Perdagangan Negeri Perak Cecah RM5 Bilion : 9 Julai 2019

Perdagangan Negeri Perak Cecah RM5 Bilion

YB Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Dato' Darell Leiking bersama YAB Menteri Besar, Dato' Seri Ahmad Faizal Azumu ketika mempromosikan Perak International Expo.

IPOH, 9 JULAI 2019 - Perak mencatatkan jumlah perdagangan sebanyak RM5 bilion bermula Januari sehingga April tahun ini.

YB Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Dato' Darell Leiking berkata, jumlah itu mencatatkan peningkatan hampir empat peratus berbanding RM4.78 bilion yang direkod bagi tempoh sama pada tahun lalu.

"Nilai eksport dari Januari hingga April 2019 pula hampir RM1.83 bilion manakala nilai import adalah sebanyak RM3.18 bilion.

“Nilai import dan eksport ini masing-masing mencatatkan peningkatan hampir empat dan enam peratus berbanding tahun sama pada tahun lalu,” ujar beliau. 

Beliau berkata demikian ketika ditemui selepas mengadakan lawatan kerja ke Perak di Bangunan Perak Darul Ridzuan. 

Hadir sama YB Pengerusi Jawatankuasa Pelaburan, Industri dan Pembangunan Wilayah, Dato’ Seri Ir Haji Mohammad Nizar Bin Jamaluddin dan YB Setiausaha Kerajan Negeri, Tuan Haji Zainal Azman Bin Abu Seman.

Dalam pada itu, beliau turut memuji tindakan kerajaan negeri yang menubuhkan Jawatankuasa Khas Penyelesaian Setinggan Negeri Perak bagi membanteras masalah pencerobohan tanah secara haram.

Beliau berkata, melalui penubuhan jawatankuasa berkenaan, ia membantu memudahkan kemasukan pelabur termasuk menjalankan operasi perniagaan di sini.

“Inisiatif yang diambil oleh kerajaan negeri ini adalah suatu strategi dan cara yang baik untuk mengambil tindakan cepat bagi mengatasi permasalahan ini.

“Saya tahu perkara ini bukanlah suatu yang mudah kerana mereka (penceroboh) telah berada di kawasan berkenaan untuk bertahun- tahun lamanya, namun, undang-undang tetap harus dipatuhi,” kata beliau.

Perdagangan Negeri Perak Cecah RM5 Bilion

YB Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Dato' Darell Leiking dan YAB Menteri Besar, Dato' Seri Ahmad Faizal Bin Dato' Azumu selepas tamat sesi Pra Mesyuarat antara kedua-dua pihak.
Perdagangan Negeri Perak Cecah RM5 Bilion Sesi lawatan pihak Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri di Kilang Eadeco Sdn Bhd.
Perdagangan Negeri Perak Cecah RM5 Bilion YB Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Dato' Darell Leiking ketika mempengerusikan Pra-Mesyuarat antara kerajaan negeri dan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri.
Perdagangan Negeri Perak Cecah RM5 Bilion YB Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Dato' Darell Leiking ketika sesi lawatan di Kilang Eadeco Sdn Bhd.
Perdagangan Negeri Perak Cecah RM5 Bilion YB Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Dato' Darell Leiking ketika kunjungan hormat ke Pejabat YAB Menteri Besar Perak.

Sumber : Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Khamis 24 Jun 2021, 11:12:53.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive