DYMM Paduka Seri Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah Bertitah Ahli Jawatankuasa Masjid Wajib Pelihara Kesucian Masjid : 24 Oktober 2019

DYMM Paduka Seri Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah Bertitah Ahli Jawatankuasa Masjid Wajib Pelihara Kesucian Masjid

DYMM Paduka Seri Sultan Perak menyampaikan titah di majlis tersebut.

IPOH, 24 OKTOBER 2019 - DYMM Paduka Seri Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah menitahkan ahli jawatankuasa masjid wajib melindungi kesucian masjid daripada sebarang perbuatan dan percakapan yang boleh menodai kesuciannya.

Baginda bertitah, para pemegang amanah yang diberikan tanggungjawab mengurus masjid di negeri ini, perlu memahami falsafah kewujudan serta peranan utama masjid sebagai institusi  menyatupadukan ummah, institusi yang wajib dimuliakan dan diimarahkan.

"Ahli-ahli jawatankuasa kariah, hendaklah membantu Beta, pada setiap masa melindungi masjid daripada dicemari oleh aktiviti yang boleh memecahbelahkan ahli-ahli kariah.

"Sedarilah! musuh utama yang berpotensi besar mencemari masjid dan memecahbelahkan ummah ialah kegiatan politik berpuak secara keterlaluan," titah baginda ketika merasmikan Persidangan Jawatankuasa Kariah dan Pegawai Masjid Negeri Perak Tahun 2019 di Pusat Konvensyen Casuarina@Meru.

Turut hadir YB Pengerusi Jawatankuasa Agama dan Pendidikan Islam, Luar Bandar dan Pembangunan Usahawan Negeri, Tuan Haji Asmuni Bin Awi; YB Pengerusi Jawatankuasa Pendidikan, Teknologi, Sains dan Alam Sekitar Perak, Dr Abdul Aziz Bin Bari; YB Pengerusi Jawatankuasa Komunikasi, Multimedia dan NGO, Tuan Hasnul Zulkarnain Bin Abd Munaim dan YB Penasihat Undang-Undang Negeri Perak, Dato' Rohana Binti Abd Malek.

Dalam pada itu, DYMM Paduka Seri Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah turut menegur tindakan individu-individu daripada kumpulan politik tertentu menggunakan beberapa pertubuhan bukan politik serta bukan kerajaan  (NGO) dan memperkenalkan program tertentu untuk dijalankan di dalam atau kawasan masjid.

Titah baginda, program yang membawa jenama tertentu itu dijadikan topeng untuk melindungi niat sebenar yang tersirat.

"Kebenaran dikorbankan kerana emosi sudah mengatasi kerasionalan. Fitnah menjadi lumrah, diolah termasuk oleh kalangan yang mematuhi kesemua lima Rukun Islam dan penyebaran fitnah dipermudahkan dan dirancakkan dengan adanya media sosial," titah baginda.

Selain itu, DYMM Paduka Seri Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah turut mengimbau sejarah pembinaan beberapa masjid terkemuka di Perak antaranya Masjid Ubudiah di Kuala Kangsar yang diiktiraf antara lima masjid tercantik di dunia; Masjid Panglima Kinta yang berusia 121 tahun; Masjid India Muslim dan Masjid  Muhammadiah atau Masjid Cina Muslim yang semuanya terletak di bandaraya Ipoh.

Sehubungan itu, baginda menitahkan Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Perak supaya mendokumentasikan sejarah pembinaan masjid secara digital sebagai bahan ilmiah berharga untuk dijadikan rujukan agar  generasi akan datang mengenali serta memahami asal usul pembinaan rumah-rumah Allah itu.

"Agar mereka tidak mengambilnya secara mudah lantas bersifat kacang lupakan kulit, tidak menghargai penat jerih, jasa bakti pengorbanan generasi terdahulu yang mengambil tanggungjawab mengusahakan pembinaan masjid-masjid di negeri  Perak," titah baginda.

Baginda bertitah, berdasarkan rekod terdapat 609 masjid, 63 surau diri Jumaat dan 1,945 surau di Perak ketika ini dengan setiap satu memiliki identiti serta sejarah tersendiri di sebalik pembinaannya.

DYMM Paduka Seri Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah Bertitah Ahli Jawatankuasa Masjid Wajib Pelihara Kesucian Masjid DYMM Paduka Seri Sultan Perak bersalaman dengan tetamu yang hadir.
DYMM Paduka Seri Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah Bertitah Ahli Jawatankuasa Masjid Wajib Pelihara Kesucian Masjid Antara tetamu yang hadir di majlis tersebut.

Sumber : Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Isnin 02 Ogos 2021, 12:07:20.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code
qrms

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive