancangan bandar mesra belia di kawasan-kawasan lain pada masa depan.

"Setakat ini, antara projek perintis di kawasan lain yang sedang dibangunkan menerusi konsep ini ialah di Sabah (Tuaran), Sarawak (Lundu) dan Putrajaya," ujar beliau pada sidang media sempena lawatan Turun Padang ke Tapak Pembangunan BBM Tanjung Malim. 

Hadir sama YB Setiausaha Kerajaan Negeri, Tuan Haji Zainal Azman Bin Abu Seman. 

Beliau yang juga Pengerusi Majlis Perundingan Belia Negara (MPBN) berkata Majlis Daerah Simpang Renggam turut menyatakan hasrat membangunkan Bandar Renggam sebagai salah satu bandar mesra belia yang pertama di wilayah selatan.

"Mereka boleh memohon dan menyatakan minat serta mengikuti taklimat dan program yang Tanjung Malim dijadikan sebagai penanda aras kerana ia yang terawal," ujar beliau

Tambah beliau, BBM merupakan satu konsep mengatasi masalah di hadapi oleh negara termasuk penghijrahan golongan muda dari kawasan pinggir bandar dan luar bandar ke bandar.

Dalam pada itu, beliau turut mengadakan lawatan ke tapak projek Taman Rimba Bandar (Ujana Muallim) di Bandar Proton yang berkeluasan 15 hektar dan komponen-komponen BBM di sekitar Pusat Bandar Tanjung Malim.

Sementara itu, YBhg Ketua Pengarah Jabatan Landskap Negara, Puan Hajah Rotina Binti Mohd Daik berkata Ujana Muallim yang siap dibina pada April lepas dengan kos sebanyak RM9 juta merupakan sebahagian pembangunan Bandar Proton.

Beliau berkata, Ujana Muallim yang pada asalnya merupakan kawasan hutan sekunder turut dilengkapi kawasan perkhemahan, laluan 'jungle tracking', permainan kanak-kanak, menara tinjau, pondok pengawal, surau dan tandas.

Konsep Bandar Belia Malaysia Perlu Diperluas YB Menteri Wilayah Persekutuan, Tuan Haji Khalid Bin Abdul Samad bersama pelajar UPSI yang terlibat pada program yang berlangsung.
Konsep Bandar Belia Malaysia Perlu Diperluas YB Menteri Wilayah Persekutuan, Tuan Haji Khalid Bin Abdul Samad ketika sesi lawatan di Mural Art Installation dan Gerbang Seni.
Konsep Bandar Belia Malaysia Perlu Diperluas YB Menteri Wilayah Persekutuan, Tuan Haji Khalid Bin Abdul Samad dan YB Setiausaha Kerajaan Negeri, Tuan Haji Zainal Azman Bin Abu Seman bersama ahli Majlis Daerah Muallim.
Konsep Bandar Belia Malaysia Perlu Diperluas YB Menteri Wilayah Persekutuan, Tuan Haji Khalid Bin Abdul Samad ketika melakukan sesi lawatan ke Ujana Muallim.
Konsep Bandar Belia Malaysia Perlu Diperluas YB Menteri Wilayah Persekutuan, Tuan Haji Khalid Bin Abdul Samad ketika melakukan sesi lawatan ke pameran di sarang Art Hub, tanjung Malim.

Sumber : Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Khamis 06 Mei 2021, 10:11:39.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive