DYMM Paduka Seri Sultan Perak Berangkat Ke Majlis Makan Malam Penaja WCIT 2020 : 4 Februari 2020

DYMM Paduka Seri Sultan Perak Berangkat Ke Majlis Makan Malam Penaja WCIT 2020

YB Dato' Ahmad Suaidi, Setiausaha Kerajaan Negeri Perak menyampaikan moc cheque tajaan dari Kerajaan Negeri Perak

IPOH, 4 FEBRUARI 2020 – DYMM Paduka Seri Sultan Perak Sultan Nazrin Muizzuddin Shah berkenan berangkat ke Majlis Makan Malam Penaja Dan Pelancaran The 6TH World Conference on Islamic Thought and Civilization (WCIT 2020) di Casuarina@Meru, di sini, hari ini.

Keberangkatan baginda turut diiringi oleh YAB Menteri Besar Perak, Dato’ Seri Ahmad Faizal bin Dato’ Azumu; YB Setiausaha Kerajaan Negeri Perak, Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim; Pro Canselor Universiti Sultan Azlan Shah (USAS), YBhg. Tan Sri Dr Mohd Zahidi Zainuddin dan Naib Canselor USAS, YBhg. Tan Sri Nordin Kardi.

Terdahulu, melalui sembah ucapan YAB Menteri Besar Perak, Dato’ Seri Ahmad Faizal bin Dato’ Azumu berkata, WCIT 2020 merupakan peluang kepada para ilmuan merungkai salah dan silap umat islam pada masa kini.

“Persidangan WCIT2020 ini wajar dijadikan medan kepada para ilmuan untuk merungkai di manakah salah dan silapnya umat Islam masa kini sehinggakan imej Islam sebagai agama sejahtera dan relevan sepanjang zaman, semakin terhakis”, katanya.

Beliau juga berharap agar WCIT2020 ini akan membuahkan hasil dalam mengembalikan Islam sebagai agama Rahmatan lil ‘Alamin di dunia dalam mengharungi perubahan drastik geopolitik dunia, penyebaran wabak penyakit serta ancaman perubahan iklim yang jelas lagi nyata.

“Slogan-slogan retorik dan penampilan semata-mata tidak akan menyelesaikan masalah. Sebaliknya, ia menuntut kepada kita untuk kembali kepada asas-asas Islam yang sebenar dalam merangka penyelesaian”, ujar YAB Menteri Besar Perak.

Bertemakan “Sharing Our Humanity (Perkongsian Tentang Kemanusiaan”, penganjuran WCIT kali ini melibatkan 23 penaja antaranya Kerajaan Negeri Perak, Kumpulan Perbadanan Kemajuan Negeri Perak (PKNP), Perbadanan Pembangunan Pertanian Negeri Perak (PPPnP), Menteri Besar Incorporated (MB Inc), Perak State Secretary Incorporated (SSI), Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Perak Darul Ridzuan (MAIPk), Perbadanan Kemajuan Ekonomi Islam Negeri Perak (PKEINPk) serta Perak Investment Management Centre (Investperak).

Selain itu, turut menaja adalah Lumut Maritime Temrinal Sdn Bhd, Kumpulan MajuPerak Holdings Berhad, Lembaga Air Perak (LAP), TNB Perak, Bank Islam Malaysia Berhad, PROTON Edar Sdn Bhd, Bank Rakyat, Yayasan Pembangunan Ekonomi Islam Malaysia (YaPEIM), EFS Worldwide, Perak Tourism Management Berhad, Mariwasa Kraftangan Sdn Bhd, Telekom Malaysia Berhad Perak, Majlis Bandaraya Ipoh dan Majlis Perbandaran Kuala Kangsar.

WCIT2020 yang juga merupakan penganjuran kali ke-6 oleh USAS dilaksanakan bagi mencari penyelesaian yang pragmatic dan praktikal terhadap masalah sosio ekonomi, sosiopolitik, sosio-agama dan sosio budaya yang sedia ada.

DYMM Paduka Seri Sultan Perak Berangkat Ke Majlis Makan Malam Penaja WCIT 2020 DYMM Paduka Seri Sultan Perak berkenan bergambar bersama tetamu kehormat dan para penaja.
DYMM Paduka Seri Sultan Perak Berangkat Ke Majlis Makan Malam Penaja WCIT 2020 DYMM Paduka Seri Sultan Perak berkenan melancarkan WCIT 2020.

Sumber : Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Khamis 24 Jun 2021, 11:12:53.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive