Perak Laksana Sistem Geospatial Atasi Isu Ketirisan Subsidi Padi : 27 Jun 2019

Perak Laksana Sistem Geospatial Atasi Isu Ketirisan Subsidi Padi

Pengarah Jabatan Pertanian Perak, Puan Nor Sam Binti Alwi menunjukkan Buku Profil Projek Skim Pengairan Padi Changkat Jong.

IPOH, 27 JUN 2019 - Perak menjadi negeri pertama memperkenalkan program pemutihan menerusi kaedah sistem geospatial bagi mengatasi isu ketirisan dan penyelewengan pemberian susbsidi padi kerajaan.

Kaedah geospatial menggunakan teknologi satelit bagi merakam gambar kawasan sawah yang diusahakan serta mengenal pasti jumlah sebenar kawasan padi di negeri itu, sekali gus mengatasi masalah data lot serta profil pesawah.

YB Pengerusi Jawatankuasa Kemudahan Awam, Infrastruktur, Pertanian dan Perladangan negeri, Tuan Abdul Yunus Bin Jamhari, berkata program pemutihan yang dilaksanakan Jabatan Pertanian negeri itu bertujuan mendapatkan data lengkap mengikut keadaan sebenar kawasan sawah luar jelapang di Perak.

Menurut beliau, punca utama isu ketirisan dan penyelewengan pemberian subsidi padi kerajaan adalah kerana semakan terperinci sukar dilakukan disebabkan terdapat perubahan nombor lot pesawah yang lama kepada yang baharu, selain isu mendapatkan profil data pesawah itu sendiri.

“Menggunakan kaedah teknologi geospatial ini, Jabatan Pertanian Perak menghasilkan Buku Profil Projek Kawasan Program Skim Pengairan yang mengandungi data pemutihan kawasan luar jelapang.

“Buku berkenaan dapat membantu agensi yang berkaitan terutama Lembaga Pertubuhan Peladang (LPP) untuk mengendalikan subsidi baja yang lebih efektif dan efisien,” ujar beliau.

Beliau berkata, Skim Pengairan Changkat Jong dipilih sebagai kawasan perintis program itu yang bermula sejak Januari hingga bulan ini.

“Antara maklumat perbandingan yang diperoleh selepas pelaksanaan program pemutihan itu termasuk luas fizikal skim pengairan sebelum pemutihan adalah 2,046 hektar berbanding selepas pemutihan sebanyak 2,193 hektar.

“Bagi keluasan kawasan padi, sebelum pemutihan adalah sebanyak 1,888 hektar manakala selepas pemutihan sebanyak 1,884.88 hektar dan bilangan lot keseluruhan sawah di kawasan Changkat Jong daripada 825 lot menjadi 878 lot selepas pemutihan,” kata beliau.

Tambah beliau, selepas program pemutihan dilaksanakan di kawasan perintis itu, Jabatan Pertanian negeri mendapati kaedah itu dapat mengurangkan pembaziran dalam agihan peruntukan subsidi baja padi oleh kerajaan.

Kata beliau, ia berikutan adanya maklumat yang lebih tepat dan lengkap menerusi kaedah teknologi geospatial.

Perak Laksana Sistem Geospatial Atasi Isu Ketirisan Subsidi Padi Pengarah Jabatan Pertanian Perak, Puan Nor Sam Binti Alwi ketika menjawab soalan yang dikemukakan media.
Perak Laksana Sistem Geospatial Atasi Isu Ketirisan Subsidi Padi YB Pengerusi Jawatankuasa Kemudahan Awam, Infrastruktur, Pertanian dan Perladangan negeri, Tuan Abdul Yunus Bin Jamhari ketika ditemui pada sidang media.
Perak Laksana Sistem Geospatial Atasi Isu Ketirisan Subsidi Padi YB Pengerusi Jawatankuasa Kemudahan Awam, Infrastruktur, Pertanian dan Perladangan negeri, Tuan Abdul Yunus Bin Jamhari ketika menjawab soalan-soalan yang dikemukakan oleh pemberita.
Perak Laksana Sistem Geospatial Atasi Isu Ketirisan Subsidi Padi YB Pengerusi Jawatankuasa Kemudahan Awam, Infrastruktur, Pertanian dan Perladangan negeri, Tuan Abdul Yunus Bin Jamhari bersama pihak yang terlibat dalam sidang media tersebut.

Sumber : Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Khamis 03 Disember 2020, 12:54:34.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
Aduan Rakyat
Sebarang aduan di Negeri Perak hendaklah menerusi saluran yang disediakan disini

Pihak kami akan menjawab semua kiriman dalam tempoh 5 hari bekerja. Terima kasih.

Klik Disini: e-Aduan Perak
QR Code

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive