Kerajaan Negeri Perak Sedia Kit Pakej Bumi Hijau, Galak Komuniti Bercucuk Tanam. : 25 Jun 2020

Kerajaan Negeri Perak Sedia Kit Pakej Bumi Hijau, Galak Komuniti Bercucuk Tanam

YAB Menteri Besar Perak menunjukkan slah satu kit Bumi Hijau untuk diedarkan

IPOH, 25 Jun 2020 – Kerajaan Negeri Perak menerusi program Tanaman Bumi Hijau memperuntukkan RM 0.79 juta untuk menyediakan kit Pakej Bumi Hijau kepada 11,081 isi rumah di seluruh negeri untuk menanam sayur-sayuran dan buah-buahan di halaman rumah sendiri.

YAB Menteri Besar Perak, Dato’ Seri Ahmad Faizal bin Dato’ Azumu berkata, penyerahan kit ini merupakan inisiatif Program Bumi Hijau 2020 bagi menggerakkan agenda memperkasa aktiviti pertanian dalam kalangan masyarakat.

 “Usaha ini bukan sahaja membantu menghijaukan bumi kita, malah ia juga memberi pulangan kepada komuniti serta mengurangkan perbelanjaan dapur, seterusnya menurunkan kos sara hidup.

“Orang ramai boleh memohon (kit Pakej Bumi Hijau) yang mengandungi biji benih sayur-sayuran dan buah-buahan melalui laman web dan kita fokuskan kepada pejabat ADUN dan sasarkan kepada komuniti.

“Kita akan sampaikan (permohonan) kepada pejabat ADUN dan mereka akan sampaikan (kit Pakej Bumi Hijau) kepada komuniti, orang ramai juga boleh hubungi laman web PPPNP.” katanya ketika sidang media Pelancaran Program Bumi Hijau 2020 di Bangunan Perak Darul Ridzuan.

Hadir sama, YB Pengerusi Jawatankuasa Pertanian, Perikanan, Perladangan dan Sekuriti Makanan negeri, Dato’ Abdul Yunus bin Jamahri dan Pengarah Jabatan Pertanian Negeri Perak, Puan Norsiyenti binti Othman.

Dalam masa yang sama, YAB Menteri Besar Perak, Dato’ Seri Ahmad Faizal bin Dato’ Azumu dalam ucapannya berkata, kerajaan negeri melalui Perbadanan Pembangunan Pertanian Negeri Perak (PPPNP) telah dan sedang menggerakkan agenda mewujudkan hampir 1,000 usahawan tani menerusi Skim Usahawan Agrotani.

Beliau berkata, projek ini adalah salah satu usaha menyahut titah DYMM Paduka Seri Sultan Perak Darul Ridzuan Sultan Nazrin Muizzuddin Shah mengenai jaminan bekalan negara.

Antara projek ke arah 1,000 usahawan tani menerusi Skim Usahawan Agrotani;

  1. Projek Urban Farming- pembangunan urban farming secara fertigasi bagi Kawasan 700 ekar bagi seluruh negeri perak dengan sasaran 140 usahawan.
  2. Skim Usahawan Pertanian Perak Agriculture Integrated Valley (PAIV)di Lenggong seluas 600 ekar untuk manfaat 400 peserta ladang kontrak bagi tanaman kontan
  3. Skim Projek Rintis Ladang Usahawan Graduan Senggang- seluas 1000 ekar di Kuala Kangsar khusus buat graduan menganggur seramai 200 orang
  4. Skim Pertanian Nanas Perak- seluas 143 ekar untuk 80 orang usahawan agrotani                                      
  5. Program Pembangunan Usahawan PPPNP (Pinjaman Kewangan Tanpa Faedah dan Geran)- melalui 170 orang usahawan agrotani dalam bidang penternakan, perikanan, pertanian dan komersial asas tani
Kerajaan Negeri Perak Sedia Kit Pakej Bumi Hijau, Galak Komuniti Bercucuk Tanam

Hadir sama, Exco Pertanian Negeri Perak, DAto' Abdul Yunus Jamahri dan Pengarah Jabatan Pertanian Negeri Perak, Puan Norsiyenti

Kerajaan Negeri Perak Sedia Kit Pakej Bumi Hijau, Galak Komuniti Bercucuk Tanam

YAB Menteri Besar Perak, Dato' Seri Ahmad Faizal menyampaikan kit Pakej Bumi Hijau kepada penerima

Sumber : Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Khamis 24 Jun 2021, 11:12:53.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive