5,000 Meriahkan Pelancaran Bulan Kebangsaan Dan Kempen Kibar Jalur Gemilang : 4 Ogos 2019

5,000 Meriahkan Pelancaran Bulan Kebangsaan Dan Kempen Kibar Jalur Gemilang

YB Pengerusi Jawatankuasa Komunikasi, Multimedia dan NGO Negeri, Tuan Hasnul Zulkarnain Bin Abd Munaim menandatangani papan tanda grafiti selepas merasmikan majlis tersebut.

IPOH, 4 OGOS 2019  -  5,000 rakyat Negeri Perak terdiri dari pelbagai kaum dan peringkat umur hadiri memeriahkan pelancaran bulan kebangsaan dan kempen kibar jalur gemilang peringkat negeri yang diadakan di Bulatan Sultan Azlan Shah, Meru.

Majlis pelancaran tersebut telah disempurnakan oleh YB Pengerusi Jawatankuasa Komunikasi, multimedia dan NGO Tuan Hasnul Zulkarnain bin Abd Munaim mewakili YAB Menteri Besar Perak Darul Ridzuan.

Sempena majlis pelancaran tersebut, rakyat diseru untuk berbangga dan menghayati maksud Jalur Gemilang  untuk menunjukkan betapa kita sememangnya berbangga menjadi rakyat Malaysia.

“Sebagai contoh, warna merah pada Jalur Gemilang melambangkan keberanian, kesanggupan dan kegigihan anak Malaysia untuk melalui pelbagai rintangan demi memajukan negara.

Sebagai anak jati Malaysia, kita seharusnya menanam sifat tersebut secara positif di dalam diri masing-masing demi menyatakan perkara-perkara benar dan menjauhi perkara merosakkan yang pada akhirnya menghancurkan negara seperti rasuah, penyelewengan, penyalahgunaan kuasa atau menjadi hamba kepada Allah”, ujar beliau ketika membacakan teks ucapan mewakili YAB Menteri Besar Perak

Turut hadir adalah YB Setiausaha Kerajaan Negeri Perak, Tuan Haji Zainal Azman bin Abu Seman; YB Pengerusi Jawatankuasa Pelaburan, Industri dan Pemabungan Wilayah, Dato’ Seri Ir. Haji Mohammad Nizar bin Jamaluddin; YBrs. Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pengurusan), Puan Nor Sham binti Rahman dan YBrs. Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Tuan Haji Mu’az bin Haji Zawawi.

Melalui ucapan pelancaran tersebut, rakyat turut diseru menghayati tema hari kebangsaan tahun ini iaitu ’Sayangi Malaysiaku: Malaysia Bersih”

“Jika kita sentiasa menerapkan rasa kasih dan saying terhadap negara. Insya Allah kita tidak sama sekali tidak akan melakukan perkara-perkara yang kotor dan keji yang pada akhirnya menjahanamkan negara ini,” jelas beliau.

Pada majlis sama, beliau turut menyempurnakan pelepasan konvoi 30 kenderaan mewakili pelbagai jabatan dan agensi di Negeri Perak yang akan menjelajah ke semua daerah di Negeri Perak sehingga 31 Ogos ini.

5,000 Meriahkan Pelancaran Bulan Kebangsaan Dan Kempen Kibar Jalur Gemilang YB Pengerusi Jawatankuasa Komunikasi, Multimedia dan NGO Negeri, Tuan Hasnul Zulkarnain Bin Abd Munaim ketika melancarkan perasmian Bulan Kebangsaan dan Kempen Kibar Jalur Gemilang Peringkat Negeri.
5,000 Meriahkan Pelancaran Bulan Kebangsaan Dan Kempen Kibar Jalur Gemilang YB Pengerusi Jawatankuasa Komunikasi, Multimedia dan NGO negeri, Tuan Hasnul Zulkarnain Bin Abd Munaim bersama tetamu kehormat menyanyikan lagu Jalur Gemilang pada majlis perasmian tersebut.
5,000 Meriahkan Pelancaran Bulan Kebangsaan Dan Kempen Kibar Jalur Gemilang YB Pengerusi Jawatankuasa Komunikasi, Multimedia dan NGO negeri, Tuan Hasnul Zulkarnain Bin Abd Munaim bersama para pengunjung yang menyertai majlis perasmian tersebut.
5,000 Meriahkan Pelancaran Bulan Kebangsaan Dan Kempen Kibar Jalur Gemilang YB Pengerusi Jawatankuasa Komunikasi, Multimedia dan NGO Negeri, Tuan Hasnul Zulkarnain Bin Abd Munaim menyempurnakan pelepasan konvoi kenderaan jabatan yang akan menjelajah ke semua daerah di Perak.
5,000 Meriahkan Pelancaran Bulan Kebangsaan Dan Kempen Kibar Jalur Gemilang YB Pengerusi Jawatankuasa Komunikasi, Multimedia dan NGO Negeri, Tuan Hasnul Zulkarnain Bin Abd Munaim menyampaikan Jalur Gemilang kepada Datuk Bandar Ipoh, Dato' Ahmad Suaidi Bin Abdul Rahim.

Sumber : Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Khamis 24 Jun 2021, 11:12:53.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive