Fokus Kepada 'Perak Man' Sebagai Tarikan Utama Pelancong : 16 November 2019

Fokus Kepada 'Perak Man' Sebagai Tarikan Utama Pelancong

YAB Timbalan Perdana Menteri Dato' Seri Dr Wan Azizah Binti Wan Ismail ketika tiba di MRTM Deepavali 2019.

IPOH, 16 NOVEMBER 2019 - Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya (MOTAC) serta kerajaan negeri Perak disaran memberi fokus kepada 'Perak Man' dan pembangunan Lembah Lenggong di Hilir Perak sebagai tempat tumpuan pelancong.

YAB Timbalan Perdana Menteri Dato' Seri Dr Wan Azizah Binti Wan Ismail berkata ia penting kerana pengiktirafan Lembah Lenggong sebagai Tapak Warisan Dunia oleh Pertubuhan Pendidikan, Sains dan Kebudayaan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNESCO) bukanlah sesuatu yang mudah untuk diperoleh.

"Bukan mudah untuk sesuatu kawasan diiktiraf sebagai Tapak Warisan Dunia UNESCO dan seharusnya peluang ini digunakan untuk memperkenalkan sisi lain Malaysia kepada dunia," katanya ketika berucap merasmikan sambutan Majlis Rumah Terbuka Malaysia (MRTM) Deepavali 2019 di Dataran Majlis Bandaraya Ipoh.

Perak Man yang ditemukan di dalam Gua Runtuh, Lenggong pada tahun 1990 merupakan rangka manusia era paleolitik yang paling lengkap.

Selain itu, beliau berkata, MOTAC dan kerajaan negeri boleh menggunakan elemen sejarah serta warisan untuk menarik lebih ramai pelancong khususnya dari United Kingdom memandangkan Perak mempunyai kesan peninggalan residen British yang boleh dijadikan 'historical tourism'.

Tidak sabar menanti ketibaan tahun 2020 yang juga tahun Melawat Malaysia, beliau turut berharap rakyat negara ini khususnya di Perak bersedia menyambut kedatangan pelancong antarabangsa ke negeri ini yang kaya dengan sejarah.

Dalam pada itu, beliau turut menyifatkan penurunan penarafan udara Malaysia oleh Pentadbiran Penerbangan Persekutuan Amarika Syarikat (FAA) sebagai cabaran untuk mencari kaedah baru bagi promosi pelancongan.

Tambah beliau, MOTAC perlu memberi lebih fokus kepada potensi pelancong dari pasaran-pasaran yang tidak menerima impak secara langsung daripada penurunan penarafan itu.

"Kempen-kempen promosi harus dipertingkatkan dengan mengambil kira trend terkini seperti pemasaran digital, penggunaan media sosial dan aplikasi digital yang lebih bersasar serta pakej-pakej tertumpu kepada 'niche market' yang mampu membawa pelancong berpendapatan tinggi ke negara ini," ujar beliau.

Laporan Reuters baru-baru ini menyebut FAA telah menurunkan penarafan keselamatan ruang udara Malaysia daripada kategori 1 kepada kategori 2 susulan kajian semula ke atas Pihak Berkuasa Penerbangan Awam Malaysia yang dilaksanakan pada April lalu.

Mengenai MRTM Deepavali, Dr Wan Azizah berkata ia memberi peluang kepada semua untuk meraikan dan menyambut perayaan kaum-kaum berbeza ke arah membina pemahaman dan rasa hormat dalam kalangan masyarakat majmuk negara ini, sekaligus menjadikan Malaysia berbeza dengan negara lain.

Tambahnya pelancong antarabangsa datang ke Malaysia kerana seni budaya, jati diri ketimuran, warisan zaman berzaman serta kekayaan flora dan fauna maka semua itu harus dijadikan aset dalam merancang untuk membawa lebih ramai pelancong.

Fokus Kepada 'Perak Man' Sebagai Tarikan Utama Pelancong Orang ramai yang menghadiri Majlis Rumah Terbuka Malaysia (MRTM) Deepavali 2019 di Dataran Majlis Bandaraya Ipoh.
Fokus Kepada 'Perak Man' Sebagai Tarikan Utama Pelancong Antara orang ramai yang menghadiri majlis Sambutan Deepavali 2019.
Fokus Kepada 'Perak Man' Sebagai Tarikan Utama Pelancong Persembahan yang diadakan semasa Majlis MRTM Deepavali 2019.

Sumber : Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Isnin 02 Ogos 2021, 12:07:20.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code
qrms

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive