Mendaulatkan Institusi Raja : DYMM Pemangku Raja Perak - 19 April 2014

Kuala Kangsar, 19 April 2014 - DYMM Pemangku Raja Perak, Raja Dr. Nazrin Shah dalam titah ucapan baginda bertekad dan berazam untuk memastikan institusi Raja kekal didaulatkan melalui watak dan keperibadian mulia, adab dan sopan yang luhur,yang diperlihatkan oleh Raja Pemerintah.

“Istiadat pagi ini melambangkan citra untuk terus mendaulatkan institusi Raja, satu pelanjutan adat, satu kesinambungan budaya, berlangsung dalam era modenisasi. Betapa keindahan alat - betapa kekayaan budaya, kukuh teranyam dalam tradisi negara bangsa; menyegarkan keaslian adat-menyuburkan keindahan budaya, sekali gus mengekalkan identiti satu tamadun pemerintahan, negeri beraja-rakyat bersultan, yang telah sekian lama berakar dalam sistem berkerajaan dan bernegara di rantau ini ” titah baginda.

Titah baginda “Raja Pemerintah adalah payung kedaulatan sesebuah negara dan wajib memberi naungan saksama kepada setiap warga, tanpa mengira kaum dan agama. Takhta pemerintahan berperanan sebagai tonggak kestabilan, sumber keadilan, teras perpaduan, payung penyatuan, instrumen kesatuan dalam kepelbagaian”.

DYMM Pemangku Raja Perak, Raja Dr. Nazrin Shah bertitah demikian ketika Istiadat Menghadap Sembah Titah Setia dan Penganugerahan Darjah Kebesaran Negeri Perak sempena Ulang Tahun Keputeraan Ke-86 Sultan Perak, DYMM Sultan Azlan Shah di Istana Iskandariah.

Turut berangkat, DYTM Raja Puan Besar Perak, Tuanku Zara Salim, DYAM Raja Di Hilir, Raja Jaafar Raja Muda Musa dan DYAM Raja Puan Muda, Raja Nor Mahani Raja Shahar Shah.

Hadir sama, YAB Menteri Besar Perak, Dato’ Seri DiRaja Dr Zambry bin Abd Kadir dan isteri YABhg. Datin Seri Saripah Zulkifli. Pada istiadat berkenaan, baginda berkenan menyampaikan anugerah darjah kebesaran kepada 38 penerima yang didahului oleh Yang Amat Berbahagia Orang Kaya Bendahara Seri Maharaja Jeneral (B) Tan Sri Dato’ Seri Mohd Zahidi Bin Hj. Zainuddin yang menerima Darjah Kebesaran Seri Paduka Sultan Azlan Shah Perak Yang Amat Dimulia (SPSA) yang membawa gelaran Dato’ Seri DiRaja.

Turut menerima anugerah, YBhg. Ketua Setiausaha Negara, Tan Sri Dr. Ali bin Hamsa yang menerima Darjah Seri Paduka Cura Si Manja Kini (SPCM) membawa gelaran Datuk Seri. YB Setiausaha Kerajaan Negeri Perak, Dato’ Abdul Puhat bin Mat Nayan pula dianugerahkan Darjah Seri Paduka Mahkota Perak (SPMP) yang membawa gelaran Dato’ Seri bersama 3 penerima lain iaitu Yang Amat Arif Hakim Mahkamah Persekutuan, Tan Sri Dato’ Abdull Hamid bin Embong; YABhg. Orang Kaya Besar Maharaja DiRaja, Dato’ Haji Abd. Rahman bin Haji Zainuddin dan YABhg. Orang Kaya Kaya Seri Adika Raja Shahbandar Muda, Dato’ Ir. Mohamad Othman bin Zainal Azim.

Penerima darjah dan pingat kebesaran Negeri Perak. (Dari kanan) YB Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato' Seri Abdul Puhat Mat Nayan; YBHg. Ketua Setiausaha Negara,Tan Sri Dato Seri Dr. Ali Hamsa dan Ketua Polis Negara, Tan Sri Dato' Sri Khalid bin Abu Bakar.
DYMM Pemangku Raja Perak, Raja Dr. Nazrin Shah menganugerahkan Darjah Seri Paduka Cura Si Manja Kini (SPCM) kepada YBhg. Ketua Setiausaha Negara, Tan Sri Dr. Ali bin Hamsa.
Yang Dihormati Ketua Polis Negara,Tan Sri Dato' Sri Khalid bin Abu Bakar dikurniakan Darjah Seri Panglima Taming Sari (SPTS) dari DYMM Pemangku Raja Perak.
DYMM Pemangku Raja Perak, Raja Dr. Nazrin Shah menganugerahkan Darjah Seri Paduka Mahkota Perak (SPMP) kepada YB Setiausaha Kerajaan Negeri Perak, Dato' Abdul Puhat bin Mat Nayan.
DYMM Pemangku Raja Perak, Raja Dr. Nazrin Shah menganugerahkan Darjah Kebesaran Seri Paduka Sultan Azlan Shah Perak Yang Amat Dimulia (SPSA) kepada Tan Sri Dato' Seri Mohd Zahidi Bin Hj. Zainuddin.

Sumber: Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Khamis 03 Disember 2020, 12:54:34.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
Aduan Rakyat
Sebarang aduan di Negeri Perak hendaklah menerusi saluran yang disediakan disini

Pihak kami akan menjawab semua kiriman dalam tempoh 5 hari bekerja. Terima kasih.

Klik Disini: e-Aduan Perak
QR Code

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive