• Laman Utama
  • Kajian Kepuasan Pekerja
  • Berita Utama
  • Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang Di-Pertuan Agong Dahului Senarai Penerima Pingat Sempena Ulang Tahun Keputeraan DYMM Paduka Seri Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah Yang Ke-63 : 1 November 2019

Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang Di-Pertuan Agong Dahului Senarai Penerima Pingat Sempena Ulang Tahun Keputeraan DYMM Paduka Seri Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah Yang Ke-63 : 1 November 2019

Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang Di-Pertuan Agong Dahului Senarai Penerima Pingat Sempena Ulang Tahun Keputeraan Dymm Paduka Seri Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah Yang Ke-63

Sidang Media Hari Keputeraan DYMM Paduka Seri Sultan Perak.

IPOH, 1 NOVEMBER 2019 - Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri'ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah mendahului senarai 254 penerima darjah kebesaran dan pingat negeri Perak sempena Ulang Tahun Keputeraan DYMM Paduka Seri Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah yang ke-63.

Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri'ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah yang ditabalkan sebagai Yang di-Pertuan Agong ke-16 pada 30 Julai lepas, dikurniakan Darjah Kerabat.

Orang Kaya Bendahara Seri Maharaja, Jeneral (B) Tan Sri Dato Seri Dr Mohd Zahidi Bin Haji Zainuddin berkata tarikh bagi pengurniaan Darjah Kerabat kepada Yang di-Pertuan Agong akan ditetapkan sendiri oleh Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri'ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah.

Sementara itu, Orang Kaya Bendahara Seri Maharaja, Jeneral (B) Tan Sri Dato Seri Dr Mohd Zahidi Bin Haji Zainuddin berkata, sempena ulang tahun hari keputeraan kali ini, DYMM Paduka Seri Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah berkenan mengurniakan Darjah Seri Paduka Mahkota Perak (SPMP) yang membawa gelaran Dato' Seri kepada Setiausaha Dewan Negara Perak, YDH Toh Amar Seri Diraja Dato' Ayop Bin Hashim.

YDH Ketua Polis Negara, Tan Sri Dato' Seri Abd Hamid Bin Bador pula menjadi penerima tunggal Darjah Seri Pahlawan Taming Sari (SPTS) yang membawa gelaran Dato' Seri Panglima, manakala Darjah Dato' Paduka Cura Si Manja Kini (DPCM) yang membawa gelaran Dato' dianugerahkan kepada YB Setiausaha Kerajaan Negeri Perak, Tuan Haji Zainal Azman Bin Abu Seman.

Sementara itu, seramai 12 individu menerima Darjah Dato' Paduka Mahkota Perak (DPMP) yang membawa gelaran Dato' termasuk seorang penerima Darjah Kehormat iaitu Duta Arab Saudi ke Malaysia, Mahmoud Hussien Saeed Qattan.

Turut menerima DPMP adalah dua Ahli Majlis Kerajaan Negeri Perak (Exco) iaitu YB Pengerusi Agama dan Pendidikan Islam, Luar Bandar dan Pembangunan Usahawan,  Tuan Haji Asmuni Bin Awi serta YB Pengerusi Kemudahan Awam dan Infrastruktur, Pertanian dan Perladangan, Tuan Abdul Yunus Bin Jamhari.

Timbalan Ketua Pengarah (Pelaksanaan Projek) Bahagian Perkhidmatan Kejuruteraan Pertahanan, Kementerian Pertahanan Brig Jen Haji Mustaffa Bin Haji Othman serta Ketua Penolong Pengarah (Tadbir Urus/Kepolisan Am), Jabatan Integriti dan Pematuhan Standard Bukit Aman SAC Tuan Azizi Bin Mat Aris merupakan antara empat penerima Darjah Dato' Pahlawan Taming Sari (DPTS) yang membawa gelaran Dato' Pahlawan.

Menurut beliau, istiadat penganugerahan Darjah Kebesaran Negeri Perak kepada semua 19 penerima SPMP, SPTS, DPCM, DPMP dan DPTS oleh DYMM Paduka Seri Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah akan berlangsung pada 10 November 2019, jam 9 pagi di Balairung Seri, Istana Iskandariah, Kuala Kangsar.

Tambah beliau, sesi kedua istiadat penganugerahan Darjah Kebesaran dan Pingat Negeri Perak kepada 234 penerima akan diadakan pada 16 November 2019, jam 9 pagi, juga di Balairung Seri, Istana Iskandariah.

Beliau berkata, DYMM Paduka Seri Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah turut berkenan menganugerahkan Darjah Paduka Cura Si Manja Kini (PCM) kepada tujuh penerima, manakala Ketua Editor dan Penerbitan Bernama TV, D. Arul Rajoo merupakan salah seorang daripada 23 penerima Darjah Paduka Mahkota Perak (PMP).

Selain itu, seramai sembilan orang akan menerima Darjah Ahli Cura Si Manja Kini (ACM), 44 dianugerahkan Darjah Ahli Mahkota Perak (AMP), manakala Pingat Pekerti Terpilih (PPT) dianugerahkan kepada 50 penerima.

Dua atlet boling padang Perak iaitu Syairah Binti Mat Isa dan Nur Fidrah Binti Noh menjadi antara 95 penerima Pingat Jasa Kebaktian (PJK), sementara enam lagi penerima menerima Pingat Lama Perkhidmatan (PLP).

Selain itu, Orang Kaya Bendahara Seri Maharaja, Jeneral (B) Tan Sri Dato Seri Dr Mohd Zahidi Bin Haji Zainuddin berkata, bermula hari ini semua masjid di Perak akan mengadakan bacaan Yasin, majlis kesyukuran dan bacaan doa selamat sempena Ulang Tahun Hari Keputeraan DYMM Paduka Seri Sultan Nazrin Muizzuddin Shah yang ke-63.

Beliau berkata, rakyat juga disaran meraikan Ulang Tahun Hari Keputeraan DYMM Paduka Seri Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah yang ke-63 dengan mengibarkan bendera negeri di bangunan-bangunan pejabat, perniagaan dan kediaman.

"Untuk menambah suasana meriah dan keceriaan menyambut kehadiran tetamu sempena Majlis Santapan Malam pada 9 November di Istana Iskandariah, bangunan-bangunan pejabat, perniagaan dianjurkan memasang lampu pada malam tersebut sehingga pukul 12 tengah malam," kata beliau.

Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang Di-Pertuan Agong Dahului Senarai Penerima Pingat Sempena Ulang Tahun Keputeraan Dymm Paduka Seri Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah Yang Ke-63 Orang Kaya Bendahara Seri Maharaja, Jeneral (B) Tan Sri Dato Seri Dr Mohd Zahidi Bin Haji Zainuddin ketika sidang media Hari Keputeraan DYMM Paduka Seri Sultan Perak.
Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang Di-Pertuan Agong Dahului Senarai Penerima Pingat Sempena Ulang Tahun Keputeraan Dymm Paduka Seri Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah Yang Ke-63 Antara media yang hadir ke sidang media tersebut.

Sumber : Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Khamis 06 Mei 2021, 10:11:39.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive