Mendisiplinkan Diri Memberi Perkhidmatan Yang Terbaik – YAB Menteri Besar - 10 November 2014

assembly

IPOH, 10 NOVEMBER 2014 - YAB Menteri Besar Perak, Dato’ Seri DiRaja Dr Zambry bin Abd Kadir berharap warga pentadbiran Kerajaan Negeri Perak dapat terus memantap dan mendisiplinkan diri dalam usaha memastikan perkhidmatan yang diberikan kepada rakyat dapat dilaksanakan dengan sebaik-baiknya.

“Kita ingin melakukan pembaikan, kita bergerak dari satu tahap ke satu tahap untuk melihat bagaimana kita sebagai satu keluarga, warga pentadbiran Kerajaan Negeri Perak dapat terus memantapkan diri dari masa ke semasa dalam usaha untuk memastikan perkhidmatan dapat dilaksanakan dengan sebaik-baiknya.” kata YAB Menteri Besar Perak ketika Majlis Perhimpunan Bersama Warga Bangunan Perak Darul Ridzuan dan Bangunan Seri Perak Darul Ridzuan di Dataran Bangunan Perak Darul Ridzuan.

YAB Dato’ Seri DiRaja Dr Zambry bin Abd Kadir dalam ucapan beliau turut menyentuh beberapa perkara bagi memberikan perkhidmatan terbaik kepada rakyat. Pertama beliau berharap penjawat awam di Negeri Perak perlu memastikan prestasi mereka sentiasa berada pada tahap yang terbaik dan amanah pada tugas dan arahan yang diberikan kepada mereka.

“Ini adalah tanggungjawab semua termasuk diri saya sebagai Menteri Besar. Saya tidak boleh hanya memberi arahan kepada tuan-tuan dan puan-puan sekalian, tetapi saya tidak melaksanakan arahan-arahan itu. Contoh perlu ditunjukkan oleh Ketua Jabatan dan masing-masing yang bekerja dalam sesuatu jabatan itu.”

Perkara kedua yang disentuh YAB Menteri Besar ialah "System Delivery" (penyampaian). Beliau berkata, atas dasar nasihat menasihati di antara satu sama lain semua warga perkhidmatan awam Perak perlu memperingatkan diri masing-masing tentang konsep ini.

Seterusnya YAB Dato’ Seri DiRaja Dr Zambry bin Abd Kadir menyentuh mengenai kelajuan dan kepantasan penjawat awam Negeri Perak dalam melaksanakan sesuatu keputusan yang diputuskan oleh kerajaan.

“Yang ketiganya iaitu "Speed", bila kita mengamalkan "System Delivery", kita perlu melaksanakan "Speed", kelajuan, kepantasan melaksanakan sesuatu keputusan yang diputuskan oleh kerajaan. Adalah malang kalau keputusan yang dibuat pada tahun 2014, hanya akan dilaksanakan pada tahun 2015 ataupun keputusan yang dibuat pada tahun 2013 hanya akan dibuat atau dilaksanakan pada tahun 2015.”

Perkara terakhir yang disentuh YAB Dato’ Seri DiRaja Dr Zambry bin Abd Kadir ialah pelaksanaan atau penguatkuasaan. Menurut beliau aspek ini sangat penting kerana ia merupakan sebahagian dalam diri seseorang penjawat awam dalam melaksanakan arahan-arahan yang telah diputuskan. Menurut YAB Menteri Besar, adalah menjadi tanggunjawab semua untuk bersama-sama memastikan bahawa pelaksanaan dan penguatkuasaan dapat dilakukan dengan sebaik-baiknya.

Di akhir ucapan, YAB Dato’ Seri DiRaja Dr Zambry bin Abd Kadir turut melahirkan rasa puas hati beliau terhadap tahap pencapaian kerajaan negeri setakat ini. Namun beliau berharap ianya perlu diperbaiki dari masa ke semasa.

“Walau bagaimanpun saya berpuas hati tahap pencapaian kita setakat ini, namun kita perlu perbaiki dari masa ke semasa dan mengambil pendekatan iaitu berusaha terus untuk memperbaiki diri kita dengan harapan hari esok lebih baik daripada hari ini, hari ini lebih baik daripada hari semalam. Itulah manusia, sifat-sifat manusia yang positif yang sentiasa mahu melakukan usaha-usaha pembaikan terhadap diri kita.” ujar beliau di Majlis Perhimpunan Bersama Warga Bangunan Perak Darul Ridzuan dan Bangunan Seri Perak Darul Ridzuan.

assembly YB Setiausaha Kerajaan Negeri,YB Penasihat Undang-Undang Negeri, YB Pegawai Kewangan Negeri, dan Barisan EXCO-EXCO Kerajaan Negeri turut hadir bagi mendengar amanat YAB Menteri Besar.
assembly YB Menteri Besar bersalaman bersama YBhg. Timbalan SUK (Pengurusan) Perak, Dato' Hj. Razali bin Othman.
assembly YAB Menteri Besar Perak bersalaman bersama pegawai di setiap bahagian sambil diiringi YB Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato' Seri Abdul Puhat bin Mat Nayan.
assembly Warga Bangunan Perak Darul Ridzuan dan Bangunan Seri Perak Darul Ridzuan berhimpun di Dataran Bangunan Perak Darul Ridzuan.
assembly YAB Menteri Besar Perak bersalaman dan beramah mesra dengan penjawat awam selepas selesai memberi ucapan.

Sumber: Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Khamis 24 Jun 2021, 11:12:53.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive