DYMM Sultan Perak Rasmi Masjid Toh Puan Besar Hatijah - 30 Jun 2014

DYMM Sultan Perak, Sultan Nazrin Muhibbuddin Shah berkenan menyempurnakan Majlis Perasmian Majlis Toh Puan Besar Hatijah.

Batu Gajah, 30 Jun 2014 - DYMM Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah menyempurnakan wasiat Almarhum ayahanda baginda, DYMM Paduka Seri Sultan Azlah Muhibuddin Shah Al- Maghfur-Lah bagi merasmikan Masjid Toh Puan Besar Hatijah sempena Ramadhan 1435 Hijarah.

Manusia boleh merancang, Allah Subhanahu Wata’ala juga yang Maha mengetahui serta menentukan segala-galanya. DYMM Paduka Seri Sultan Azlan Muhibbuddin Shah mangkat pada 28 Mei 2014. Almarhum tidak sempat untuk bersolat di masjid yang telah dibina semula ini. Almarhum telah meninggalkan wasiat agar masjid ini dirasmikan sempena Ramadhan 1435 Hijrah, dan majlis berbuka puasa pertama Sultan bersama rakyat pada tahun ini hendaklah diadakan di masjid ini.” titah baginda sempena Majlis Perasmian Masjid Toh Puan Besar Hatijah dan majlis berbuka puasa bersama rakyat di masjid berkenaan.

Rumah Allah ini diperkenankan oleh Almarhum dinamakan Masjid Toh Puan Besar Hatijah, melambangkan satu pengabadian penghargaan seorang putera kepada seorang bonda. Sebagai pengabadian ingatan kasih sayang Almarhum kepada seorang kakanda, Dewan Serba Guna masjid ini telah diperkenankan oleh Almarhum dinamakan Dewan Raja Baharum Baha’uddin Shah.” titah baginda lagi.

Masjid yang telah dibina sejak tahun 1930-an ini, dahulunya diperbuat daripada kayu dan telah dibina semula berasaskan batu bata sekitar tahun 1970-an sebelum Almarhum DYMM Sultan Azlan Muhibbuddin Shah menitahkan agar masjid ini dibina semula pada akhir tahun 2006.

Kerja-kerja pembinaan telah dimulakan pada 9 Oktober 2008 dan Almarhum DYMM Sultan Azlan Muhibbudin Shah telah memberikan sepenuh perhatian, secara langsung memantau dan mengawas kerja-kerja pembinaan semula masjid ini. Almarhum DYMM Sultan Azlan Muhibbudin Shah turut memberikan sentuhan peribadi kepada reka bentuk, hiasan dalam dan komposisi kompleks masjid.

Terdahulu, DYMM Sultan Nazrin Muizzuddin Shah bersama adinda baginda, YTM Raja Datuk Seri Azureen dan YTM Raja Datuk Seri Eleena serta kerabat diraja yang lain menziarahi makam Toh Puan Besar Hatijah di Tanah Perkuburan Segedup berhampiran masjid tersebut.

Masjid Toh Puan Besar Hatijah sebelum ini dikenali sebagai Masjid Daerah Batu Gajah dan masjid ini merupakan masjid pertama dirasmikan DYMM Sultan Nazrin Muizzuddin Shah selepas dimasyhurkan sebagai Sultan Perak ke-35.

DYMM Sultan Perak, Sultan Nazrin Muhibbuddin Shah berkenan menyampaikan bantuan Aidilfitri Tahun 2014 kepada wakil Mukim Chemor.
DYMM Sultan Perak, Sultan Nazrin Muhibbuddin Shah bersalaman dan beramah mesra bersama ketua jabatan dan tetamu yang hadir.
Ketua-ketua jabatan dan orang ramai yang hadir ke Perasmian Masjid Toh Puan Besar Hatijah, Batu Gajah.
DYMM Sultan Perak, Sultan Nazrin Muhibbuddin Shah bersama tetamu kehormat membaca doa kesyukuran selepas selesai masjlis perasmian masjid.
DYMM Sultan Perak, Sultan Nazrin Muhibbuddin Shah berkenan menyampaikan bantuan Aidilfitri Tahun 2014 kepda wakil Mukim Ipoh.

Sumber: Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Khamis 06 Mei 2021, 10:11:39.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive