DYMM Paduka Seri Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah Berkenan Rasmi Program Restorasi Tebing Sungai Perak : 21 Oktober 2019

DYMM Paduka Seri Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah Berkenan Rasmi Program Restorasi Tebing Sungai Perak

DYMM Paduka Seri Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah berkenan menyempurnakan perasmian Program Restorasi Tebing Sungai Perak.

KUALA KANGSAR, 21 OKTOBER 2019 - DYMM Paduka Seri Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah berkenan menyempurnakan perasmian Program Restorasi Tebing Sungai Perak sempena Sambutan Hari Hutan Antarabangsa Peringkat Negeri Perak 2019 di Persiaran Tebing Sungai Perak, Sayong.

Turut berangkat DYTM Raja Muda Perak, Raja Jaafar Raja Muda Musa; DYTM Raja Puan Besar Perak, Raja Nazhatul Shima Sultan Idris A'afifullah Shah; DYAM Raja Iskandar Dzulkarnain Sultan Idris A'afifullah Shah dan DYAM Raja Puan Muda Perak, Tunku Soraya Sultan Abdul Halim.

Turut hadir YAB Menteri Besar Perak Darul Ridzuan Dato' Seri Ahmad Faizal Bin Dato' Azumu; YB Setiausaha Kerajaan Negeri, Tuan Haji Zainal Azman Bin Abu Seman, barisan EXCO Kerajaan Negeri Perak dan

Pengarah Jabatan Perhutanan Perak, Dato' Mohamed Zin Bin Yusop.

Dalam program yang berlangsung, DYMM Paduka Seri Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah berkenan melakukan penanaman pokok Merbau atau nama saintifiknya, Intsia Palembanica sebagai simbolik perasmian.

DYMM Paduka Seri Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah juga telah berkenan menyempurnakan penyerahan anak pokok kepada Pegawai Daerah Kuala Kangsar, Tuan Ahmad Munir Bin Ishak.

Baginda turut berkenan menyerahkan sijil bagi Program Bantuan Peningkatan Ekonomi B40 kepada Tok Batin Kampung Bersah dan Kuala Mu.

Selain itu, baginda berkenan menyerahkan sijil penghargaan kepada Pertubuhan Sahabat Hutan Bakau Lekir, Setiawan dan Pertubuhan Sahabat Hutan Bakau Kuala Gula.

Dalam pada itu, YAB Dato' Seri Ahmad Faizal Bin Dato' Azumu dalam ucapannya berkata, pemilihan lokasi perasmian selari dengan hasrat untuk membangunkan kawasan itu sebagai Taman Botani Diraja Kuala Kangsar iaitu yang pertama seumpamanya di Perak.

"Bagi merealisasikan penubuhan Taman Botani Diraja ini, pelbagai jenis pokok akan ditanam di kawasan sepanjang lima kilometer ini.

"Sehingga kini, sebanyak 300 Pokok Ara telah berjaya ditanam dengan kerjasama pelbagai agensi," ujar beliau dalam sembah ucapan pada perasmian program sambutan yang bertemakan Hutan dan Pendidikan itu.

Selain itu, beliau berkata, Program Bantuan Peningkatan Ekonomi B40 menerusi Skim Insentif Penjualan Anak Pokok seliaan Jabatan Perhutanan negeri dengan kerjasama Jabatan Kemajuan Orang Asli Negeri Perak dan Kedah akan dilaksanakan sebagai usaha meningkatkan taraf hidup masyarakat Orang Asli berteraskan kelestarian sumber alam di persekitaran mereka.

Sebagai permulaan, tegas beliau, sebanyak 1,000 anak pokok akan ditanam di kawasan Pos Kuala Mu, Sungai Siput sebelum ia diperluaskan di kawasan yang lain.

Mengenai pengurusan hutan, YAB Dato' Seri Ahmad Faizal Bin Dato' Azumu berkata, kerajaan negeri telah berjaya mengekalkan dan mengurus sejumlah lebih 988,603 hektar kawasan berstatus Hutan Simpanan Kekal  (HSK) dengan 474,882.34 hektar sebagai hutan perlindungan dan 513,721.60 hektar sebagai hutan pengeluaran.

Beliau berkata Jabatan Perhutanan Perak juga telah menyumbang sebanyak RM56 juta kepada hasil negeri, melebihi sasaran awal sebanyak RM50 juta selain berjaya melaksanakan Program Penghijauan melalui Aktiviti Penanaman Pokok sebanyak tiga juta pada tahun lepas.

DYMM Paduka Seri Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah Berkenan Rasmi Program Restorasi Tebing Sungai Perak DYMM Paduka Seri Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah melawat gerai di majlis tersebut.
DYMM Paduka Seri Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah Berkenan Rasmi Program Restorasi Tebing Sungai Perak Anak pokok ditanam di tebing Sungai Perak sempena Program Restorasi Tebing Sungai Perak Sayong.

Sumber : Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Khamis 24 Jun 2021, 11:12:53.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive