Seminar Ahli Majlis Pihak Berkuasa Tempatan Perak Darul Ridzuan 2014 - 26 Jun 2014

YB Dato' Saarani bin Mohamad memberi ucapan di Seminar Ahli Majlis Pihak Berkuasa Tempatan Perak Darul Ridzuan 2014.

26 Jun 2014 - YB Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Luar Bandar, Perladangan, Pertanian, Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Dato’ Saarani bin Mohamad mengingatkan kesemua 305 Ahli Majlis yang telah dilantik bagi tahun 2014 di setiap Majlis Perbandaran di seluruh negeri Perak supaya melaksanakan tanggungjawab masing-masing kerana jawatan Ahli Majlis bukanlah sesuatu yang diwujudkan untuk keseronokan sebaliknya sebagai wakil rakyat kepada pihak berkuasa tempatan.

“Setiap Ahli Majlis perlu menerapkan kaedah turun padang untuk mengetahui dan melihat sendiri masalah yang dihadapi rakyat bagi mendengar denyut nadi rakyat. ” kata YB Dato’ Saarani bin Mohamad selaku wakil YAB Menteri Besar Perak sempena Seminar Ahli Majlis Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) Perak Darul Ridzuan Tahun 2014 di Dewan Bankuet, Bangunan Perak Darul Ridzuan.

Terdahulu sebelum ucapan beliau, YBhg. Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan), Dato’ Abu Bakar bin Haji Said selaku wakil kepada YB Setiausaha Kerajaan Negeri berpesan kepada setiap Ahli Majlis supaya faham akan tugas dan peranan sebenar mereka.

“Seminar ini juga sebagai platform dalam memberi pendedahan kepada ahli-ahli majlis terutamanya yang baru dilantik, mengenai dasar-dasar kerajaan dan usaha-usaha menangani isu semasa di negeri ini. Setiap ahli majlis perlu menyedari bahawa PBT adalah agensi, di mana setiap tindakan dalam kawasan operasi masing-masing perlu dilakukan secara berkumpulan dengan agensi lain di kawasan masing-masing supaya setiap tindakan memberi kesan yang terbaik lagi menyeluruh.” kata YBhg. Dato’ Abu Bakar bin Haji Said.

Seminar Ahli Majlis Pihak Berkuasa Tempatan Perak Darul Ridzuan 2014 kali ini melibatkan pembentangan 4 kertas kerja oleh panel-panel jemputan yang akan menyentuh mengenai Fungsi Peranan Am, Jawatankuasa Perwakilan Penduduk (JPP), Ekonomi, Sosial, Kualiti Hidup dan Perak Amanjaya.

Antara objektif utama penganjuran seminar ini adalah bertujuan memberi ruang kepada ahli-ahli majlis untuk bertukar-tukar pandangan dan cadangan dalam memantapkan lagi struktur pentadbiran kerajaan tempatan.

Antara ketua-ketua jabatan yg hadir ke seminar.
Peserta yang hadir sedang mendengar taklimat yang disampaikan oleh panel jemputan.
YB Dato' Saarani bin Mohamad bersalaman bersama Ahli-Ahli Majlis yang hadir.
YBhg. Dato' Abu Bakar bin Haji Said selaku wakil kepada YB Setiausaha Kerajaan Negeri berpesan kepada setiap Ahli Majlis supaya faham akan tugas dan peranan mereka.
YB Dato' Saarani Mohamad mengadakan  sidang media selepas selesai memberi ucapan perasmian sempena Seminar Ahli Majlis Pihak Bekuasa Tempatan Negeri Perak 2014.

Sumber: Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Khamis 06 Mei 2021, 10:11:39.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive