Kerajaan Pertimbang Guna Bangunan Kerajaan Kosong Untuk Penempatan Sementara Mangsa Banjir : 30 Oktober 2019

Kerajaan Pertimbang Guna Bangunan Kerajaan Kosong Untuk Penempatan Sementara Mangsa Banjir

YAB Timbalan Perdana Menteri, Dato' Seri Dr Wan Azizah Binti Wan Ismail menyampaikan sumbangan kepada salah seorang mangsa banjir.

BAGAN SERAI, 30 OKTOBER 2019 - YAB Timbalan Perdana Menteri, Dato’ Seri Dr Wan Azizah Binti Ismail menegaskan bangunan kerajaan atau kuarters guru yang kosong boleh dimanfaatkan sebagai pusat penempatan sementara bagi mangsa banjir.

Beliau berkata, pihaknya ada menerima cadangan berkenaan dan ia boleh dipertimbangkan bagi memberikan keselesaan kepada mangsa banjir. 

“Kita ada bincang masalah itu kerana kita tak mahu ia (penempatan sementara) mengganggu waktu pembelajaran di sekolah. 

“Pada masa hadapan, jika terdapat banyak tempat yang tak digunakan, ia boleh dimanfaatkan dan pada masa yang sama tidak mengganggu pembelajaran di sekolah,” ujar beliau. 

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas meninjau pusat pemindahan sementara (PPS) Sekolah Kebangsaan (SK) Sungai Lobak. 

Hadir sama YB Pengerusi Jawatankuasa Kemudahan Awam, Infrastruktur, Pertanian dan Perladangan Negeri Perak, Tuan Abdul Yunus Bin Jamhari dan YB Ahli Parlimen Bagan Serai, Dato’ Dr Haji Noor Azmi Bin Ghazali dan YB Pegawai Kewangan Negeri, Dato’ Abu Bakar Bin Haji Said.   

Tambah beliau, cadangan menggunakan bangunan kerajaan dan kuarters guru yang tidak digunakan itu juga akan membolehkan risiko kesihatan diminimumkan kerana tandas tidak dikongsi oleh terlalu ramai. 

Beliau berkata, keutamaan kerajaan ialah kaedah dilakukan untuk mengatasi masalah banjir daripada berulang. 

“Kita ada bincang bagaimana nak belajar dari Belanda (kaedah menangani banjir) kerana kedudukan negara itu di bawah paras laut, tetapi untuk jangka masa panjang ia mungkin memakan kos yang tinggi,” kata beliau. 

Dalam pada itu, YAB Timbalan Perdana Menteri, Dato’ Seri Dr Wan Azizah Binti Wan Ismail turut meluangkan masa selama kira-kira 30 minit bermesra dengan mangsa banjir di pusat penempatan sementara SK Sungai Lobak.

Kerajaan Pertimbang Guna Bangunan Kerajaan Kosong Untuk Penempatan Sementara Mangsa Banjir YAB Timbalan Perdana Menteri, Dato' Seri Dr Wan Azizah Binti Wan Ismail mendengar penerangan yang diberikan berkaitan pusat penempatan mangsa banjir SK Sungai Lobak.
Kerajaan Pertimbang Guna Bangunan Kerajaan Kosong Untuk Penempatan Sementara Mangsa Banjir YAB Timbalan Perdana Menteri, Dato' Seri Dr Wan Azizah Binti Ismail meluangkan masa beramah mesra dengan mangsa banjir yang ditempatkan di SK Sungai Lobak.
Kerajaan Pertimbang Guna Bangunan Kerajaan Kosong Untuk Penempatan Sementara Mangsa Banjir YAB Timbalan Perdana Menteri, Dato' Seri Dr Wan Azizah Binti Wan Ismail ketika tiba di pusat penempatan sementara mangsa banjir di SK Sungai Lobak.
Kerajaan Pertimbang Guna Bangunan Kerajaan Kosong Untuk Penempatan Sementara Mangsa Banjir SK Sungai Lobak dijadikan sebagai pusat penempatan sementara bagi mangsa banjir di Bagan Serai.
Kerajaan Pertimbang Guna Bangunan Kerajaan Kosong Untuk Penempatan Sementara Mangsa Banjir Antara mangsa banjir yang ditempatkan di pusat penempatan sementara SK Sungai Lobak.
Kerajaan Pertimbang Guna Bangunan Kerajaan Kosong Untuk Penempatan Sementara Mangsa Banjir YAB Timbalan Perdana Menteri, Dato' Seri Dr Wan Azizah Binti Wan Ismail mendukung Nuradriana Sofia Binti Muhamad Zaikri di pusat penempatan mangsa banjir di SK Sungai Lobak.

Sumber : Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Khamis 26 November 2020, 18:25:53.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
Aduan Rakyat
Sebarang aduan di Negeri Perak hendaklah menerusi saluran yang disediakan disini

Pihak kami akan menjawab semua kiriman dalam tempoh 5 hari bekerja. Terima kasih.

Klik Disini: e-Aduan Perak
QR Code

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive