Kerajaan Negeri Umum Belanjawan 2020 Berjumlah RM1.098 Bilion : 15 November 2019

Kerajaan Negeri Umum Belanjawan 2020 Berjumlah RM1.098 Bilion

YAB Menteri Besar Perak melihat buku Buku Belanjawan 2020 Negeri Perak.

IPOH, 15 NOVEMBER 2019 - Kerajaan negeri Perak mengumumkan peningkatan peruntukan bagi Belanjawan 2020 kepada RM1.098 bilion berbanding RM1.061 bilion pada tahun 2019.

YAB Menteri Besar Perak, Dato' Seri Ahmad Faizal Bin Dato' Azumu berkata, daripada jumlah itu, RM771 juta diperuntukkan bagi anggaran perbelanjaan mengurus manakala RM430 juta lagi disediakan untuk perbelanjaan pembangunan.

Menurut beliau, Belanjawan Negeri 2020 itu memberi fokus kepada empat tumpuan iaitu Menjana Ekonomi Seimbang, Keadilan Sosial; Kesejahteraan Rakyat serta Kelestarian Sumber dan Alam Sekitar; Memperkasa Pendidikan dan Modal Insan; dan Memperkukuhkan Tadbir Urus dan Memupuk Tanggungjawab bersama.

"Bagi tahun 2020, ekonomi negeri diunjurkan terus berkembang pada kadar lima peratus setahun. Pertumbuhan ekonomi negeri ini dijangka kekal dipacu oleh sektor perkhidmatan, pembuatan dan pertanian.

"Belanjawan Tahun 2020 Negeri Perak direncanakan bagi merangsang ekonomi dalam mendepani segala kebarangkalian dan mengekalkan momentum pertumbuhan.

"Pada masa yang sama, usaha melaksanakan keadilan sosial terus dipertingkatkan. Beberapa inisiatif ditambahbaik dan inisiatif baru turut diperkenalkan bagi memperbaiki jaringan keselamatan sosial," ujar beliau.

Beliau berkata demikian ketika membentangkan Belanjawan Negeri 2020 pada Sesi Mesyuarat Ketiga Tahun Kedua Dewan Negeri Perak Darul Ridzuan ke-14 di Bangunan Perak Darul Ridzuan.

Beliau berkata, pendapatan bagi tahun 2020 diunjurkan sebanyak RM1.059 bilion diperoleh daripada hasil cukai, hasil bukan cukai dan terimaan bukan hasil serta RM38.4 juta daripada terimaan pembangunan.

Tambah beliau, daripada unjuran hasil dan perbelanjaan itu, Belanjawan Negeri 2020 mengalami defisit sekitar RM103 juta berbanding unjuran Belanjawan Negeri 2019 iaitu RM109 juta.

Beliau berkata, bagaimanapun kerajaan negeri yakin Belanjawan Negeri pada tahun ini akan mencatatkan lebihan pada penutupan akaun 2019.

Selain itu, kata beliau, pihaknya akan memberi fokus kepada mempelbagaikan aktiviti ekonomi dengan memberi tumpuan kepada usaha menarik pelaburan yang relevan dengan perubahan pesat ekonomi dunia bagi memastikan ekonomi negeri mampan.

Tegas beliau, dasar-dasar sedia ada akan sentiasa dinilai supaya dapat disesuaikan dengan perubahan semasa khususnya perkembangan teknologi akibat ledakan Revolusi Industri 4.0 dan ekonomi digital.

Kerajaan Negeri Umum Belanjawan 2020 Berjumlah RM1.098 Bilion YAB Menteri Besar Perak ketika mengumumkan peruntukan Belanjawan 2020 Negeri Perak.
Kerajaan Negeri Umum Belanjawan 2020 Berjumlah RM1.098 Bilion Adun-adun bergambar ketika Mesyuarat Ketiga, Tahun Kedua, Dewan Negeri Yang Ke-14, Perak Darul Ridzuan.

Sumber : Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Isnin 02 Ogos 2021, 12:07:20.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code
qrms

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive