Program Agrofest Perak 2019 Sasar Nilai Jualan RM5 Juta : 19 September 2019

Program Agrofest Perak 2019 Sasar Nilai Jualan RM5 Juta

Sidang Akhbar Agrofest Perak 2019.

IPOH, 19 SEPTEMBER 2019 - Kerajaan negeri menyasarkan sebanyak RM5 juta nilai jualan sempena Program Agrofest Perak 2019 yang akan berlangsung pada 26 hingga 29 September di Pusat Transformasi Luar Bandar (RTC) Gopeng.

YB Pengerusi Jawatankuasa Kemudahan Awam, Infrastruktur, Pertanian dan Perladangan Negeri Tuan Abdul Yunus Bin Jamhari berkata, jumlah sasaran nilai jualan itu dianggap realistik memandangkan ia akan melibatkan 130 gerai pameran yang melibatkan usahawan tempatan, agensi dan jabatan kerajaan. 

"Kalau pada 2017, nilai jualan untuk program ini adalah sebanyak RM3.8 juta dan kali ini kita rasa jumlah itu akan meningkat kepada RM5 juta atau lebih.

"Kita anggap ia realistik dengan sasaran pengunjung seramai 500,000 selain pelbagai gerai pameran yang dibuka kepada orang ramai meliputi Industri Asas Tani (IAT), jualan terus daripada ladang, florikultur, foodtrucks dan lain-lain," kata beliau ketika sesi sidang media di Bangunan Perak Darul Ridzuan. 

Beliau berkata, pada program kali ini pihak penganjur juga akan membuka tujuh laman pameran kepada orang ramai melibatkan kluster pertanian, penternakan, perikanan, teknologi dan inovasi, kraftangan, agrotourism serta jabatan kerajaan. 

"Setiap tujuh kluster ini akan ada aktiviti dan program masing-masing sepanjang program berlangsung. Pengunjung juga akan mengetahui dengan lebih dekat berkaitan peranan setiap kluster ini," kata beliau. 

Beliau berkata, antara kelainan ditampilkan pada program kali ini adalah segmen 'empayar makanan' yang bakal menghimpunkan pelbagai makanan popular di seluruh Negeri Perak. 

"Ia sepertimana yang ditampilkan pada Pameran Pertanian, Hortikultur dan Pelancongan Agro Malaysia (MAHA 2018) dan kita bawa pertama kali konsep ini ke dalam Agrofest Perak," kata beliau. 

Selain itu, beliau berkata, pihaknya akan menyampaikan anugerah bagi 13 kategori yang telah dipertandingkan sebagai tanda penghargaan kepada warga pertanian di Perak. 

"Antara kategori itu adalah Peladang Jaya, Peladang Nita Jaya, Nelayan Jaya, Penternak Jaya, Usahawan Ikan Jaya, Agroprenuer Muda Jaya, Unit Peladang Jaya, Kumpulan Tani Komersial Jaya, Pertubuhan Peladang Kawasan Jaya, Persatuan Nelayan Kawasan Jaya, Anugerah Inovasi Pertanian dan Industri Asas Tani Jaya, Anugerah Pemasar Tani Jaya, Kelompok Padang Ragut," ujar beliau.

Program Agrofest Perak 2019 Sasar Nilai Jualan RM5 Juta Program Agrofest Perak 2019 yang akan berlangsung pada 26 hingga 29 September di Pusat Transformasi Luar Bandar (RTC) Gopeng.
Program Agrofest Perak 2019 Sasar Nilai Jualan RM5 Juta YB Tuan Abdul Yunus Bin Jamhari ketika sidang akhbar Program Agrofest 2019 yang bakal berlangsung pada 26 hingga 29 September 2019.

Sumber : Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Isnin 02 Ogos 2021, 12:07:20.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code
qrms

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive