DYMM Sultan Perak Rasmi Masjid Muhammadiah - 18 Julai 2014

DYMM Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah merasmikan Masjid Muhammadiah sambil diperhatikan YAB Menteri Besar Perak,
Dato' Seri DiRaja Dr. Zambry bin Abd Kadir.

Ipoh, 18 Julai 2014 - DYMM Paduka Seri Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah berkenan merasmikan Masjid Muhammadiah iaitu masjid pertama di negeri ini yang dibina sepenuhnya berkonsepkan reka bentuk seni bina dan budaya Cina.

Masjid Muhammadiah atau lebih dikenali dengan Masjid Cina bagi penduduk setempat ini dibina dengan kos RM4 juta dan mempunyai dewan solat wanita di bahagian atas yang boleh menempatkan 200 jemaah manakala ruang solat di bahagian bawah pula mampu memuatkan 800 orang jemaah dalam satu masa.

DYMM Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah semasa titah ucapan baginda sempena perasmian Masjid Muhammadiah bertitah, bahawa masyarakat Cina Muslim Islam telah berkembang di Malaysia sejak zaman dahulu lagi iaitu ketika kedatangan Laksamana Cheng Ho.

“Masyarakat Cina Muslim memiliki perkembangan sejarah yang lama di bumi Malaysia. Bermula dengan ketibaan Laksamana Cheng Ho di Melaka dan Alam Melayu di antara tahun 1405 ke -1433, serta sejarah penempatan kumpulan etnik Hui Hui di Terengganu, suku kaum Koay (Koay Clan) di Pulau Pinang, dan suku kaum Tiangjin Hui Hui di Sabah. Dalam tahun 1770, Song Shilin, seorang Cina Muslim dilaporkan telah membina Masjid Besar di Kampung Ulu Melaka dengan seni bina Cina dan penggunaan sebahagian bahan-bahan binaan yang dibawa dari Negara Cina.”

DYMM Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah bertitah, masyarakat Cina Muslim berupaya memenuhi peranan besar untuk memberikan gambaran Islam yang tepat kepada masyarakat Cina. Menurut baginda, pada umumnya masyarakat Cina bukan Islam di Malaysia mempunyai fahaman kabur terhadap inti pati sebenar ajaran Islam.

“Ahli-ahli Persatuan Cina Muslim Malaysia yang boleh bertutur dalam bahasa Cina dan lebih rapat hubungan dan budaya dan hubungan sosial dengan masyarakat Cina, berupaya berperanan sebagai jambatan komunikasi untuk mengurangkan jurang salah faham di kalangan komuniti Cina Malaysia terhadap Islam.” titah baginda.

Turut berangkat, YTM Raja Kecil Sulong Perak, Raja Ahmad Nazim Azlan Shah bin Raja Dato’ Seri Ashman Shah.

Hadir sama ke Majlis Perasmian Masjid Muhammadiah, YAB Menteri Besar Perak, Dato’ Seri DiRaja Dr Zambry bin Abd Kadir dan YB Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Seri Abdul Puhat bin Mat Nayan.

Kerja-kerja pembinaan Masjid Muhammadiah telah dimulakan sejak 24 November 2011 dan telah siap sepenuhnya pada akhir 2013. Masjid ini dibina menggunakan reka bentuk seni bina cina di mana atap serta kepakarannya dibawa dari Negara China. Tujuan utama penerapan seni bina tersebut adalah untuk menjelaskan kepada masyarakat berbilang kaum negara ini bahawa Islam tidak menghalang penyuburan budaya kaum selama mana budaya tersebut tidak bercanggah dengan Islam. Pihak Ahli Jawatankuasa Masjid Muhammadiah berkeyakinan masjid baru ini dapat menjalin perpaduan rakyat. Masjid ini juga mampu menjadi tarikan pelancong apabila penggunaannya meliputi semua kaum termasuk bukan Islam khususnya.

DYMM Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah bertitah sempena perasmian Masjid Muhammadiah.
DYMM Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah menyampaikan Bantuan Aidifitri Saudara Baru (Muallaf) sebanyak RM 700 ribu.
DYMM Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah, YTM Raja Kecil Sulong Perak, Raja Ahmad Nazim Azlan Shah dan YAB Menteri Besar, Dato' Seri DiRaja Dr. Zambry Abd Kadir sedang mendengar khutbah Jumaat.
Pemandangan Masjid Muhammadiah atau lebih dikenali dengan Masjid Cina dibina menggunakan rekabentuk seni bina dan kepakaran dari China.
Pengerusi Masjid Muhammadiah, Dato' Dr. Haji Fadzil Cheah bin Abdullah menyampaikan cenderahati kepada DYMM Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah.

Sumber: Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Khamis 24 Jun 2021, 11:12:53.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive