Komuniti Sebagai “Game Changer” – TPM : 23 November 2019

Komuniti Sebagai “Game Changer” – TPM

YB Puan Hannah Yeoh menyempurnakan gimik perasmian PSR Peringkat Negeri Perak di Mydin Meru.

IPOH, 23 NOVEMBER 2019 - Komuniti berupaya menjadi “game changer” serta agen perubahan masyarakat sekiranya diberikan panduan dan latihan yang sistematik, kata YAB Dato’ Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail, Timbalan Perdana Menteri.

YAB Dato’ Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail yang juga Menteri Pembangunan Wanita, Kelauarga dan Masyarakat berkata selain itu komuniti yang bertanggungjawab juga dapat membantu kerajaan menangani isu setempat seperti masalah kebajikan dan sosial.

“Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat (KPWKM) melalui Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) mendokong konsep Pendekatan Berasaskan Komuniti sebagai satu kaedah untuk membantu masyarakat dalam meningkatkan kualiti kehidupan,” katanya.

Teks ucapan YAB Dato’ Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail dibacakan oleh YB Hannah Yeoh, Timbalan Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat semasa Majlis Perasmian Program Santuni Rakyat Peringkat Negeri Perak di Mydin Meru Raya, Ipoh.

Turut hadir adalah YB Wong May Ing, Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Wanita dan YBrs. Puan Nor Sham binti Rahman, Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pengurusan) Negeri Perak

Mengenai PSR, program ini merupakan penghubung  antara masyarakat khususnya golongan yang memerlukan dengan pelbagai agensi kerajaan, sektor korporat dan Pertubuhan Bukan Kerajaan (NGO) yang sedia menghulurkan bantuan dan perkhidmatan bagi kesejahteraan rakyat.

PSR di Ipoh merupakan kesinambungan daripada beberapa siri PSR yang dilaksanakan bermula tahun 2018 di Selangor, seterusnya pada tahun 2019 di Johor, Pahang, Sarawak, Kedah dan Melaka serta diharapkan akan diteruskan pada masa akan dating.

YB Puan Hannah Yeoh turut berkesempatan mewakili YAB Timbalan Perdana Menteri bagi merasmikan Anjung Kasih Yayasan Kebajikan Negara (YKN) di Hospital Raja Permaisuri Bainun (HRPB) Ipoh.

Anjung Kasih ditubuhkan sebagai  tempat menginap bagi ahli keluarga atau pengiring pesakit di hospital terpilih telah memberi manfaat kepada 4,108 kumpulan sasar di Perak sejak ia mula beroperasi pada tahun 2015 sehingga sekarang dengan kapasiti 35 buah katil.

Di samping itu, YKN juga turut menubuhkan Anjung Singgah, tempat penginapan sementara untuk gelandangan yang mana di Perak telah memberi manfaat kepada 407 gelandangan melalui proses intervansi dan kaunseling yang disediakan sejak tahun 2017 sehingga sekarang.

Terdahulu, 20,000 orang telah menyertai Larian Oren di 13 lokasi di seluruh negara dan Larian Oren Peringkat Kebangsaan telah dirasmikan di  Bulatan Sultan Azlan Shah, Meru, ipoh.

Program Larian Oren yang diurusetiakan oleh Jabatan Pembangunan  Wanita (JPW) diadakan  sempena sambutan International Day For The Elimination of Violence Against Women yang disambut pada 25 November 2019.

Komuniti Sebagai “Game Changer” – TPM YB Wong May Ing bergambar bersama para peserta sebelum pelepasa Larian Oren.
Komuniti Sebagai “Game Changer” – TPM YB Puan Hannah Yeoh bergambar bersama para pengunjung setelah majlis perasmian.
Komuniti Sebagai “Game Changer” – TPM YB Puan Hannah Yeoh berkesempatan mengunjungi kaunter semakan saman trafik semasa PSR berlangsung.
Komuniti Sebagai “Game Changer” – TPM YB Wong May Ing ketika menyempurnakan perasmian Larian Oren Peringkat Kebangsaan di Bulatan Sultan Azlan Shah.

Sumber : Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Isnin 02 Ogos 2021, 12:07:20.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code
qrms

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive