YAB Menteri Besar Rakam Penghargaan Kepada Barisan Mantan Ex Officio : 8 Januari 2020

YAB Menteri Besar Rakam Penghargaan Kepada Barisan Mantan Ex Officio

Ucapan penghargaan oleh YAB Menteri Besar Perak kepada mantan Ex-Officio Kerajaan negeri Perak.

IPOH, 8 Januari 2020 - YAB Menteri Besar Perak, Dato’ Seri Ahmad Faizal bin Dato’ Azumu merakamkan penghargaan kepada ketiga-tiga mantan Ex-Officio Kerajaan Negeri Perak atas jasa dan khidmat bakti sepanjang menerajui pentadbiran Negeri Perak.

Beliau berkata kesemua mantan Ex-Officio sentiasa memberi tunjuk ajar dan membantu beliau setelah diberi kepercayaan sebagai Menteri Besar Perak oleh DYMM Paduka Seri Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah.

“Sesungguhnya Dato-Dato’ adalah tulang belakang kepada kekuatan saya dalam menjalankan amanah sebagai Menteri Besar selepas Pilihan Raya Umum ke-14 yang lalu,” katanya ketika berucap semasa Majlis Penghargaan Mantan Ex-Officio Kerajaan Negeri Perak di Hotel Kinta Riverfront, semalam.

Majlis ini meraikan mantan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak, YBhg. Dato’ Zainal Azman bin Abu Seman; mantan Pegawai Kewangan Negeri Perak, YBhg. Dato’ Abu Bakar bin Hj Said dan mantan Penasihat Undang-Undang Negeri Perak, Yang Arif Dato’ Rohana binti Abdul Malek.

Dalam ucapan YAB Menteri Besar Perak, beliau turut menzahirkan rasa bangga kepada semua mantan Ex-Officio kerana berjaya melatih dan mendidik barisan pelapis yang kompeten dalam meneruskan tugasan masing-masing.

Beliau turut mengharapkan kejayaan ini dapat diteladani oleh semua penjawat awam dan yakin ianya dapat diteruskan oleh barisan kempimpinan terkini.

“Ini adalah satu legasi yang wajar diteladani oleh penjawat awam.

“Kita yakin barisan Ex-Officio yang ada sekarang, akan meneruskan legasi ini bagi melahirkan barisan pewaris yang kompeten dan komited dalam menjalankan amanah kepada rakyat dan negeri tercinta ini,” tambah beliau.

YBhg. Dato’ Zainal Azman bin Abu Seman, mantan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak kini telah berkhidmat sebagai Ketua Setiausaha Kementerian Industri Asas Tani dan Pertanian. Manakala, YBhg. Dato’ Bakar, mantan Pegawai Kewangan Negeri telah bersara pada November 2019 yang lalu.

Di samping itu, Yang Arif Dato’ Rohana bin Abdul Malek, mantan Penasihat Undang-Undang Negeri Perak telah bersara pada Disember 2019 dan kini telah dilantik sebagai Pesuruhjaya Kehakiman Mahkamah Tinggi Shah Alam bermula 3 Januari lalu.

YAB Menteri Besar Rakam Penghargaan Kepada Barisan Mantan Ex Officio Yang Arif Dato’ Rohana binti Abdul Malek berucap di majlis tersebut.
YAB Menteri Besar Rakam Penghargaan Kepada Barisan Mantan Ex Officio YBhg Dato' Abu Bakar bersalaman dengan EXCO Kerajaan Negeri Perak yang hadir.
YAB Menteri Besar Rakam Penghargaan Kepada Barisan Mantan Ex Officio YB Pegawai Kewangan Negeri bergambar bersama YBhg Dato' Abu Bakar bin Hj Said dan staf Pejabat Kewangan Negeri Perak.

Sumber : Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Khamis 06 Mei 2021, 10:11:39.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive