Transformasi Ke Arah Menjadikan Malaysia Negara Maju Dan Berpendapatan Tinggi Menjelang 2020 - 25 April 2014

Taiping, 25 April 2014 - YBhg Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam, Tan Sri Mohamad Zabidi Zainal berharap penjawat awam dapat merealisasikan harapan YAB Perdana Menteri Malaysia menjadikan Malaysia ke arah sebuah negara maju dan berpendapatan tinggi menjelang tahun 2020.

YBhg Tan Sri Mohamad Zabidi Zainal berkata penjawat awam adalah agen transformasi dan perlu meneruskan usaha tanpa henti bagi memastikan proses transformasi ini berjalan lancar.

“Jika kita lihat dari segi transformasi, ia bukan sahaja berlaku di negeri Malaysia tetapi berlaku seluruh dunia dan di mana-mana jua, kerana proses transformasi ini akan menyediakan diri kita untuk menjadi lebih efisien, lebih mantap,dan sebuah perkhidmatan yang sentiasa dikehendaki oleh rakyat.” Kata YBhg Tan Sri Mohamad Zabidi Zainal sempena Program Semarakkan Transformasi Perkhidmatan Awam di Negeri Perak di Dewan Majlis Perbandaran Taiping.

YBhg Tan Sri Mohamad Zabidi Zainal dalam ucapannya berkata “ kita satu-satunya perkhidmatan kerajaan yang menyediakan perkhidmatan kepada rakyat bukan lagi rakyat datang untuk berjumpa dengan kita begitu susah sekali untuk kita melayani mereka. Seolah-olah macam mereka meminta sedekah kepada kita untuk berjumpa dengan kita.”

YBhg Tan Sri Mohamad Zabidi Zainal menegaskan penjawat awam merupakan tulang belakang kepada pentadbiran kerajaan, oleh itu penjawat awam perlulah membuat perubahan secara bersama, seiring sejalan bersama dengan transformasi yang dilaksanakan oleh kerajaan.

“Kalau kita sediakan perkhidmatan yang cemerlang,orang suka kepada kita,senang untuk didekati, mudah untuk menyelesaikan masalah, kita jadi fasilitator ,pasti orang akan datang berjumpa kita.” kata beliau lagi.

Turut hadir ke majlis, YBhg. Timbalan Pengarah Perkhidmatan Awam (Pembangunan), Dato’ Dr. Sharifah Zarah Syed Ahamad dan YB Setiausaha Kerajaan Negeri Perak, Dato’ Seri DiRaja Abd Puhat bin Mat Nayan.

YBhg. Tan Sri Mohamad Zabidi Zainal ketika membuat lawatan ke Klinik Kesihatan Tupai Taiping.
YBhg. Tan Sri Mohamad Zabidi Zainal menghadiri Majlis Kesyukuran anjuran Kesatuan Perkhidmatan Teknik Semenanjung Malaysia di Kem Tentera Taiping.
YBhg. Tan Sri Mohamad Zabidi Zainal menyampaikan amanat ketika Program Semarakan Transformasi Perkhidmatan Awam di Negeri Perak
YBhg. Tan Sri Mohamad Zabidi Zainal, bersalaman dan beramah mesra bersama tetamu yang hadir di Dewan Perbandaran Taiping.

Sumber: Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Isnin 02 Ogos 2021, 12:07:20.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code
qrms

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive