Peniaga Makanan Diminta Budayakan Keselamatan Makanan : 14 November 2019

Peniaga Makanan Diminta Budayakan Keselamatan Makanan

YB Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato' Haji Zainal Azman Bin Abu Seman ketika berucap pada majlis perasmian Projek Transformasi Keselamatan Makanan
Medan Selera PBT.

IPOH, 14 NOVEMBER 2019 - Para peniaga diseru untuk membudayakan keselamatan makanan agar dapat meningkatkan lagi kemasukan pelancong ke negeri Perak, terutamanya pada hujung minggu.

YB Setiausaha Kerajaan Negeri Dato' Zainal Azman Abu Seman berkata selain pihak berkuasa tempatan (PBT), semua pihak termasuk pelanggan juga perlu bersama-sama memastikan kebersihan makanan dijaga.

"Kita perlu bersama-sama pastikan kebersihan makanan dijaga bukan sahaja penguatkuasaan oleh pihak PBT dan Jabatan Kesihatan tapi budaya keselamatan makanan perlu daripada pengusaha dan pelanggan.

"Namun tidak dinafikan masih ada infrastruktur yang belum cukup seperti tong sampah, tempat basuh tangan dan tandas. Perkara ini juga perlu diberi perhatian oleh pihak PBT," ujar beliau.

Beliau berkata demikian selepas merasmikan Majlis Anugerah Projek Transformasi Keselamatan Makanan Medan Selera PBT Perak 2018/2019 di Dewan Bandaraya Ipoh.

Hadir sama YBhg Datuk Bandar Ipoh, Dato' Ahmad Suaidi Bin Abdul Rahim dan Pengarah Kesihatan Negeri Perak, Dato' Dr Ding Lay Ming.

Beliau berkata, dalam majlis yang berlangsung, seramai 78 pengusaha medan selera PBT di negeri ini menerima anugerah Bersih, Sihat dan Selamat (BeSS).

Selain itu, ujar beliau, setakat ini, tahap kebersihan premis makanan di Perak melebihi 85 peratus.

"Pengiktirafan BeSS diberikan kepada premis makanan yang mengekalkan premis bersih iaitu markah diberikan mestilah melebihi 85 peratus.

"Pengusaha makanan ini juga perlu menyediakan makanan yang sihat dan dalam saiz hidangan yang betul mengikut keperluan yang telah ditetapkan," katanya.

Dalam pada itu, pada majlis yang berlangsung, Medan Selera Laksa dan Cendol, Kuala Kangsar telah diumumkan sebagai pemenang Anugerah Transformasi Medan Selera Terbaik 2018/2019.

Manakala bagi Anugerah Transformasi Medan Selera 360 2018/2019 telah dimenangi oleh Medan Selera Dato' Sagor, Ipoh dan Medan Selera Jalan Maharaja, Bagan Serai.

Bagi Anugerah Anugerah Pengurusan Transformasi Medan Selera PBT terbaik 2018/2019 pula telah dimenangi oleh

Majlis Daerah Batu Gajah (MDBG).

Sementara itu, untuk Anugerah Medan Selera Wilayah BeSS 2018/2019 ia telah dimenangi oleh Medan Selera Dato' Sagor (Ipoh), Medan Selera Jalan Maharaja (Bagan Serai), Medan Selera Muallim (Tanjung Malim) dan Medan Selera Laksa dan Cendol (Kuala Kangsar).

Peniaga Makanan Diminta Budayakan Keselamatan Makanan YB Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato' Haji Zainal Azman Bin Abu Seman ketika melakukan gimik perasmian Projek Transformasi Keselamatan Makanan Medan Selera PBT.
Peniaga Makanan Diminta Budayakan Keselamatan Makanan Medan Selera Dataran Dato' Sagor, Ipoh dinobatkan sebagai pemenang Anugerah Medan Selera Wilayah BeSS.
Peniaga Makanan Diminta Budayakan Keselamatan Makanan YB Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato' Haji Zainal Azman Bin Abu Seman bersama para peserta yang terbabit dalam program yang berlangsung.
Peniaga Makanan Diminta Budayakan Keselamatan Makanan YB Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato' Haji Zainal Azman Bin Abu Seman beramah mesra dengan peserta yang hadir pada majlis tersebut.
Peniaga Makanan Diminta Budayakan Keselamatan Makanan Pengarah Kesihatan Perak, Dato' Dr Ding Lay Ming menyampaikan Anugerah Transformasi Medan Selera Terbaik kepada Medan Selera Laksa dan Cendol, Kuala Kangsar.
Peniaga Makanan Diminta Budayakan Keselamatan Makanan Pengarah Kesihatan Perak, Dato' Dr Ding Lay Ming menyampaikan Anugerah Transformasi Medan Selera PBT Terbaik kepada Majlis Daerah Batu Gajah.

Sumber : Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Khamis 26 November 2020, 18:25:53.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
Aduan Rakyat
Sebarang aduan di Negeri Perak hendaklah menerusi saluran yang disediakan disini

Pihak kami akan menjawab semua kiriman dalam tempoh 5 hari bekerja. Terima kasih.

Klik Disini: e-Aduan Perak
QR Code

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive