Al-Quran Sebagai Landasan Serta Rujukan Utama-DYMM Sultan Perak - 14 Julai 2014

DYMM Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah merasmikan Masjid Ghufraniah, Sungai Siput.

Sungai Siput, 14 Julai 2014 - DYMM Paduka Seri Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah bertitah, Al-Quran bukan sekadar wajib dibaca, malah wajib difahami, dihayati dan dijadikan landasan pegangan serta sumber rujukan utama kepada manusia bagi mentadbir urus kehidupan.

“Sesungguhnya pemerintahan dan pentadbiran berlandaskan Al-Quran, adalah pemerintahan dan pentadbiran yang mengandungi roh takwa, berupaya menyemaikan nilai-nilai ketelusan, keikhlasan, kejujuran dan integriti yang tinggi di dalam jiwa seorang hamba ketika melaksanakan tanggung jawab sesama insan, begitu juga ketika menyempurnakan amanah Allah SWT. Pemerintahan dan pentadbiran yang diasaskan kepada roh Al-Quran, Insya Allah dapat membangunkan ummah dan watan yang sentiasa mendapat rahmat, keredaan dan lindungan Ilahi.” Titah baginda sempena Majlis Sambutan Nuzul Al-Quran1435 Hijrah Peringkat Negeri Perak dan Perasmian Masjid Ghufraniah di Sungai Siput ( Utara), Perak.

DYMM Sultan Nazrin Muizzuddin Shah semasa ucapan baginda turut menyentuh mengenai kaedah mengajar dan kaedah belajar Al-Quran yang diamalkan ketika ini. Menurut baginda, amatlah perlu pengajaran Al-Quran diberikan tumpuan lebih utama kepada aspek fahaman, penghayatan, apresiasi dan amalan.

“Pengajaran dan pembelajaran Al-Quran hendaklah mengatasi peringkat ritualisme. Pengajian dan pembelajaran Al-Quran hendaklah merentasi tahap bacaan dan tahap hafalan. Pengajian dan pembelajaran Al-Quran tidak harus terhenti selepas membaca tiga puluh juzuk, tetapi hendaklah disemaikan budaya mempelajari Al-Quran sepanjang waktu.” Titah baginda.

Berangkat sama meraikan Majlis Sambutan Nuzul Al-Quran 1435 H dan perasmian Masjid Ghufraniah, DYTM Raja Muda Perak, Raja Jaafar bin Raja Muda Musa dan DYAM Raja Di-Hilir Perak, Raja Seri Iskandar Dzulkarnain ibni Almarhum Sultan Idris Shah.

Turut hadir YAB Menteri Besar Perak, Dato’ Seri DiRaja Dr Zambry bin Abd Kadir dan YB Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Seri Abdul Puhat bin Mat Nayan.

DYMM Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah bersalaman dan beramah mesra bersama tetamu yang hadir ke Masjid  Ghufraniah , Sungai Siput.
DYMM Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah bersama-sama  DYTM Raja Muda, DYAM Raja D-Hilir dan YAB Menteri Besar Perak membaca doa sebaik selesai majlis perasmian masjid.
DYMM Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah menerima cenderamata dari pihak pengurusan masjid.
DYMM Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah menyampaikan Skim Bantuan Hari Raya Asnaf Fakir Miskin Masjid-Masjid bagi Mukim Senggang.
Wakil penerima Skim Bantuan Hari Raya Asnaf Fakir Miskin bagi setiap mukim bergambar bersama DYMM Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah dan YAB Menteri Besar Perak.

Sumber: Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Isnin 02 Ogos 2021, 12:07:20.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code
qrms

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive