Sambutan Ambang Tahun Baru 2020 Meriah Di Lumut : 31 Disember 2019

Sambutan Ambang Tahun Baru 2020 Peringkat Negeri Perak yang diadakan di Dataran Maritim, Lumut

Sambutan Ambang Tahun Baru 2020 Peringkat Negeri Perak yang diadakan di Dataran Maritim, Lumut.

LUMUT, 31 Disember 2019 – Sambutan Ambang Tahun Baru 2020 Peringkat Negeri Perak disambut meriah dengan kehadiran lebih 10,000 pengunjung di Dataran Maritim, Lumut, hari ini.

Sambutan yang bermula jam 11.00 malam ini telah diserikan dengan persembahan tarian kebudayaan dari pelbagai kaum seperti Melayu, Cina, India dan Orang Asal. Majlis turut diteruskan dengan persembahan daripada artis tempatan seperti Sham Visa dan Wani Syaz.

YB Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Kesenian dan Kebudayaan Negeri Perak, Tuan Tan Kar Hing telah mewakili YAB Menteri Besar Perak, Dato’ Seri Ahmad Faizal bin Dato’ Azumu bagi menyempurnakan perasmian tersebut.

Turut hadir bersama adalah YB Setiausaha Kerajaan Negeri Perak, Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim; YB Pegawai Kewangan Negeri Perak, Dato’ Zulazlan bin Abu Hasan serta barisan EXCO Kerajaan Negeri Perak.

Melalui teks ucapan yang dibacakan YB Tuan Tan Kar Hing, YAB Menteri Besar Perak berkata Kerajaan Negeri Perak sentiasa komited untuk terus memacu sektor pelancongan negeri yang dikenal pasti sebagai salah satu jentera utama pertumbuhan sektor perkhidmatan negeri.

Beliau juga menyatakan dengan pengisytiharan Pulau Pangkor sebagai Pulau Bebas Cukai (PBC) akan terus melonjakkan lagi sektor aktiviti pelancongan negeri ini.

“Sebagai langkah persediaan, peruntukan RM9.1 juta telah dibelanjakan untuk menaik taraf jeti penumpang, jeti kargo dan kemudahan-kemudahan infrastruktur yang lain di Pulau Pangkor.

“Selain itu, kerajaan negeri juga telah memperuntukkan RM4.5 juta dalam Belanjawan 2020 untuk memacu inisiatif PBC Pangkor termasuk pembangunan modal insan bagi memastikan penduduk Pangkor mendapat manfaat sebenar daripada status PBC ini.”

Status Pulau Pangkor sebagai Pulau Bebas Cukai akan bermula 1 Januari 2020 dan pengisytiharan secara rasmi akan disempurnakan oleh DYMM Paduka Seri Sultan Perak Sultan Nazrin Muizzuddin Shah pada satu tarikh yang akan diumumkan kelak.

Di samping itu, beliau turut menyatakan sejajar dengan PBC Pangkor dan Tahun Melawat Malaysia 2020, usaha-usaha pembangunan produk pelancongan negeri ini akan terus dipergiatkan.

“Antara pembangunan yang dilaksanakan adalah Digital Library dan Padang Ipoh Light and Sound Show yang akan dikelola oleh Pihak Berkuasa Pelaksanaan Koridor Utara di Ipoh, menaik taraf TIC Ipoh, Pulau Pangkor dan Selama oleh Tourism Perak serta memperluaskan perkhidmatan HOHO Bus ke kawasan Pelancongan ‘Outcircuit’ di Tambun, Gopeng dan Batu Gajah”, kata beliau.

Tambah YAB Menteri Besar Perak, bagi mempergiatkan usaha mempromosikan sektor pelancongan negeri Perak, tumpuan akan diberikan kepada pemasaran digital dengan pengenalan QR code dan e-brochures serta video penjenamaan Pride of Perak (POP).

Selain itu, familiarisation trip untuk media dan vlogger antarabangsa, meningkatkan penggunaan pelbagai platform media sosial serta mewujudkan rakan strategik akan terus dipergiatkan.

“Saya yakin dan percaya semua usaha ini akan menghasilkan limpahan ekonomi kepada rakyat, seterusnya merakyatkan sektor pelancongan”, katanya.

Beliau turut mengharapkan kerjasama erat semua pihak dalam merealisasikan potensi besar negeri Perak sebagai hab sektor pelancongan utama.

Tetamu VIP yang hadir di majlis tersebut Tetamu VIP yang hadir di majlis tersebut.
Persembahan yang diadakan semasa Sambutan Ambang Tahun Baru 2020 Persembahan yang diadakan semasa Sambutan Ambang Tahun Baru 2020.
Antara tetamu yang hadir ke majlis Sambutan Ambang Tahun Baru Antara tetamu yang hadir ke majlis Sambutan Ambang Tahun Baru.

Sumber : Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Isnin 02 Ogos 2021, 12:07:20.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code
qrms

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive