Keunikan Perak Mampu Gamit Kedatangan Pelancong : 29 Jun 2019

Keunikan Perak Mampu Gamit Kedatangan Pelancong

YAB Menteri Besar, Dato' Seri Ahmad Faizal Bin Dato' Azumu ketika menyampaikan ucapan pada majlis yang berlangsung.

IPOH, 29 JUN 2019 - Sektor pelancongan di Perak dijangka terus berkembang kerana pelbagai keunikan yang ditawarkan mampu memikat pelancong termasuk dari luar negara untuk memilih bercuti di sini.

YAB Menteri Besar Perak, Dato' Seri Ahmad Faizal Bin Dato' Azumu berkata, ketika ini Perak menerima kehadiran kira-kira tujuh juta orang setahun dan angka ini turut menyumbang kepada ekonomi negeri.

Bagaimanapun beliau berkata, banyak lagi usaha perlu dilakukan termasuk menggiatkan promosi menerusi kerjasama strategik dengan pihak-pihak tertentu selain media massa.“

"Kita dapati ramai dalam kalangan pelancong domestik khususnya datang ke Ipoh untuk makan. Seperti diketahui Ipoh mempunyai pelbagai tempat-tempat makan menarik yang tiada di negeri lain.

Justeru kita perlu fikirkan cara bagaimana untuk membuatkan mereka ini bermalam di Ipoh seterusnya berbelanja di sini,” ujar beliau. 

Beliau berkata demikian pada sidang akhbar Majlis Makan Malam Kembara Media Perak 2019 anjuran Jabatan Penerangan di taman tema Lost World of Tambun. 

Turut hadir YB Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Kesenian dan Kebudayaan negeri, Tuan Tan Kar Hing.

Bertemakan ‘Moh Ke Perak’, program kembara selama empat ini disertai seramai 29 petugas media daripada pelbagai agensi.

Peserta akan dibawa melawat dan bermalam di beberapa tempat pelancongan menarik seperti ke Kuala Kangsar, Hutan Simpan Royal Belum, Taiping dan Kuala Sepetang.

Menurut beliau, fokus pihaknya ketika ini ialah untuk mempromosikan lokasi pelancongan di bandar Ipoh terlebih dahulu sesuai dengan statusnya sebagai gerbang masuk ke negeri ini.

“Kita meletakkan Ipoh sebagai destinasi utama kerana dari sini pengunjung boleh pergi ke daerah-daerah lain misalnya ke Teluk Intan, Lumut atau Gerik mengikut citarasa percutian masing-masing,” ujar beliau.

Keunikan Perak Mampu Gamit Kedatangan Pelancong YAB Menteri Besar, Dato' Seri Ahmad Faizal Bin Dato' Azumu ketika hadir pada majlis yang berlangsung.
Keunikan Perak Mampu Gamit Kedatangan Pelancong YAB Menteri Besar, Dato' Seri Ahmad Faizal Bin Dato' Azumu bersama wakil media kembara Media Perak dalam majlis berkenaan.
Keunikan Perak Mampu Gamit Kedatangan Pelancong YAB Menteri Besar, Dato' Seri Ahmad Faizal Bin Dato' Azumu menerima cenderahati daripada salah seorang wakil kembara media Perak dalam majlis yang berlangsung.

Sumber : Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Khamis 06 Mei 2021, 10:11:39.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive