Majlis Menandatangani Ikrar Integriti Korporat - 11 November 2014

integriti

Ipoh, 11 November 2014 - Satu majlis menandatangani Ikrar Integriti Korporat (Corporate Integrity Pledge :CIP) bagi pembekal- pembekal yang berurusan dengan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak telah diadakan di Dewan Bankuet Bangunan Perak Darul Ridzuan.

Pada majlis tersebut, beberapa orang wakil pembekal telah dijemput naik ke pentas bagi gimik menandatangani Ikrar Integriti Korporat dengan disaksikan oleh YB Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Seri Abdul Puhat bin Mat Nayan, YBhg. Pengarah SPRM Negeri Perak, Dato’ Hajah Noraziah binti Abdul Manaf dan YBhg. Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pengurusan), Dato’ Razali bin Othman.

YB Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Seri Abdul Puhat bin Mat Nayan semasa ucapan beliau berkata, tujuan utama majlis ini diadakan adalah untuk memastikan setiap pihak agar lebih berintegriti bagi mengelakkan berlakunya ketirisan.

“Dan apabila ketirisan berlaku, ia akan melibatkan kos-kos yang tinggi dan secara tidak langsung kos-kos yang tinggi ini terpaksa ditanggung oleh pembayar-pembayar cukai iaitu orang yang tidak terlibat.” kata YB Dato’ Seri Abdul Puhat bin Mat Nayan.

YB Dato’ Seri Abdul Puhat bin Mat Nayan dalam ucapan beliau lagi melahirkan hasrat kerajaan negeri supaya semua jabatan-jabatan kerajaan di negeri Perak ini akan mengadakan ikrar yang sama melibatkan pembekal dan kontraktor-kontraktor kepada jabatan masing-masing.

“Matlamat kita mudah sahaja, apabila kita membuat ikrar maknanya kita telah berjanji makna ia akan dapat mengurangkan dan menghapuskan elemen-elemen seperti rasuah dan sebagainya. Jadi apabila elemen-elemen ini dapat kita kurangkan, kos kepada barang-barang tersebut akan menjadi lebih murah sekaligus mendatangkan manfaat kepada semua orang.” kata beliau lagi sempena ucapan di Majlis menandatangani Ikrar Integriti Korporat tersebut.

Menurut beliau lagi, memang sukar bagi kerajaan negeri untuk menghapuskan seratus peratus masalah dan kegiatan tidak sihat ini , tetapi kerajaan negeri akan cuba mengurangkan semaksimum yang mungkin seperti telah menubuhkan Jawatankuasa Integriti dan Tadbir Urus (JITU) yang diuruskan oleh YAB Menteri Besar . Sebanyak 372 pembekal yang terdiri dari beberapa kategori seperti pembekal makanan, bekalan pejabat dan penyelengaraan telah dijemput bagi menghadiri taklimat dan Majlis Menandatangani Ikrar Integriti Korporat.

integriti 5 orang wakil pembekal menandatangani Ikrar Integriti Korporat sambil disaksikan oleh YB Setiausaha Kerajaan Negeri.
integriti Salah seorang wakil pembekal, En Ali Jinnah bersalaman bersama YB Dato' Seri Abdul Puhat bin Mat Nayan selepas selesai Majlis Menandatangi Ikrar Integriti Korporat di Dewan Bankuet Ipoh.
integriti Wakil pihak pembekal menyerahkan Ikrar Integriti Korporat kepada YB Setiausaha Kerajaan Negeri.
integriti Wakil-wakil pembekal mengangkat tangan ketika Bacaan Ikrar Integriti Korporat.
integriti YB Setiausaha Kerajaan Negeri bersalaman dan beramah mesra bersama wakil-wakil pembekal yang hadir.

Sumber: Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Isnin 02 Ogos 2021, 12:07:20.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code
qrms

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive