Penjawat Awam Negeri Diseru Untuk Terus Fokus Dan Kekal Dalam Memberi Komitmen : 3 Januari 2020

Penyampaian Kad Hari Lahir kepada staff

Penyampaian Kad Hari Lahir kepada staff.

Ipoh, 3 Januari 2020 – Penjawat awam Negeri Perak diseru untuk terus fokus dan kekal dalam memberi komitmen terhadap tugas dan pembaharuan yang akan dilaksanakan.

YB Setiausaha Kerajaan Negeri Perak, Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim berkata, perkara ini perlu diberikan perhatian bagi memastikan keyakinan pelabur dan rakyat dikekalkan.

Ianya sejajar dengan hasrat YAB Menteri Besar Perak, Dato’ Seri Ahmad Faizal bin Dato’ Azumu agar penjawat awam terus berdaya tahan dan mampan serta inklusif kepada rakyat.

 “Penyampaian perkhidmatan di peringkat negeri perlu diperkemaskan sebagaimana tanggungjawab kita semua dalam memberikan perkhidmatan yang terbaik demi kesejahteraan rakyat,”

Beliau berkata demikian ketika berucap dalam Majlis Perjumpaan YB Setiausaha Kerajaan Negeri Perak Bersama Warga Bangunan Perak Darul Ridzuan di Dewan Serbaguna sebentar tadi.

Turut hadir, YB Penasihat Undang-Undang Negeri Perak, Tuan Azmir Shah bin Zainal Abidin; YB Pegawai Kewangan Negeri Perak, Dato’ Zulazlan bin Abu Hassan; YBrs. Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pengurusan) Puan Nor Sham binti Rahman.

Beliau berkata, penjawat awam di semua peringkat hendaklah turut menghayati dasar Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 yang diperkenalkan bagi mengimbangi taraf hidup rakyat serta mengurangkan perbezaan pendapat antara golong T20 dan B40.

“Pelaksanaan program dan inisiatif perlulah lebih komprehensif supaya setiap keputusan dan perancangan kerajaan negeri akan memberikan impak yang berpanjangan kepada rakyat,” ujar beliau.

Selain itu, beliau turut mengajak penjawat awam negeri ini agar melihat kembali fungsi utama penjawat awam dalam penyampaian perkhidmatan kerajaan hari ini.

“Penjawat awam merupakan komponen yang memainkan peranan penting dalam memastikan perkembangan dan keteguhan pentadbiran sama ada di peringkat negeri mahupun negara,” kata beliau.

Hal ini seiring dengan aspirasi “Back to Basic” yang ditekankan oleh mantan Ketua Setiausaha Negara, YBhg. Tan Sri Dr Ismail Hj Bakar yang mana terdapat 12 komponen penting yang ditekankan beliau.

Antara elemen tersebut adalah, doktrin pengasingan kuasa; hindari rasuah; saya yang menjalankan amanah; menjalankan perkara yang betul; perkhidmatan yang mesra rakyat; berkhimat secara profesional; integriti sentiasa diutamakan; pengurusan perubahan; kecekapan dan keberkesanan; tadbir urus yang baik; menguasai teknologi dan tingkatkan kompetensi.

“Jika dilihat secara keseluruhan, ini adalah elemen penting dalam penyampaian perkhidmatan awam yang berintegriti dan berkompetensi dalam semua peringkat, negeri, kerajaan tempatan mahupun daerah,” katanya.

Beliau juga mengharapkan kerjasama semua pihak agar bekerja dalam satu pasukan bagi meneruskan kejayaan Pentadbiran Negeri Perak yang dicapai pada tahun 2019 diteruskan bagi tahun 2020.

Dalam masa yang sama, beliau turut merakamkan penghargaan kepada YAB Menteri Besar atas kepercayaan yang diberikan kepada barisan Ex-Officio yang baharu bagi terus meneraju kecemerlangan negeri ini.

Majlis Perjumpaan YB Setiausaha Kerajaan Negeri Perak Bersama Warga Bangunan Perak Darul Ridzuan di Dewan Serbaguna Majlis Perjumpaan YB Setiausaha Kerajaan Negeri Perak Bersama Warga Bangunan Perak Darul Ridzuan di Dewan Serbaguna.
Ucapan oleh YB Setiausaha Kerajaan ketika Majlis Perjumpaan YB Setiausaha Kerajaan Negeri Perak Bersama Warga Bangunan Perak Darul Ridzuan Ucapan oleh YB Setiausaha Kerajaan ketika Majlis Perjumpaan YB Setiausaha Kerajaan Negeri Perak Bersama Warga Bangunan Perak Darul Ridzuan.
Warga Bangunan Perak Darul Ridzuan berdiri tegak ketika lagu Kebangsaan dinyanyikan Warga Bangunan Perak Darul Ridzuan berdiri tegak ketika lagu Kebangsaan dinyanyikan.
Warga kerja bangunan memotong kek hari lahir bersama sama YB Setiausaha Kerajaan Negeri Perak Warga kerja bangunan memotong kek hari lahir bersama-sama YB Setiausaha Kerajaan Negeri Perak.

Sumber : Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Khamis 24 Jun 2021, 11:12:53.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive