Penubuhan KHM Demi Memenuhi Aspirasi Rakyat : 27 Julai 2019

Penubuhan KHM Demi Memenuhi Aspirasi Rakyat

YB Pengerusi Jawatankuasa Komunikasi, Multimedia, NGO dan Pembangunan Koperasi, Tuan Hasnul Zulkarnain Bin Abdul Munaim merasmikan program yang berlangsung.

IPOH, 27 JULAI 2019 - Komuniti Harapan Malaysia (KHM) yang ditubuhkan akan dipertanggungjawabkan untuk membantu menyampaikan maklumat kerajaan dan memenuhi aspirasi rakyat serta mengimarahkan semangat perpaduan dalam kalangan mereka.

Dalam hal ini, YB Menteri Komunikasi dan Multimedia, Tuan Gobind Singh Deo menegaskan tanggungjawab berat menunggu calon yang dipilih menganggotai jawatankuasa KHM berkenaan.

"Ahli jawatankuasa KHM menggalas tanggungjawab besar dalam membantu mengumpul segala maklum balas mengenai harapan, aspirasi serta isu-isu yang dihadapi komuniti setempat.

"Ini penting supaya maklumat dari bawah sampai kepada kerajaan untuk membolehkan kerajaan mengambil tindakan sewajarnya dalam menangani dan memenuhi harapan rakyat," kata beliau.

Beliau berkata demikian ketika berucap di majlis Program Kembara Digital Malaysia Sempena Sambutan Hari Telekomunikasi dan Masyarakat Berinfomasi Sedunia di Bulatan Sultan Azlan Shah, Meru.

Program yang dirasmikan oleh YB Tuan Hasnul Zulkarnain bin Abdul Munaim Pengerusi Jawatankuasa Komunikasi, Multimedia dan NGO itu turut dihadiri oleh YB Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Belia dan Sukan, Tuan Howard Lee Chuan How.

Beliau berkata 1,428 KHM disasar ditubuhkan di seluruh negara dan sehingga kini 658 KHM telah diluluskan penubuhannya dalam fasa pertama manakala fasa seterusnya dibuat secara berperingkat.

"Sebanyak 142 KHM akan ditubuhkan di Perak dengan jangkaan keahlian 7,000 orang," kata menteri itu.

Tambah beliau, berdasarkan kertas perancangan, KHM akan dibentuk dengan sekurang-kurangnya 50 orang dari komuniti setempat terdiri daripada 15 ahli jawatankuasa yang akan mentadbir dan 35 orang lagi sebagai ahli biasa.

Beliau menarik perhatian bahawa pelaksanaan KHM sebagai rakan strategik kerajaan melalui platform yang disediakan Jabatan Penerangan turut menjadi medium bagi menyemai dan memupuk semangat perpaduan serta toleransi dalam masyarakat Malaysia yang berbilang kaum, bangsa dan agama.

"Dengan wujudnya rakan strategik antara rakyat dan kerajaan ini, ia pasti membawa kepada pencapaian pembangunan negara yang mampan kerana mendapat sokongan padu daripada komuniti di peringkat akar umbi," ujar beliau.

Penubuhan KHM Demi Memenuhi Aspirasi Rakyat YB Menteri Komunikasi dan Multimedia, Tuan Gobind Singh Deo ketika melawat salah satu gerai pameran yang dibuka sempena program terbabit.
Penubuhan KHM Demi Memenuhi Aspirasi Rakyat YB Menteri Komunikasi dan Multimedia, Tuan Gobind Singh Deo mencuba jentera mini yang dibina oleh para pelajar Universiti Multimedia dalam program yang berlangsung.
Penubuhan KHM Demi Memenuhi Aspirasi Rakyat YB Menteri Komunikasi dan Multimedia, Tuan Gobind Singh Deo melakukan flag off sempena program yang berlangsung.
Penubuhan KHM Demi Memenuhi Aspirasi Rakyat YB Menteri Komunikasi dan Multimedia, Tuan Gobind Singh Deo bersama para penerima dekoder myfreeview yang terdiri dikalangan penduduk kawasan Manjoi.
Penubuhan KHM Demi Memenuhi Aspirasi Rakyat YB Menteri Komunikasi dan Multimedia, Tuan Gobind Singh Deo bersama tetamu kehormat yang menghadiri program yang berlangsung.

Sumber : Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Khamis 24 Jun 2021, 11:12:53.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive