RTEX 2019 Bantu Usahawan Promosi Produk Ke Luar Negara : 9 Disember 2019

YB Dato' Haji Asmuni Bin Awi melawat kaunter yang dibuka semasa majlis tersebut

YB Dato' Haji Asmuni Bin Awi melawat kaunter yang dibuka semasa majlis tersebut

IPOH, 9 DISEMBER 2019 - Penganjuran Program Road To Export (RTEX) 2019 merupakan usaha yang dirancang Sekretariat Pembangunan Usahawan Negeri Perak (SUPER) bagi memenuhi tanggungjawab sosialnya kepada masyarakat khususnya usahawan di Perak.

YB Pengerusi Jawatankuasa Agama dan Pendidikan Islam, Luar Bandar dan Pembangunan Usahawan, Dato' Haji Asmuni Bin Awi berkata, tujuan program itu diadakan adalah untuk memberi pendedahan dan perkongsian maklumat terkini kepada usahawan bagi menembusi pasaran luar negara.

"Saya juga dimaklumkan, sepanjang program ini terdapat perkongsian maklumat daripada pakar industri yang berpengalaman daripada Malaysia Export Academy, sesi perkongsian dengan usahawan dan juga Perbadanan Pembangunan Perdagangan Luar Malaysia (MATRADE).

"Usahawan diberi pendedahan tentang penghantaran produk ke luar negara untuk jualan, syarikat yang berpotensi dan kesediaan untuk eksport serta aktiviti pengurusan penghantaran produk keluar negara untuk jualan," kata beliau.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada Majlis Penutup Program Road To Export di Hotel Casuarina@Meru.

Beliau berkata, program yang berlangsung juga turut menjadi platform bagi proses persediaan lebih ramai usahawan negeri  untuk penyertaan ke 17th CAEXPO Nanning, China pada September 2020.

"Saya juga telah mencadangkan pihak Unit Perancang Ekonomi Negeri (UPEN) untuk memperuntukkan bajet khas bagi SME di negeri Perak untuk penyertaan dan pameran produk dan perkhidmatan dalam 17th CAEXPO.

"Pemilihan adalah dikalangan produk yang mempunyai permintaan tinggi serta kemampuan kuantiti yang banyak," ujar beliau.

Selain itu, beliau berharap program yang berlangsung dapat memberi manfaat kepada usahawan negeri seterusnya melonjakkan lagi semangat untuk lebih maju dan berdaya saing.

"Dalam masa yang sama, saya berasa sangat gembira kerana program ini telah melibatkan komitmen secara langsung daripada agensi-agensi, usahawan-usahawan, pakar-pakar industri, pegawai-pegawai dan juga Sekretariat SUPER.

"Ini telah meluaskan khidmat bakti mereka ke dalam program keusahawanan dengan ikhlas tanpa meminta balasan atau imbuhan bertepatan dengan matlamat kerajaan untuk melahirkan usahawan berjaya yang berdaya saing," kata beliau.

YB Dato' Haji Asmuni Bin Awi berucap semasa Majlis Penutup Program Road To Export di Hotel Casuarina@Meru YB Dato' Haji Asmuni Bin Awi berucap semasa Majlis Penutup Program Road To Export di Hotel Casuarina@Meru.
Antara tetamu yang hadir ke Majlis Penutup Program Road To Export di Hotel Casuarina@Meru Antara tetamu yang hadir ke Majlis Penutup Program Road To Export di Hotel Casuarina@Meru.

Sumber : Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Isnin 02 Ogos 2021, 12:07:20.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code
qrms

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive