Hampir 7,000 Unit Rumah Perakku Siap Dibina Di Seluruh Negeri : 12 Disember 2019

YAB Menteri Besar Perak merasmikan Majlis Penyerahan Kunci Rumah Perakku Fasa Satu di Taman Tualang Sekah min

YAB Menteri Besar Perak merasmikan Majlis Penyerahan Kunci Rumah Perakku Fasa Satu di Taman Tualang Sekah..

IPOH, 12 DISEMBER 2019- Kerajaan negeri telah menyiapkan hampir 7,000 unit Rumah Perakku di seluruh negeri merangkumi perumahan kos rendah, sederhana dan mampu milik.

YAB Menteri Besar Perak Darul Ridzuan, Dato' Seri Ahmad Faizal Bin Dato' Azumu berkata, pada ketika ini sebanyak 11,311 unit rumah sedang dalam pembinaan dan 35,000 unit lagi dalam perancangan bagi mencapai sasaran pembinaan 50,000 unit rumah dalam jangka masa lima tahun.

“Rumah kos rendah ditawarkan pada harga bermula RM70,000 bagi kawasan daerah dan RM90,000 untuk kawasan bandar.

“Bagi kategori rumah kos sederhana pula, ia ditawarkan bermula RM150,000 untuk kawasan daerah dan RM180,000 bagi kawasan bandar. Rumah mampu milik pula dijual pada harga RM250,000 ke bawah,” ujar beliau.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas Majlis Penyerahan Kunci Rumah Perakku Fasa Satu kepada 54 penerima dan Pelancaran Rumah Perakku Fasa Dua di Taman Tualang Sekah.

Hadir sama, barisan EXCO Kerajaan Negeri Perak, YB Anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN) Tualang Sekah, Dato' Nolee Ashilin Binti Dato' Mohammed Radzi, Ketua Pegawai Eksekutif Lembaga Perumahan dan Hartanah Perak (LPHP), Encik Yuhanas Auree Kamaruddin serta Pengarah Urusan Mimbar Nusantara, Encik Nazrin Cheong Bin Abdullah.

Selain itu, beliau berkata, kerajaan negeri melalui Dasar Perumahan Negeri Perak (DPNP) 2019, memperkenalkan beberapa insentif serta pengecualian caj Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) kepada pemaju dan usaha itu secara tidak langsung memastikan pembangunan rumah mesra milik lebih rancak dibangunkan oleh agensi kerajaan dan swasta.

Tambah beliau, bermula tahun 2020, kerajaan negeri melalui LPHP akan melaksanakan program Skim Tanah Lot Perumahan Perakku di kawasan pinggir dan luar bandar dengan pelaksanaan melalui perkongsian dana pembangunan antara peserta.

"Apa yang menariknya, pemohon yang layak bukan sahaja boleh memperolehi lot-lot perumahan ini pada harga 50 peratus lebih rendah daripada pasaran, tetapi siap dengan infrastruktur.

"Semoga usaha ini akan memberikan manfaat kepada keluarga dari golongan sasar untuk memiliki rumah pertama yang selesa," ujar beliau.

Dalam pada itu, tujuan utama kerajaan negeri memperkenalkan skim Rumah Perakku adalah untuk membantu rakyat terutama daripada golongan miskin dan miskin tegar.

"Kita tidak mahu golongan ini dipinggirkan dan saya harap dengan cara ini juga setiap daripada mereka mampu mempunyai rumah sendiri yang lebih selesa untuk keluarga,"  kata beliau.

YAB Menteri Besar Perak menyampaikan ucapan semasa Majlis Penyerahan Kunci Rumah Perakku Fasa Satu YAB Menteri Besar Perak menyampaikan ucapan semasa Majlis Penyerahan Kunci Rumah Perakku Fasa Satu
Antara orang ramai yang hadir ke Majlis Penyerahan Kunci Rumah Perakku Fasa Satu dan Pelancaran Rumah Perakku Fasa Dua di Taman Tualang Sekah Antara orang ramai yang hadir ke Majlis Penyerahan Kunci Rumah Perakku Fasa Satu dan Pelancaran Rumah Perakku Fasa Dua di Taman Tualang Sekah
Rumah Perakku Fasa Dua di Taman Tualang Sekah Rumah Perakku Fasa Dua di Taman Tualang Sekah.

Sumber : Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Khamis 06 Mei 2021, 10:11:39.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive