Executive Talk dan Amanat Tahun Baharu 2020 YAB Menteri Besar Perak : 21 Januari 2020

Executive Talk dan Amanat Tahun Baharu 2020 YAB Menteri Besar Perak

Excutive Talk dan Perutusan Tahun Baharu 2020 oleh YAB Menteri Besar Perak

IPOH, 21 JANUARI 2020 – Sempena Executive Talk dan Amanat Tahun Baharu 2020 YAB Menteri Besar Perak, Dato’ Seri Ahmad Faizal bin Dato’ Azumu menekankan lima aspek yang perlu diberi fokus sepanjang tahun 2020.

Kesemua lima fokus ini juga merupakan kunci kepada perancangan yang mampan untuk Rancangan Pembangunan Perak Darul Ridzuan 2021-2025 (RPP21-25). Lima fokus tersebut adalah seperti berikut:-

1. Rethink (Menilai, Muhasabah, Menganalisa);

YAB Menteri Besar Perak meminta semua jabatan dan agensi masing-masing untuk memberi penekanan bagi mengkaji semula kaedah dalam merancang pelan pembangunan.

“Kita perlu melihat kepada learning curve daripada semua projek di bawah Rancangan Malaysia ke-11.

“Kita akan meneruskan projek-projek yang memberi impak positif kepada rakyat. Bagi projek yang kurang berjaya pula, kita mesti memikirkan pendekatan baru” kata beliau.

2. Big Data (Penggunaan Data Raya);

YAB Menteri Besar Perak berkata penggunaan data raya sebagai asas dalam merancang sesuatu projek adalah penting supaya setiap perancangan jabatan dan agensi selaras berpandukan proses Membuat Keputusan Berpandukan Data (Data Driven Decision Making) dan juga Evidence-Informed Decision Making.

“Kita yakin, kepimpinan baru Institut Darul Ridzuan akan memulakan usaha menggerakkan agenda Nexus Perak bagi memacu inisiatif ini.

“Kerajaan akan mampu merangka dasar, perancangan dan projek berdasarkan data-data yang komprehensif bagi meningkatkan perkhidmatan kepada rakyat,” tambah beliau.

3. Memperkasa Sistem Penyampaian Melalui Inisiatif Digital;

YAB Menteri Besar Perak berharap kerajaan negeri akan terus memperkasakan sistem penyampaian melalui inisiatif digital bagi memastikan akses kepada rakyat dapat terus dipertingkatkan.

Beliau turut menjadikan MYBank milik Jack Ma sebagai contoh yang mampu mencipta satu aplikasi membolehkan semua transaksi dibuat di hujung jari dan selesai dalam masa hanya tiga minit.

Dengan itu, beliau berharap kerajaan negeri dapat memanfaatkan teknologi untuk terus mempermudahkan urusan rakyat.

4. Take Pride and Take Ownership (Berbangga dengan pekerjaan yang dilakukan dan bertanggungjawab dengan keputusan yang kita ambil);

YAB Dato’ Seri Ahmad Faizal menyeru semua penjawat awam supaya mengamalkan prinsip take pride dan take ownership dengan tanggungjawab yang telah diamanahkan.

“Ini bukan bermakna kita berbangga diri dengan jawatan kita, tetapi berbangga dengan amanah yang kita pikul” ujar beliau.

Dalam ucapannya, beliau turut menjadikan rakyat Jepun sebagai contoh apabila mereka bekerja dengan begitu bersungguh-sungguh kerana mereka dapat berkhidmat untuk negara, biarpun di kalangan pekerja yang berjawatan rendah.

5. Tindakan Bersama Tangani Perubahan Iklim;

YAB Menteri Besar Perak menuntut komitmen semua pihak bagi menjayakan Perak Green Plan dalam usaha menangani perubahan iklim yang dialami masa kini.

“Saya berharap setiap jabatan, agensi, GLC, dan badan berkanun akan berganding bahu dalam merealisasikan agenda Perak Green Plan demi masa depan anak-anak pewaris negeri ini,” kata beliau.

Di penghujung ucapannya, YAB Menteri Besar Perak, Dato’ Seri Ahmad Faizal bin Dato’ Azumu menyeru kepada semua pihak, para pemimpin dan penjawat awam agar mengenepikan segala perbezaan dalam usaha menjadikan negeri Perak Darul Ridzuan untuk terus gemilang.

“Sepanjang tahun 2019 dengan bersatu niat, bersatu hati, bersatu cita-cita, bersatu dalam tindakan, kita telah Berjaya melakar pelbagai pencapaian dan kejayaan.

Di tahun 2020 ini marilah kita sama-sama memastikan diri kita terus bertekad, terus cekal, terus tabah, dalam menggalas segala amanah, demi rakyat, kerana Allah,” ujarnya.

Executive Talk dan Amanat Tahun Baharu 2020 YAB Menteri Besar Perak Antara barisan ketua jabatan yang menghadiri Executive Talk Tahun 2020.
Executive Talk dan Amanat Tahun Baharu 2020 YAB Menteri Besar Perak Antara penjawat awam yang hadir semasa majlis tersebut.
Executive Talk dan Amanat Tahun Baharu 2020 YAB Menteri Besar Perak Bacaan ikrar oleh En Khairul Amir YDP Majlis Perbandaran Taiping.
Executive Talk dan Amanat Tahun Baharu 2020 YAB Menteri Besar Perak Sidang media oleh YAB Menteri Besar Perak selepas majlis tersebut.
Executive Talk dan Amanat Tahun Baharu 2020 YAB Menteri Besar Perak YAB Menteri Besar beramah mesra bersama penjawat awam yang hadir.
Executive Talk dan Amanat Tahun Baharu 2020 YAB Menteri Besar Perak YAB Menteri Besar Perak beramah mesra bersama penjawat awam.
Executive Talk dan Amanat Tahun Baharu 2020 YAB Menteri Besar Perak YAB Menteri Besar Perak bergambar bersama penjawat awam yang hadir.

Sumber : Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Isnin 02 Ogos 2021, 12:07:20.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code
qrms

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive