Menuju Pangkor Pulau Bebas Cukai 2020 : Kerajaan Negeri Lancar Logo Baharu : 29 Ogos 2019

Menuju Pangkor Pulau Bebas Cukai 2010 : Kerajaan Negeri Lancar Logo Baharu

Gimik perasmian Logo Pangkor Pulau Bebas Cukai (PBC).

TAIPING, 29 OGOS 2019 - Kerajaan negeri melancarkan logo baharu Pulau Pangkor dalam usaha memberikan nafas baharu kepada industri pelancongan di pulau peranginan berkenaan.

YB Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Kesenian dan Kebudayaan, Tuan Tan Kar Hing berkata logo itu akan memberikan imej baharu kepada pengunjung ke Pulau Pangkor dalam usaha kerajaan untuk mempromosikan Pulau Pangkor sebagai pulau bebas cukai menjelang 1 Januari 2020.

“Ada beberapa program untuk meningkatkan kemudahan di pulau itu seperti perkhidmatan pengangkutan, latihan kempen kesedaran, program Mesra Malaysia anjuran Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya pada setiap bulan kepada pengusaha pelancongan dan pengedaran risalah bercetak dan digital bagi mempromosikan Pulau Pangkor. 

“Program tersebut akan diadakan sepanjang tahun ini sebagai persiapan untuk pelancaran Pangkor sebagai pulau bebas cukai,” ujar beliau. 

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas Majlis Pelancaran Logo Pangkor Pulau Bebas Cukai di Majlis Perbandaran Taiping. 

Logo baharu itu menggambarkan identiti Pulau Pangkor sebagai salah satu destinasi percutian dengan memuatkan beberapa ikon Pulau Pangkor seperti ikan bilis mata biru yang merupakan salah satu produk hasil laut yang popular di pulau tersebut serta burung enggang yang banyak kelihatan di sekitar pulau ini.

Manakala ombak laut dan pokok kelapa pula sebagai simbolik kehidupan flora dan fauna di pantai Pulau Pangkor yang indah dan bersih yang sinonim dengan kehidupan harian penduduk tempatan dan pengalaman percutian pelancong di Pulau Pangkor.

Menurut beliau, pihaknya juga akan memastikan masalah kebersihan dan hospitaliti di pulau berkenaan dapat ditangani berikutan bakal menerima pengunjung dari dalam dan luar negara.

Sementara itu, YB Setiausaha Kerajaan Negeri, Tuan Haji Zainal Azman Bin Abu Seman berkata, kerajaan negeri memperuntukkan bajet awalan sebanyak RM10 juta untuk pembangunan infrastruktur setelah mendapat peruntukan daripada Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT), Kementerian Hal Ehwal Ekonomi dan Kementerian Pembangunan Luar Bandar untuk mencantikkan dan memperbaiki infrastruktur di Pulau Pangkor.

“Kita juga akan membuat kunjungan kepada Kementerian Kewangan untuk membuat pembentangan kepada kementerian itu dan berharap untuk mendapatkan sedikit lagi bajet bagi melaksanakan beberapa projek lain di Pulau Pangkor.

“Saya juga telah membuat pertemuan dengan pemandu-pemandu teksi di Pulau Pangkor dan kita sedang memikirkan kaedah di mana Kementerian Pembangunan Usahawan dan Kementerian Pengangkutan dapat membantu sistem pengangkutan,” kata beliau.

Menuju Pangkor Pulau Bebas Cukai 2010 : Kerajaan Negeri Lancar Logo Baharu Ketibaan Exco Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Kesenian dan Kebudayaan dan YB Setiausaha Kerajaan Negeri Perak semasa majlis Soft Launch Logo Pangkor Pulau Bebas Cukai.
Menuju Pangkor Pulau Bebas Cukai 2010 : Kerajaan Negeri Lancar Logo Baharu Ucapan daripada YB Tuan Tan Kar Hing semasa Soft Launch Logo Pangkor Pulau Bebas Cukai (PBC).
Menuju Pangkor Pulau Bebas Cukai 2010 : Kerajaan Negeri Lancar Logo Baharu Sidang media Soft Launch Logo Pangkor Pulau Bebas Cukai.
Menuju Pangkor Pulau Bebas Cukai 2010 : Kerajaan Negeri Lancar Logo Baharu YB Tuan Tan Kar Hing bergambar bersama pegawai-pegawai kerajaan serta NGO semasa Soft Launch Logo Pangkor Pulau Bebas Cukai.

Sumber : Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Isnin 02 Ogos 2021, 12:07:20.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code
qrms

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive